Featured

Εσύ ακόμα να δεις το Squid Game;

Είναι άραγε η πιο «διεστραμμένη σειρά» αυτή τη στιγμή;

Νίκος Γκάγιας
εσύ-ακόμα-να-δεις-το-squid-game-826178
Νίκος Γκάγιας

Είναι γεγονός πως η κορεάτικη παραγωγή του Squid Game σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της και όλοι σε κάθε παρέα συζητούν γι’ αυτή την σειρά φαινόμενο. Εδώ και μία βδομάδα στην Ελλάδα βρίσκεται στο No.1 στα Trends του Netflix και όχι άδικα.

Κυριολεκτικά από το πουθενά μία νοτιοκορεάτικη σειρά έγινε το απόλυτο φαινόμενο της πλατφόρμας. Για όσους παρ’ όλα αυτά δεν πρόλαβαν να δουν περί τίνος πρόκειται, είμαι εγώ εδώ για να εξηγήσω – καθώς είδα και τα εννιά επεισόδια μέσα σε λίγες ώρες.

Στο “Παιχνίδι του Καλαμαριού” (ο ελληνικός τίτλος) βλέπουμε την μίζερη ζωή του Σέονγκ Τζι-Χουν, ο οποίος χρωστάει εκατομμύρια γουόν σε τοκογλύφους, ζητάει δανεικά χρήματα και θα μπορούσαμε να πούμε πως απλώς επιβιώνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όμως, η ζωή του θα αλλάξει όταν ένας άγνωστος άνδρας θα τον προσεγγίσει για να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι επιβίωσης. Μαζί του θα βρεθούν εκατοντάδες απένταροι παίχτες. Αν και προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες έχουν μερικά κοινά – τη φτώχεια, τα χρέη, την δυστυχία. Εκεί μέσα θα τους περιμένει ένα δελεαστικό έπαθλο. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν σε απλά κορεάτικα παιχνίδια, που παίζανε μικροί – με την μόνη διαφορά πως όποιος δεν τα καταφέρει, δεν χάνει απλά το παιχνίδι, αλλά την ίδια του τη ζωή.

Και κάπου εκεί ξεκινάει το τρομακτικό κομμάτι της υπόθεσης. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να ζήσει; Αν θες απάντηση στο ερώτημα, τότε ξεκίνα το Squid Game. Πριν πάρεις όμως αυτή την απόφαση βεβαιώσου πως έχεις γερό στομάχι, καθώς η σειρά θα σου προκαλέσει φρίκη, καθώς εξερευνά τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και τον δοκιμάζει σε ακραίες καταστάσεις, που βγάζουν στην επιφάνεια τα ζωώδη ένστικτα του.

Η σειρά σίγουρα σε κρατάει σε εγρήγορση με τις διαρκείς ανατροπές της και δεν μπορείς να πατήσεις το pause. Όμως, πίσω από την συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση – πιο ωμή, πιο σκληρή, αυτή της αληθινής ζωής. Μπορεί η σειρά να μην βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, όμως όλοι οι “ήρωες” της υπάρχουν κάπου εκεί έξω. Ακόμα η Daily Mail αναρωτιέται αν το Squid Game είναι η πιο «διεστραμμένη σειρά» αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ, ο οποίος είναι δημιουργός πολλών κορεάτικων επιτυχιών. Μάλιστα, το Squid Game το δουλεύει από το 2008 και η αρχική ιδέα ήταν να το κάνει ταινία. Η έμπνευση για το project του ήταν τα Battle Royale και το Liar’s Game.

«Ήθελα να γράψω μία ιστορία που ήταν μια αλληγορία ή ένας μύθος για τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, κάτι που απεικονίζει έναν ακραίο ανταγωνισμό, κάπως σαν τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής. Άλλα ήθελα να χρησιμοποιήσω το είδος των χαρακτήρων που όλοι έχουμε συναντήσει στην πραγματική ζωή. Ως παιχνίδι επιβίωσης είναι ψυχαγωγία και ανθρώπινο δράμα. Τα παιχνίδια που απεικονίζονται είναι εξαιρετικά απλά και εύκολα κατανοητά. Αυτό επιτρέπει στους θεατές να επικεντρωθούν στους χαρακτήρες, αντί να αποσπούν την προσοχή τους προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τους κανόνες», αναφέρει.

Σύμφωνα με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη τα γυρίσματα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά επικίνδυνα. Για παράδειγμα η χαρακτηριστική σκηνή στο πέμπτο παιχνίδι, όπου οι παίχτες έπρεπε να πατήσουν πάνω σε μία γυάλινη επιφάνεια ενάμισι μέτρο πάνω από το έδαφος.

«Το να βρίσκεσαι ενάμισι μέτρο πάνω από το έδαφος μπορεί να σε τρομάξει» δήλωσε ο Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ αποκαλύπτοντας ότι οι ηθοποιοί ένιωθαν αρκετά νευρικοί και αγχωμένοι. «Ήταν σαν πηδάς από μια ψηλή γέφυρα. Το παιχνίδι ήταν πραγματικό και ένιωθαν αληθινό φόβο. Ο φόβος φαινόταν στα κορμιά τους. Πιστεύω ότι είχαμε τη δύναμη του ρεαλισμού», συμπληρώνει.

Πάροχος Internet της Κορέας δεν άντεξε τη ζήτηση και κάνει μήνυση στο Netflix

H Κορέα είναι η χώρα με το πιο γρήγορο Internet του πλανήτη. Όπως αναφέρει το Reuters, η SK Broadband, πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου αντιμετώπισε θέμα τεράστιας αύξησης στην κυκλοφορία του δικτύου και θέμα έκτακτης συντήρησης του δικτύου της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιούργησε το Squid Game. Για αυτό και μήνυσε το Netflix, ζητώντας να καλύψει τα έξοδα, τα οποία όρισε στα 22.9 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση αυτή έρχεται αφού δικαστήριο της Σεούλ είπε ότι το Netflix θα έπρεπε «λογικά» να δώσει κάτι σε αντάλλαγμα στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου για χρήση δικτύου και πολλοί νοτιοκορεάτες νομοθέτες έχουν εκφραστεί κατά των παρόχων περιεχομένου που δεν πληρώνουν για τη χρήση του δικτύου παρά τη δημιουργία εκρηκτικής κίνησης.

Το Netflix δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τον ισχυρισμό της SK Broadband και ότι θα διερευνήσει τρόπους στο μεταξύ για να συνεργαστεί μαζί της για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της δεν επηρεάζονται. Η δημοτικότητα της επιτυχημένης σειράς «Squid Game» κατέστησε την Netflix τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κυκλοφορίας δεδομένων στη χώρα μετά το YouTube της Google, αλλά οι δύο είναι οι μόνες που δεν πληρώνουν τέλη χρήσης δικτύου, όπως άλλοι πάροχοι περιεχομένου, όπως η Amazon, η Apple και το Facebook πληρώνουν, δήλωσε εκπρόσωπος του SK.

Πραγματικό είναι το τηλέφωνο που φέρει το πρώτο επεισόδιο του “Squid Game”

Όσοι έχουν παρακολουθήσει το “Παιχνίδι του Καλαμαριού” θα γνωρίζουν πως στο πρώτο επεισόδιο υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός που δίνεται στους παίχτες, έτσι ώστε να λάβουν μέρος στο παιχνίδι. Βέβαια αυτό που δεν γνώριζαν οι δημιουργοί της σειράς ήταν πως αυτός ο αριθμός είναι υπαρκτός και ανήκει σε ιδιώτη.

Έτσι, οι θεατές βλέποντας το αποφάσισαν να το καλέσουν (ο λόγος; άγνωστος!) για να μάθουν παραπάνω πληροφορίες για το παιχνίδι.

Το αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το Money Today, είναι να πραγματοποιούν κάθε τρεις και λίγο φάρσες ενοχλώντας μία γυναίκα από την Κορέα αφάνταστα από την ημέρα που προβλήθηκε η σειρά στο Netflix.

Ο ανώνυμος κάτοχος του αριθμού αυτού ανέφερε σε δήλωσή του: 

«Λαμβάνω συνεχώς κλήσεις και μηνύματα χωρίς τελειωμό, 24/7, κάτι που με φτάνει στο σημείο να μη μπορώ να συνεχίσω με τη ζωή μου. Αυτός είναι ο αριθμός που χρησιμοποιώ εδώ και πάνω από 10 χρόνια και βρίσκομαι επίσης προ εκπλήξεως. Περίπου 4.000 κλήσεις την ημέρα δέχομαι. Δεν το είχα καταλάβει μιας και δεν είχα πιάσει τη σειρά. Κάποιος που με έκανε φάρσα μου είπε πως ο αριθμός μου εμφανίζεται στη σειρά»

Η παραγωγή τελικά επικοινώνησε μαζί της και της πρόσφεραν χρήματα για να λυθεί το ζήτημα. Εκείνη δεν δέχτηκε και η παραγωγή αναγκάστηκε να της πει απλώς να “αλλάξει αριθμό”, καθώς αυτή είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα αυτή την ώρα.

Η παραγωγή του Netflix και του Squid Game δήλωσε:

«Δεν μπορούν να κάνουμε κάτι επειδή ο αριθμός κυκλοφορεί ήδη παντού και δεν είναι ότι το κάναμε επίτηδες»

Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει δοθεί τέλος στην υπόθεση από τις 27 Σεπτεμβρίου με το Netflix να διατυπώνει ξανά πως προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα.

Ο λογαριασμός τραπέζης

Ο σκηνοθέτης Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι ο αριθμός της τραπεζικής κάρτας που εμφανίζεται στη σειρά είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Συγκεκριμένα ανήκει σε έναν από τους παραγωγούς του πρότζεκτ ο οποίος έδωσε την άδεια για να χρησιμοποιηθεί. Το απίστευτο δε στην ιστορία είναι ότι από την πρεμιέρα και μετά, ο παραγωγός βλέπει να μπαίνουν χρήματα στον λογαριασμό του από τους ανθρώπους που έχουν δει τη σειρά.

Το πρόβλημα με τους αγγλικούς υπότιτλους

Το Squid Game έχει τρελάνει όλο τον πλανήτη αλλά αν το παρακολουθείτε με αγγλικούς υπότιτλους, μπορεί να βλέπετε την σειρά εντελώς λάθος, καθώς μπορεί να έχετε λάθος ρυθμίσεις μετάφρασης.

Ο κωμικός Youngmi Mayer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε την κορεατική-αγγλική μετάφραση του Squid Game. Μάλιστα επισήμανε πως σε μια σκηνή με την Χαν Μι-νιό, ο διάλογος έχει αλλάξει. Πιο συγκεκριμένα λέει «Δεν είμαι ιδιοφυία, αλλά μπορώ να το πετύχω», αλλά η άμεση μετάφραση είναι: «Είμαι πολύ έξυπνη, απλώς δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να σπουδάσω»

Φυσικά η σκληρή και απάνθρωπη καθημερινότητα που βιώνουν οι άνθρωποι στη Νότια Κορέα μας παρουσιάστηκε και την γνωρίσαμε και μέσα από τα “Παράσιτα”, την πρώτη ξενόγλωσση ταινία που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας. Εκεί όποιος δεν είναι ισχυρός και δεν έχει χρήματα, περνάει πολύ άσχημα. Γι’ αυτό άλλωστε στο “Παιχνίδι του Καλαμαριού” αναπτύσσονται τέτοια ζωώδη ένστικτα επιβίωσης, καθώς οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν πολύ καλά, πως αυτό που ζουν είναι σίγουρα από την μία τρομακτικό, αλλά από την άλλη ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία για να έχουν μία καλύτερη ζωή, αν βγουν ζωντανοί. 

Φυσικά το μεγαλύτερο plot twist είναι το ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι, ποιος είναι ο μεγάλος/η νικητής/τρια και φυσικά το αν θα έχει συνέχεια. Ο άνθρωπος που βρίσκεται από την σειρά φαινόμενο, ο Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ, μιλώντας πάντως στο Variety έδωσε την απάντηση για το αν θα υπάρξει 2η σεζόν.

«Δεν έχω αναπτύξει ακόμα τα πλάνα μου για το Squid Game 2. Είναι απίστευτα κουραστικό και μόνο που το σκέφτομαι. Άλλα αν ήταν να το κάνω, σίγουρα δε θα το έκανα μόνος μου. Θα είχα πλάι μου ένα δωμάτιο σεναριογράφων και θα ήθελα κι άλλους σκηνοθέτες να με βοηθούν»

Με 8.3 στο IMDB, 100% στο Rotten Tomatoes, το «Squid Game» ήρθε για να κατακτήσει την κορυφή.

Με πληροφορίες από unboxholics.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα