Έτσι γιόρτασε η πόλη την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά
Φέτος για πρώτη φορά πολλές οργανώσεις τίμησαν την Παγκόσμια ημέρα Ρομά σε όλη την Ελλάδα.
Η 8 Απριλίου είχε καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά εδώ και πολλά χρόνια σε ανάμνηση του πρώτου οργανωμένου συνεδρίου Ρομά που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971. Φέτος για πρώτη φορά πολλές οργανώσεις τιμούν αυτή την ημέρα σε όλη την Ελλάδα.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Κύπρο, Πελοπόννησο και Βόλο: αυτές είναι μόνο κάποιες από τις περιοχές που από εχτές γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά. Αν και οι Έλληνες Ρομά δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως μειονότητα (είναι από τις ελάχιστες αν όχι μοναδικές περιπτώσεις) και θέλουν να αποκαλούνται Έλληνες Ρομά παρ όλα αυτά η 8η Απριλίου γιορτάζεται όχι για να αναδειχτεί η διαφορετικότητα όσο για να προβληθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους Ρομά, η ιστορία, η κουλτούρα, ο πολιτισμός, αλλά και η προσφορά τους στην Ελληνική κοινωνία. Στόχος να έρθουν πιο κοντά και να εμπλακούν με τους μη Ρομά σε μια προσπάθεια ουσιαστικής γνωριμίας που θα εξαλείψει τα χρόνια στερεότυπα και προκαταλήψεις που τους ακολουθούν.
Στην Θεσσαλονίκη από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα γιορτάστηκε από πολλές οργανώσεις η Παγκόσμια ημέρα Ρομά ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, η PRAKSIS ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου και ο Φάρος του κόσμου από το πρωί ενημέρωναν τον κόσμο και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια άνοιξαν το θέμα του ποιοι είναι οι Ρομά στην Ελλάδα σήμερα ποιες οι προσδοκίες και οι στόχοι τους.
Το απόγευμα η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (Ελλάν Πασσέ) διοργάνωσε μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία. Εκατοντάδες Ρομά αλλά και μη Ρομά ήταν εκεί περήφανα για να γιορτάσουν όλοι μαζί. Είναι γνωστό πως η μουσική ενώνει όλους τους λαούς πέρα από χρώμα δέρματος καταγωγή και πιστεύω. Στην συναυλία τραγούδησαν οι πολύ σημαντικοί τσιγγάνοι καλλιτέχνες Κώστας Χατζής, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στο κοινωνικό τραγούδι και είπε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια που έγραψε για την φυλή του αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαζί του τα αδέλφια Βασίλης και Σαράντης Σαλέας.
Είναι αισιόδοξο το γεγονός πως μετά από τόσα χρόνια ανακινούνται τα ζητήματα των Ρομά μπαίνουν στην πολιτική ατζέντα και υπάρχει μια εξωστρέφεια, μια ανάγκη να προβληθούν και να λυθούν ζητήματα που βασανίζουν τους Ρομά χρόνια αλλά και μια ανάγκη ανάδειξης της κουλτούρας και της μοναδικότητας των Ρομά. Βέβαια δεν αρκούν οι γιορτές και το χειροκρότημα μας ούτε η αποδοχή. Οι εκατοντάδες Ρομά από αύριο το πρωί θα συνεχίζουν να υφίστανται όλα αυτά που δεν τους αφήνουν να προχωρήσουν. Φτώχεια, ανεργία, αναλφαβητισμός, παραβατικότητα, κακές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Θα πρέπει να εστιάσουμε πολύ στην εκπαίδευση και να μην κλείνουμε τα μάτια μας στο διπλανό μας σ’ αυτό που ζει στην ίδια με εμάς πόλη, ένα τετράγωνο μακριά μας, που πασχίζει να δουλέψει, να μορφωθεί, να γίνει ένα κομμάτι και αυτός αυτής της πόλης και της ιστορίας της.