Life

Φά’ το πριν τα φάει | Συνταγές για βρώσιμα ξενικά είδη στην Ελλάδα

Ένα νέο γευστικό βιβλίο κυκλοφόρησε.

Parallaxi
φά-το-πριν-τα-φάει-συνταγές-για-βρώσι-528054
Parallaxi

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την προώθηση της κατανάλωσης επιλεγμένων ξενικών ειδών που βρίσκονται στις θάλασσές μας, όπως το λεοντόψαρο (Pterois miles), η τρομπέτα (Fistularia commersonii) και οι γερμανοί (Siganus sp.) κυκλοφόρησε το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών για βρώσιμα ξενικά είδη στην Ελλάδα.

Στο βιβλίο που δημιουργήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund παρουσιάζονται δοκιμασμένες συνταγές που μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει, με την υπογραφή των διακεκριμένων σεφ Κώστα Αγγελόπουλου, Χρήστου Χίτου και Αλέξανδρου Ουντίλα.

Οι συνταγές παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι δύο φορείς με τη συνεργασία και τοπικών φορέων και φιλοξενήθηκε στο Aegagros Caldera Houses στη Σαντορίνη.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Φά’ το πριν τα φάει» που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας των Κυκλάδων και όλων των εμπλεκόμενων πολιτών και επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των αλιέων και των ανθρώπων της αγοράς, σχετικά με το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας θαλάσσιων ξενικών ειδών στις ελληνικές θάλασσες, και ειδικά στις Κυκλάδες.

Παράλληλα με το βιβλίο συνταγών, στο πλαίσιο του εκστρατείας ενημέρωσης δημιουργήθηκε και προωθείται ενημερωτικό βίντεο που παρουσιάζει το διήμερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Σαντορίνη.

Τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την οικονομία, καθώς και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως κάθε χρόνο η υποβάθμιση που προκαλούν τα ξενικά είδη στα οικοσυστήματα, αλλά και οι ζημίες σε ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των ευρωπαϊκών θαλασσών, στη Μεσόγειο εντοπίζεται η μεγαλύτερη εισβολή ξενικών ειδών με περισσότερα από 1.000 είδη καταγεγραμμένα. Από αυτά, 230 και πλέον είδη έχουν εντοπιστεί στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας. Ανάμεσα στα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης τους προβλήματος έχει προταθεί η κατανάλωση των βρώσιμων ξενικών ειδών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα