Εργασιακοί χώροι: Τι μας έμαθε η χρονιά που φεύγει

Η τηλεργασία που ήρθε για να μείνει, οι όροι που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και τα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εργασιακοί-χώροι-τι-μας-έμαθε-η-χρονιά-951327
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μπορεί η ζωή μας το 2022 να άρχισε να θυμίζει κάτι από τα προ πανδημίας χρόνια, όμως ακόμα η καθημερινότητα μας δε μοιάζει με αυτή που είχαμε συνηθίσει μέχρι την εμφάνιση της covid-19.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το χώρο εργασίας, αφού τη χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες, έγινε ξεκάθαρο ότι πολλά πράγματα δε θα είναι ποτέ τα ίδια, όπως παλιότερα.

Και αν μαθαίνουμε σιγά σιγά για το πώς είναι οι χώροι εργασίας την εποχή της πανδημίας, ακόμα δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τα μοντέλα εργασίας που θα υιοθετηθούν τα επόμενα χρόνια.

Εργοδότες και εργαζόμενοι συνεχίζουν να πορεύονται σε ένα θολό τοπίο, με τον αγώνα για εξουσία και ευελιξία να συνεχίζεται εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Να μερικοί από τους όρους που έγιναν γνωστοί μέσα στη χρονιά:

The Great Reshuffle: Οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν τα μέχρι τώρα πόστα τους και αλλάζουν θέσεις ή ακόμα και κλάδους.

The Great Rethink: Οι εργαζόμενοι επανεξετάζουν τη σχέση τους με τη δουλειά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις τους παρακινούν να μετακινηθούν σε μια νέα θέση.

The Great Regret: Εργαζόμενοι που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους για να αναλάβουν ένα άλλο πόστο εμφανίζονται μετανιωμένοι για την απόφασή τους.

The Great Remorse: Κάποιοι εργαζόμενοι που αποφάσισαν να παραιτηθούν εναγωνίως αναζητούν νέες θέσεις εργασίας καθώς το μετάνιωσαν.

The Great Breakup: Γυναίκες εγκαταλείπουν ηγετικές θέσεις σε ποσοστά ρεκόρ για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες για πρόοδο.

The Great Disengagement: Οι εργαζόμενοι βλέπουν το χάσμα μεταξύ των εργοδοτών τους να μεγαλώνει και να μην υπάρχει σημείο επαφής.

Στον αντίποδα της «ηχηρής παραίτησης» την εμφάνισή της έκανε το 2022, κυρίως μέσα από τα social media, και η «σιωπηρή παραίτηση». Δηλαδή ένας εργαζόμενος να περιορίσει στο ελάχιστο τις υπηρεσίες που προσφέρει, αντί να παραιτηθεί από τη δουλειά του.

Σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ ένας υποψήφιος εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα πλέον να ξέρει το μισθό τον οποίο αναμένεται να λάβει για τα καθήκοντα που θα έχει.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό από την παραπάνω εξέλιξη είναι ότι μπορεί η διαφάνεια αυτή να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για να αρχίσει να μειώνεται το μισθολογικό κενό που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ανάλογα με το φύλο και την φυλή τους.

Από το 2020 πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η υβριδική εργασία είναι το μέλλον. Χιλιάδες εταιρείες από τότε έχουν στραφεί προς αυτό το μοντέλο.

Ακόμα βέβαια υπάρχουν εργαζόμενοι που εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την εφαρμογή του μοντέλου και όλη η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί προκαλεί αβεβαιότητα, την οποία κανείς δε θέλει.

Τι συμβαίνει επίσης με εκείνους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν long covid συμπτώματα, οι οποίοι μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλείς σε έναν κόσμο που ο κορονοϊός υπάρχει ακόμα.

Το 2022 μπορεί να ήταν μια χρονιά όπου σε διάφορες χώρες οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν, ενώ παράλληλα ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν διάφορα αιτήματά τους με τους εργοδότες τους. Όμως αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και το 2023.

Οι απολύσεις ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Από το Twitter στη Meta, αλλά και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως τα οικονομικά, τη διαφήμιση, το real estate, τη μεταποίηση και άλλα. Οι οικονομολόγοι μάλιστα προβλέπουν ακόμα περισσότερες απολύσεις εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν οι εργοδότες να ανακοινώσουν τα… μαύρα μαντάτα στους εργαζόμενους. Σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, μια επικοινωνία στο zoom. Είναι και αυτό μια νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι είχαν καταφέρει να κερδίσουν διαπραγματευτικά «όπλα» κόντρα στους εργοδότες τους, σε θέματα όπως η αμοιβή ή η εργασιακή ευελιξία. Σε ένα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, δεν αποκλείεται να αλλάξει και πάλι αυτό και οι εταιρίες με τους εργοδότες να ανακτήσουν το έδαφος που έχασαν.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν όλα τα «όπλα» τους. Οι ίδιοι εμφανίζονται πιο θετικοί από ποτέ στην εξ αποστάσεως εργασία. Μάλιστα έρευνα από το Owl Labs και το Global Workplace Analytics δείχνει ότι τα 2/3 των εργαζόμενων θα έψαχναν για νέα δουλειά εάν έχαναν τη δυνατότητα να δουλεύουν από μακριά. Ενώ, το 39% θα παραιτούνταν οριστικά. Έτσι, πολλοί εργοδότες για να μη χάσουν μεγάλο μέρος των εργαζόμενών τους δεν αποκλείεται να κάνουν υποχωρήσεις.

Εν τέλει τι περιμένουμε από το 2023 σε εργασιακό επίπεδο;

Σίγουρα η εργασία θα παραμείνει άβολη από πολλές απόψεις, ιδιαίτερα από το γεγονός ότι μπαίνουμε στην τέταρτη χρονιά συνύπαρξής μας με την covid-19.

Θα βρεθεί το κλειδί της επιτυχίας για την υβριδική εργασία; Θα καλυφθούν οι μισθολογικές αποστάσεις;

Σίγουρα όχι, με αυτές τις συγκυρίες.

ΠΗΓΗ: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα