Εργασιακό όνειρο: Αυτές είναι οι 10 top χώρες για να δουλεύεις
Το ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη είναι γνωστό.
Το ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη είναι γνωστό. Όμως σε μια δουλειά δεν έχει σημασία μόνο ο μισθός, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως ο χρόνος εργασίας, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οι δυνατότητες εξέλιξης. Δυστυχώς με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, η Ελλάδα δεν φαίνεται να τα πηγαίνει καλά ούτε στα υπόλοιπα.
Οι έρευνες που μετράνε την εργασιακή ικανοποίηση εξετάζουν τους παραπάνω παράγοντες, μαζί με άλλους, όπως η δικαιοσύνη και η διαφάνεια στις αμοιβές και τις προαγωγές
Νέα έρευνα της ιστοσελίδας i-select, παρουσιάζει τη λίστα με τις δέκα κορυφαίες χώρες για να δουλεύει κανείς παγκοσμίως. Οι εννιά από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη (αλλά όχι απαραίτητα και στην ΕΕ), ενώ η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα είναι η Αυστραλία. Αυτό δεν προξενεί έκπληξη, καθώς η συγκεκριμένη ιστοσελίδα λειτουργεί ως πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και παροχών για ιδιωτικές ασφάλειες κυρίως για το αυστραλέζικο κοινό.
Ευρωπαϊκές οικονομικές ιστοσελίδες και εξειδικευμένα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την έρευνα, καθώς δίνει διαφωτιστικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στη Γηραιά ήπειρο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεθοδολογία της έρευνας, καθώς αντλεί στοιχεία από πολλές διαφορετικές πηγές: Τον ΟΟΣΑ, πολυεθνικές εταιρίες ανθρώπινου δυναμικού όπως η Randstand, και πλατφόρμες για το κόστος ζωής, όπως η Numbeo.
Ο δείκτης εργασιακής ικανοποίησης (σε μια κλίμακα ως 100), προκύπτει συνθετικά από τα αποτελέσματα των χωρών σε έξι υποδείκτες: Εργασιακή ασφάλεια, ώρες εργασίας, αίσθηση ότι τους εμπιστεύεται ο εργοδότης τους, εμπιστοσύνη στην ηγεσία, ανάπτυξη δεξιοτήτων για το μέλλον και η αγοραστική δύναμη.
Οι πέντε καλύτερες χώρες για να δουλεύεις
Το Λουξεμβούργο κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη με δείκτη ικανοποίησης από την εργασία 100. Η χώρα ξεχωρίζει στην ασφάλεια της εργασίας, με βαθμολογία 2,2% από τον ΟΟΣΑ (που σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο 2,2% πιθανότητες να χάσεις τη δουλειά σου). Η εμπιστοσύνη στους εργοδότες είναι επίσης ισχυρή (81,0%) και η αγοραστική δύναμη είναι μακράν η υψηλότερη.
Η Νορβηγία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με δείκτη ικανοποίησης από την εργασία 91,78. Η σκανδιναβική χώρα έχει ισχυρές επιδόσεις στην εργασιακή ασφάλεια (βαθμολογία ΟΟΣΑ 2,9%), διατηρεί χαμηλό μέσο όρο ωρών εργασίας και έχει υψηλή εμπιστοσύνη των εργαζομένων στην ηγεσία της επιχείρησης (82%). Η Νορβηγία, μαζί με τη Δανία, είναι επίσης η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων που νιώθουν ότι τους εμπιστεύονται οι εργοδότες τους (89%).
Η Ελβετία (91,27), η Δανία (87,95) και η Ολλανδία (85,42) συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με την υψηλότερη ικανοποίηση από την εργασία. Οι υψηλές βαθμολογίες τους επηρεάζονται από τα χαμηλά ποσοστά υπερβολικής εργασίας, με μόλις 0,3% των εργαζομένων στην Ολλανδία να εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα. Η Δανία κατέχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στην ηγεσία στην Ευρώπη, με το 83% των εργαζομένων να εμπιστεύονται τους εργοδότες τους.
Στον πάτο της ΕΕ οι Έλληνες εργαζόμενοι
Σύμφωνα με την έκθεση European Workforce Study 2025 του Great Place Τo Work, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ 19 ευρωπαϊκών χωρών σε κρίσιμους δείκτες, όπως η εργασιακή ικανοποίηση, η ποιότητα της ηγεσίας και η ψυχολογική ασφάλεια.
Η μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία από 24.938 εργαζομένους σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει από τις χειρότερες επιδόσεις σε βασικούς δείκτες που επηρεάζουν την απόδοση, την καινοτομία και τη διατήρηση των εργαζομένων.
Η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην Ευρώπη στην εργασιακή ικανοποίηση, στη 18η θέση με τελευταία την Ιταλια. Βρίσκεται 16η στην ψυχολογική ασφάλεια και στη 17η θέση στην ποιότητα ηγεσίας.
Μόνο το 44% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνει ότι η εταιρεία του είναι ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, έναντι του 59% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στις κορυφαίες χώρες, όπως η Δανία, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 75%.
Κάποι από τους βασικότερους λόγους δυσαρέσκειας είναι οι εξής:
• Χαμηλή αναγνώριση της προσφοράς – Μόνο το 43% των Ελλήνων εργαζομένων πιστεύει ότι η διοίκηση εκτιμά την προσπάθειά του. • Αδικία στις αμοιβές – Μόλις το 36% θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την εργασία του.
- Μόλις το 47% των εργαζομένων στην Ελλάδα θεωρεί ότι οι ηγέτες τους επιδεικνύουν υψηλή εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, έναντι του 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
- Το 63% των ανώτερων στελεχών στην Ελλάδα θεωρεί ότι παρέχει σωστή καθοδήγηση, όμως μόνο το 45% των εργαζομένων χωρίς θέση ευθύνης συμφωνεί υποδηλώνοντας μεγάλο χάσμα αντίληψης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων.