Φεστιβάλ Ρομποτικής, μια εθελοντική δράση για ίσες ευκαιρίες

Σε εξέλιξη στο Πειραματικό Γυμνάσιο του ΠΑ.ΜΑΚ., στη Νεάπολη, το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής.

Parallaxi
φεστιβάλ-ρομποτικής-μια-εθελοντική-δ-268449
Parallaxi

Με μια “μυστική συνταγή”, κύριο συστατικό της οποίας είναι οι ίσες ευκαιρίες, μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας …σκαρώνουν ρομποτικές κατασκευές ικανές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού επισκέπτη στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στον χώρο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης σχολικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.).

Με αυξημένη συμμετοχή -67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ., από διάφορες περιοχές της χώρας (από το ακριτικό Διδυμότειχο ώς την Αθήνα)- το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε κλίμα άμιλλας.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο εκθεσιακό τμήμα του Φεστιβάλ, μια ομάδα μικρών ρομποτιστών θέλει να βοηθήσει τα ξωτικά του Άη Βασίλη στο δύσκολο έργο τους, με ένα μικρό (ρομποτικό) εργοστάσιο σοκολάτας και μια άλλη ομάδα υπόσχεται να σε …γλυκάνει με τον αυτόματο πωλητή καραμέλων, στον οποίο δεν χρειάζεται να ρίξεις κάποιο κέρμα, αρκεί να είσαι αρκετά επιδέξιος ώστε να λύσεις έναν γρίφο. Λίγο πιο πέρα συναντά κανείς το Ardu-Hand, ένα ρομποτικό χέρι που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ανάμεσα σε δύο λειτουργίες, εκ των οποίων η μία εντοπίζει αν υπάρχει αντικείμενο πάνω στο χέρι και ανάλογα ανοίγουν ή κλείνουν τα δάχτυλα, μια ρομποτική μπασκέτα είναι έτοιμη για παιχνίδι και προπόνηση και το Agrobot, ένα ρομποτικό σύστημα γεωργίας, ζεσταίνει τις “μηχανές” για να βοηθήσει στη συγκομιδή του (εικονικού) αγρού.

Όλα τα παραπάνω και μια σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες, όπως ο έξυπνος κάδος απορριμμάτων, οι ρομποτικές κατασκευές φροντίδας για τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας, ένα ρομποτικό θέατρο με φιγούρες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ένα ηλεκτρομηχανικό αυτοματοποιημένο ελικόπτερο drone κ.ά, συναντούν τις κατασκευές δύο ειδικών σχολείων (από Χορτιάτη και Κιλκίς), που συμμετέχουν στη διοργάνωση (ένα έξυπνο φανάρι και μια κατασκευή για την οικολογική φροντίδα φυτών), και όλα αυτά μαζί μυούν τον επισκέπτη στον θαυμαστό κόσμο της μαθητικής ρομποτικής.

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, μια συνάντηση παιδιών και εκπαιδευτικών από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης (σ.σ. εκτός των μαθητών υπάρχουν και φοιτητές εθελοντές), έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, ενώ τα παιδιά εργάζονται αποκλειστικά μόνα τους, χωρίς προπονητές, έτσι ώστε να τηρείται η αρχή των ίσων ευκαιριών. Μια αρχή που διέπει και τα υλικά που χρησιμοποιούνται καθώς βασικό “εργαλείο” είναι η δημιουργική σκέψη και η επινοητικότητα και όλοι μπορούν να συμμετέχουν με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό ώστε να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Η ομάδα, επίσης, συνεργατικά επιλέγει το επίπεδο δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής την οποία θα φέρει σε πέρας, γεγονός που καθιστά τον διαγωνισμό κατάλληλο όχι μόνο για όλες τις ηλικίες, αλλά και για όλους τους βαθμούς εξοικείωσης.

“Είναι Φεστιβάλ γιατί είναι χαρά, γιατί είναι μια δράση ίσων ευκαιριών, αποδοχής του άλλου, μια δράση ιδιαίτερα καινοτόμα. Δεν θέλαμε να κάνουμε άλλη μία διοργάνωση ρομποτικής. Η ειδοποιός διαφορά στο δικό μας Φεστιβάλ είναι ότι η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, είναι αποδεκτά όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Μούζουρα, διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

“Κάθε χρόνο”, προσθέτει, “τα παιδιά μας εκπλήσσουν και μας εντυπωσιάζουν με τις πρωτότυπες ιδέες τους, με την κοινωνική και περιβαλλοντική τους ευαισθησία”.

“Είναι μια μεγάλη καινοτομία γιατί επιτρέπονται όλα τα υλικά, το θέμα δεν είναι γνωστό από πριν, οπότε οι προπονητές ό,τι δουλειά κάνουν είναι να προετοιμάσουν σωστά τους μαθητές τους, οι οποίοι και θα κληθούν στη συνέχεια να αυτενεργήσουν, ενώ μπορούν να επιλέξουν και το επίπεδο δυσκολίας ανεξάρτητα από τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν, π.χ. μια ομάδα του δημοτικού, η οποία είναι έμπειρη, μπορεί να ρισκάρει και να επιλέξει ένα πιο δύσκολο θέμα για να πάρει περισσότερους πόντους” αναφέρει, από την πλευρά της, η Αικατερίνη Χατζηφωτεινού, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Φεστιβάλ Ρομποτικής και διδακτικό προσωπικό στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως χαρακτηριστικά λέει, “όλο το Φεστιβάλ είναι υπόθεση των μαθητών!”.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει αργά το απόγευμα με την απονομή των βραβείων στις ομάδες που θα καταφέρουν να διακριθούν, μετά την αξιολόγησή τους από τους κριτές.

Πηγή:ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα