Life

Εσύ ξέρεις τη σωστή ορολογία για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Με αφορμή τον μήνα Pride, μάθε την ιστορία των γραμμάτων και βασικούς όρους 

Parallaxi
εσύ-ξέρεις-τη-σωστή-ορολογία-για-τη-λοα-910890
Parallaxi

Σε όλη την LGBTQ κοινότητα, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς τρόπους να αυτοπροσδιορίζονται. 

Κάποιοι μπορεί να προτιμούν τον όρο ομπρέλα «queer», ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπεριλάβει οποιεσδήποτε μη-cisgender, μη ετεροφυλοφιλικές ταυτότητες ή αρχικισμούς «LGBT» και «LGBTQ+».

Κάθε όρος έχει μια σημαντική σημασία και υπάρχει μια μακρά ιστορία γύρω από αυτούς που χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις έννοιες πίσω από κάθε γράμμα, ώστε να συμπεριλάβετε τις πολλές ταυτότητες που δημιουργούν και ορίζουν την LGBTQ κοινότητα.

Το “LGBT” σημαίνει λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλες και τρανς. Στην Ελλάδα τα αρχικά ΛΟΑΤΚΙ σημαίνουν: Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος , Τρανς , Queer και Ίντερσεξ άτομα, ενώ στο ΛΟΑΤΚΙΑ, το Α αντιπροσωπεύει τον όρο ασεξουαλικός / aromantic / άφυλος.

Αυτό έχει εξελιχθεί από τον όρο «gay», ο οποίος, σύμφωνα με το PBS, έγινε μια κοινή λέξη στα μέσα του 20ου αιώνα για να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η λέξη «gay» χρονολογείται στην πραγματικότητα από τον 13ο αιώνα και σήμαινε «χαρούμενος». Αλλά στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, το «gay» εμφανίστηκε ως κωδική λέξη που χρησιμοποιήθηκε στην κοινόωνία για να περιγράψει τη σεξουαλικότητα και να εκφράσει την επιθυμία του ίδιου φύλου. Μέχρι τη δεκαετία του ’60, η λέξη αγκαλιάστηκε από την κοινότητα ως ένδειξη υπερηφάνειας και ήταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο όρος GLB εμφανίστηκε περίπου αυτή την εποχή για να συμπεριλάβει επίσης λεσβίες και αμφιφυλόφιλους ανθρώπους, οι οποίοι ένιωθαν ότι το “gay” δεν περιελάμβανε άλλες ταυτότητες.

pride-10.jpg

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οργανώσεις ακτιβιστών άρχισαν να χρησιμοποιούν LGBT ή GLBT, συμπεριλαμβανομένου του T για τρανς.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών αναφέρει ότι ακόμη και σήμερα, το 2022, τα τρανς άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στα σχολεία, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και την απασχόληση. Η τρανς εκπροσώπηση είναι ζωτικής σημασίας.

Το γράμμα Q σημαίνει «queer» και σε ορισμένες περιπτώσεις «questioning» (ερώτηση). Σύμφωνα με το site NPR , η χρήση του όρου «queer» υπήρξε αμφιλεγόμενη στην LGBTQ κοινότητα. Κάποτε θεωρούνταν υποτιμητικός όρος για την προσβολή των LGBTQ ατόμων, αλλά σύμφωνα με το Columbia Journalism Review, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ορισμένα μέλη της κοινότητας άρχισαν να διεκδικούν εκ νέου τη λέξη «queer».

Το Newsweek ανέφερε το 1991 ότι μια ομάδα ομοφυλόφιλων ακτιβιστών είχε επαναχρησιμοποιήσει τον όρο ως θετική αυτο-περιγραφή και ονομάστηκε περήφανα«Queer Nation».

gay-couple.jpg

Άλλο περιοδικό επισημαίνει ότι, σήμερα, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται πιο συχνά μεταξύ των νεότερων ατόμων, για όσους βρίσκουν τα «γκέι», «λεσβία» ή «αμφιφυλόφιλο» πολύ περιοριστικά στον ορισμό της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Το 2016, η GLAAD πρότεινε επίσημα την προσθήκη Q στο ακρωνύμιο, σύμφωνα με το NBC News .

Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό να ακούτε τα μέλη της LGBTQ κοινότητας και να γνωρίζετε πώς αυτοπροσδιορίζονται. Ενώ το “queer” μπορεί να είναι ένας αποδεκτός όρος ομπρέλα για ορισμένους, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να αντιπαθούν τη λέξη λόγω της ιστορίας της.

Οι προσθήκες στον αρχικισμό LGBTQ είναι το I (που σημαίνει intersex folks) και το A (asexual). Σύμφωνα με τους The New York Times , το σύμβολο «+» αντιπροσωπεύει όλες τις ταυτότητες που δεν είναι cisgender και straight ή που στο φάσμα του φύλου και της σεξουαλικότητας τους, τα γράμματα και οι λέξεις δεν μπορούν ακόμη να τους περιγράψουν.

close-up-photo-of-lgbtq-letters-on-a-person-s-hands-1566842.jpg

Υπάρχουν πολλοί άλλοι όροι με τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης. Παρακάτω φτιάχνουμε ένα γλωσσάρι φράσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως τόσο εντός όσο και εκτός της LGBTQ κοινότητας:

  • Agender: Κάποιος που προσδιορίζεται χωρίς φύλο ή συγκεκριμένο φύλο.
  • Asexual: Ένα άτομο είναι ασεξουαλικό όταν «δεν βιώνει σεξουαλική έλξη ή εγγενή επιθυμία να έχει σεξουαλικές σχέσεις. ”
  • Bigender : Κάποιος που προσδιορίζεται ως δύο ή περισσότερα φύλα.
  • Αμφιφυλόφιλος / Bisexual : Κάποιος που έλκεται από περισσότερα από ένα φύλα.
  • Cisgender : Αναγνώριση με το φύλο που σας δόθηκε κατά τη γέννηση.
  • Coming Out : Η διαδικασία στην οποία περνούν όσοι ανήκουν στην κοινότητα LGBTQ+ για να αποδεχτούν και να μοιραστούν ανοιχτά τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους.
  • Demisexual : Κάποιος που μπορεί να νιώσει σεξουαλική έλξη μόνο αφού αναπτύξει μια συναισθηματική σύνδεση.
  • Gay: Ένα επίθετο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «άτομα των οποίων οι διαρκείς σωματικές, ρομαντικές ή/και συναισθηματικές έλξεις είναι για άτομα του ίδιου φύλου».
  • Φύλο / Gender: Αυτό «αναφέρεται στα χαρακτηριστικά γυναικών, ανδρών, κοριτσιών και αγοριών που είναι κοινωνικά κατασκευασμένα».
  • Genderfluid: Ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα ή/και η έκφραση φύλου ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το έργο It Gets Better .
  • Genderqueer : Κάποιος του οποίου η ταυτότητα φύλου δεν εμπίπτει στο αρσενικό ή θηλυκό δυαδικό.
  • Ταυτότητα φύλου: Η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από το φύλο, καθώς είναι «η πιο εσώτερη έννοια του εαυτού κάποιου ως αρσενικό, θηλυκό, ένα μείγμα και των δύο ή τίποτα», σύμφωνα με την Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα . Είναι «πώς αντιλαμβάνονται τα άτομα τον εαυτό τους και πώς αυτοαποκαλούνται. Η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου μπορεί να είναι ίδια ή διαφορετική από το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση».
  • Graysexual : Κάποιος που βιώνει μόνο περιστασιακά σεξουαλική έλξη και ταυτίζεται μέσα στο διάστημα μεταξύ σεξουαλικής και ασεξουαλικής.
  • Λεσβία: Γυναίκα που έλκεται από άλλες γυναίκες.
  • LGBTQ: Ένα ακρωνύμιο που σημαίνει λεσβία, γκέι, αμφιφυλόφιλη και τρανς, με το “Q” να σημαίνει συχνά είτε “queer” ή “queering”.
  • Intersex: Αυτός είναι “ένας όρος ομπρέλα” που περιγράφει άτομα που γεννήθηκαν με αναπαραγωγική ή σεξουαλική ανατομία ή/και ένα μοτίβο χρωμοσωμάτων που δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως τυπικά αρσενικό ή θηλυκό.
  • Μη δυαδικό : Κάποιος του οποίου το φύλο δεν είναι αρσενικό ή θηλυκό ή είναι ένα μείγμα και των δύο.
  • Pangender: Κάποιος που ταυτίζεται με πολλά φύλα.
  • Questioning: Είναι η προσωπική διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας φύλλου, της έκφρασης φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Πανσεξουαλισμός / Pansexual : Άτομο που ελκύεται από όλα τα φύλα.
  • Φύλο / Sex : Μια ετικέτα που έχει δοθεί από τον γιατρό κατά τη γέννηση με βάση τα γεννητικά όργανα του μωρού
  • Σεξουαλικός Προσανατολισμός: Η έλξη κάποιου για άνδρες, γυναίκες ή μη δυαδικά άτομα.
  • Τρανσέξουαλ: Κάποιος που προσδιορίζεται διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο του ανατέθηκαν κατά τη γέννηση .
  • Queer: Αυτό είναι «ένα επίθετο που χρησιμοποιείται από μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα νεότερους, των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος».
  • Αλλαγή φύλου: Ένας πολύ γνωστός όρος, που όμως είναι λάθος. Το ορθό είναι επαναπροσδιορισμός φύλου ή φυλομετάβαση και αυτό δείχνει ότι το άτομο εκφράζει την ταυτότητα φύλου που έχει, δεν την αλλάζει αυτή είναι η ταυτότητά του. Δεν υπάρχει αλλαγή.
  • Φυλομετάβαση: Περιλαμβάνει ιατρικά και νομικά βήματα όπως το να μιλήσει το άτομο στην οικογένεια χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό όνομα και νέες αντωνυμίες, διαφορετικό ντύσιμο, αλλαγή του ονόματος ή/και του φύλου σε νομικά έγγραφα, ορμονοθεραπεία και ενδεχομένως (αν και όχι πάντα) ένας ή περισσότεροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα