Forbes: Αυτοί είναι οι 20 πιο πλούσιοι άνθρωποι της Ιστορίας

Πρώτος ο Ίλον Μασκ με υπολογιζόμενη περιουσία στα 407 δισεκατομμύρια δολάρια κι ακολουθούν ο Τζεφ Μπέζος με 234 δισ., ο Λάρι Έλισιν, ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ… Κι ανάμεσά τους και Έλληνες

Parallaxi
forbes-αυτοί-είναι-οι-20-πιο-πλούσιοι-άνθρωπο-1007083
Parallaxi

Λίστα του Forbes… η Βίβλος του πλούτου και της ευμάρειας. Όλοι οι χρυσοκάνθαροι της Γης ταξινομημένοι αξιολογικά με περιουσιακή σειρά! Πρώτος ο Ίλον Μασκ με υπολογιζόμενη περιουσία στα 407 δισεκατομμύρια δολάρια κι ακολουθούν ο Τζεφ Μπέζος με 234 δισ., ο Λάρι Έλισιν, ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ… Κι ανάμεσά τους και Έλληνες: η Μαρία Αγγελικούση κάπου στο Νο 493, πιο κάτω ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Σπύρος Λάτσης και άλλοι πολλοί που οι περιουσίες του ξεπερνούν το ΑΕΠ μικρών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής…

Για παράδειγμα: το ΑΕΠ της Ελλάδος είναι περίπου 416 δισεκατομμύρια δολάρια· ο Ίλον Μασκ υπολείπεται κατά εννιά δισ. Ε, κάπου θα τα βρει για να μας ξεπεράσει… Λοιπόν, ποιο είναι το θέμα μας σήμερα: αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω και εκδίδαμε το περιοδικό των Κροίσων, το Forbes, ποια θα ήταν η λίστα των μεγιστάνων που άφησαν χρυσό χνάρι στη Γη;

Για πάμε σιγά σιγά να δούμε τους 20 που θα γέμιζαν την πρώτη σελίδα της λίστας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία τους, έτσι όπως τα κατέγραψε η… εφορία της Ιστορίας. Αρχίζουμε με τον πιο «φτωχό».

20. Σαχ Τζαχάν: 200-250 δισεκατομμύρια δολάρια (1592-1666). Είναι ο αυτοκράτορας των Μουγκάλ (Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας. Οι Μογγόλοι αυτοκράτορες της Ινδίας ήταν μουσουλμάνοι και απευθείας απόγονοι του Τζένγκις Χαν), που έχτισε το θρυλικό Ταζ Μαχάλ από τα περισσευούμενά του… Ο Σαχ Τζαχάν ήταν κάτοχος διαμαντιών που θα έκαναν το μυθικό Κοχ ι Νουρ να θαμπώσει σήμερα… Όταν οι ευρωπαίοι μεγιστάνες μετρούσαν νομίσματα ο Σα Τζαχάν δεν μπορούσε καν να μετρήσει τους πολύτιμους λίθους του…

19. Γουλιέλμος ο Κατακτητής: 229-250 δισ. (1028-1087). Αφού κατέλαβε την Αγγλία το 1066, ο Γουλιέλμος δεν φόρεσε απλώς το στέμμα – καρπώθηκε τα πάντα! Ο νορμανδός ηγεμόνας δημιούργησε την πρώτη βάση δεδομένων πλούτου της Ιστορίας: το Domesday Book, για να καταγράφει και να παρακολουθεί τα τεράστια κτήματά του. Η λογιστική του ήταν τόσο εμπεριστατωμένη που εξακολουθεί να επηρεάζει τους βρετανικούς νόμους ιδιοκτησίας ακόμα και σήμερα. Θεωρείστε τον ως τον πρώτο μεγιστάνα ακινήτων της Ιστορίας, με ιδιοκτησία, όμως μια ολόκληρη χώρα!

18. Άντριου Κάρνετζι: 310-375 δισ. (1835-1919). Τον είπαν και Αλχημιστή. Γιατί; Ο σκωτσέζος μετανάστης έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αμερικής όταν μετέτρεψε τον χάλυβα της Πενσυλβάνια σε καθαρό χρυσό! Ο Κάρνετζι, όμως ήταν διαφορετικός από τους άλλους του είδους του: χάρισε το 90% της περιουσίας του. Με τα χρήματά χτίστηκαν 2.509 βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο και χρηματοδότησε την ανέγερση αμέτρητων σχολείων. Ενώ άλλοι πλούσιοι έστηναν παλάτια, ο Κάρνετζι ξόδεψε την περιουσία φροντίζοντας για τη ζωή των φτωχών! Σπάνια περίπτωση πλουσίου!

17. Κροίσος: εκατοντάδες δισ. (596 -546 π.Χ.). Ο Βασιλιάς της Λυδίας που έδωσε το όνομά του ως προσωνύμιο στους πλουσίους ανά τους αιώνες. Ο Κροίσος έφτιαξε τα πρώτα χρυσά νομίσματα και είχε αμέτρητα χρυσωρυχεία. Η μηνιαία παραγωγή χρυσού του Κροίσου κάνει την εξόρυξη ενός έτους από χρυσορυχείο, στις μέρες μας, να μοιάζει με ψήγματα, σαν εκείνα που ανακάλυπταν οι χρυσοθήρες στα ποτάμια…

16. Κοσίμο των Μεδίκων: 150-200 δισ. (1389- 1464). Τραπεζίτης ιδιοφυΐα· μεταμόρφωσε τη Φλωρεντία στην οικονομική δύναμη της Ευρώπης κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Η Τράπεζα των Μεδίκων χρηματοδότησε την Τέχνη που σήμερα θαυμάζουμε: τον τεράστιο τρούλο της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε κατασκευασμένο (και) από τον Μπρουνελέσκι, τα πρωτοποριακά γλυπτά του Ντονατέλο (Δαυίδ) και αμέτρητα άλλα αριστουργήματα. Χωρίς τις βαθιές τσέπες και τις δημιουργικές ιδέες του Κοσίμο μπορεί και να μην είχαμε απολαύσει τη μεγαλύτερη ανθοφορία της Τέχνης στην Ιστορία.

15. Τζ. Π. Μόργκαν: 170-200 δισ. (1837-1913). Αυτός ο χρηματοοικονομικός Μάγος της Νέας Υόρκης δεν κέρδιζε απλώς χρήματα, διέσωσε την οικονομία των ΗΠΑ δυο φορές! Ο Μόργκαν κατείχε αμέτρητες εταιρείες· οι σύγχρονοι κολοσσοί όπως η General Electric και η US Steel ήταν κομμάτια της αυτοκρατορίας του.

14. Μιρ Οσμάν Αλί Χαν: 230-260 δισ. (1886-1967). Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Κόσμου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, σήμερα θα ήταν πίσω μόνο από τον Ίλον Μασκ. Η συλλογή του Αλί Χαν από μαργαριτάρια θα μπορούσε να γεμίσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Φαλήρου! Με έναν στόλο από 50 Rolls-Royce και τόσο χρυσό που θάμπωνε και το Fort Knox, (θα) έκανε τη σύγχρονη πολυτέλεια να φθονεί και να ντρέπεται…

13. Χένρι Φορντ: 200-240 δισ. (1863-1947). Ο βασιλιάς της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ δεν κατασκεύαζε μόνο αυτοκίνητα, επαναπροσδιόρισε αυτό που λέμε American Dream. Πληρώνοντας τους εργάτες του 5 δολάρια μεροκάματο (τεράστιο ποσόν τότε), δημιούργησε τη σύγχρονη μεσαία τάξη. Η περιουσία του Φορντ ισοδυναμούσε με το 1% της συνολικής οικονομίας των ΗΠΑ!

12. Γιάκομπ Φούγκερ: 221-400 δισ. (1459-1525). Αυτός ο Γερμανός Τραπεζίτης χρηματοδότησε Βασιλιάδες και Πάπες από τη βάση του στο Άουγκσμπουργκ. Ο Φούγκερ κατείχε τα περισσότερα από τα ορυχεία χαλκού της Ευρώπης και ουσιαστικά εκείνος όριζε ποιος θα γινόταν ηγέτης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι σύγχρονες Τράπεζες διαχειρίζονται χρήματα, ο Φούγκερ ολόκληρα βασίλεια. Όταν οι βασιλιάδες χρειάζονταν μετρητά, δεν πήγαιναν στην Τράπεζα, χτυπούσαν την πόρτα του Γιάκομπ!

11. Κορνέλιους Βάντερμπιλτ: 185-215 δισ. (1794-1877). Ξεκινώντας με ένα σκάφος από το λιμάνι της Νέας Υόρκης, αυτός ο Βασιλιάς της Ναυτιλίας έχτισε μια αυτοκρατορία! Το Grand Central Terminal του δεν ήταν απλώς ένας σταθμός – ήταν ένα μνημείο του σιδηροδρομικού πλούτου. Ενώ άλλοι έβλεπαν τα πλοία και τα τρένα ως μέσα μεταφοράς, ο Βάντερμπιλτ τα έβλεπε ως τα μέσα της μεταφοράς του αμύθητου πλούτου του.

10. Άλαν Ρούφους:194-280 δισ. (1040-1093). Ο ανιψιός του Γουλιέλμου του Κατακτητή μετέτρεψε τις στρατιωτικές υπηρεσίες του σε μετρητά στη Μεσαιωνική Αγγλία. Τα κτήματά του Ρούφους έφταναν σε αξία στο 7% του ΑΕΠ της χώρας, που σήμερα θα ήταν σαν να κατείχε ολόκληρο το Λονδίνο και τα προάστια μαζί· είχε τόση γη που ο πλούτος του ξεπέρασε την περιουσία του βασιλιά!

9. Τζον Ντ. Ροκφέλερ: 400-700 δισ. (1893-1937). Ο μέγας βαρόνος πετρελαίου των ΗΠΑ κατείχε το 90% του συνόλου του πετρελαίου στη χώρα. Οι σύγχρονες εταιρείες ενέργειας μάχονται για το μερίδιο της αγοράς. Ο Ροκφέλερ, απλώς, κατείχε ολόκληρη την αγορά!

8. Νικόλαος Β’ Ρομανόφ: 300 δισ. (1868-1918). Ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας κατείχε στο προσωπικό του… Ε9 εδάφη μεγαλύτερης έκτασης από κάποιες ηπείρους: 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια! Τα ανάκτορά του Νικολάου έκρυβαν πλούτο ίσο με το ΑΕΠ πολλών σύγχρονων χωρών. Πριν η Ρωσική Επανάσταση αλλάξει τη ροή του Πακτωλού της Ιστορίας, οι Ρομανόφ είχαν συσσωρευμένα αμύθητα πλούτη αιώνων που θα έκαναν έναν σημερινό ολιγάρχη να κοκκινίσει από φθόνο. Και ο λαός πεινούσε κυριολεκτικά!

7. Μάνσα Μουσά: 400 δισ.-1 τρισ. (1312-1337). Ο θρυλικός ηγεμόνας του Μάλι ήταν τόσο πλούσιος που η καταναλωτική μανία του, όταν ψώνιζε στο Κάιρο, κρατούσε την οικονομία της Αιγύπτου σε άνθιση· όταν σταμάτησε, αυτή μαράζωσε για μια δεκαετία. Ο μισός χρυσός του Κόσμου έβγαινε από τα ορυχεία του Μουσά, που για να προσκυνήσει στη Μέκκα ταξίδευε με 60.000 υποτακτικούς και 80 καμήλες μόνο για να μεταφέρουν τον χρυσό του!

6. Οίκος των Σαούντ: 1,4 τρισ. Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας είναι συνώνυμη του σύγχρονου πετρελαϊκού πλούτου. Η ιδιοκτησία τους στην εταιρεία Saudi Aramco (αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων) είναι μόνο η κορυφή του χρυσού παγόβουνου· χτίζουν ολόκληρες πόλεις για διασκέδαση και αγοράζουν γιοτ 500 εκατ. δολαρίων όπως άλλοι αγοράζουν είδη παντοπωλείου…

5. Βασιλιάς Σολομών: 2-3 τρισ. (972- 932 π.Χ). Αυτός ο βιβλικός μονάρχης λάμβανε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια (σε σημερινές τιμές) σε χρυσό κάθε χρόνο ως φόρο τιμής· έλεγχε μεγάλους εμπορικούς δρόμους και κατακλυζόταν με δώρα από άλλους ηγεμόνες. Ο Ναός του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ ήταν ο καθρέφτης της περιουσίας του: διακόσμηση από τόνους καθαρού χρυσού και μυθικά πλούτη.

4. Ακμπάρ ο Μέγας: ανυπολόγιστα τρισ. (1542-1605). Φανταστείτε ότι κατείχε το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Ο Μογγόλος αυτοκράτορας των Μουγγάλ εισέπραττε περισσότερους φόρους από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μαζί· το θησαυροφυλάκιο του είχε τόσο χρυσό ώστε να κάνει τα σύγχρονα ομοσπονδιακά αποθεματικά να μοιάζουν με κουμπαράδες-γουρουνάκια…

3. Αυτοκράτορας Σενζόνγκ: ανυπολόγιστα τρισ. (1048-1085). Η δυναστεία των Ζονγκ της Κίνας υπό την κυριαρχία του Σεν παρήγαγε το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτός ο άνθρωπος εφηύρε το κρατικό χαρτονόμισμα όταν η Ευρώπη ακόμη αντάλλασσε προϊόντα.

2. Τζένγκις Χαν: ανυπολόγιστα τρισ. (1162-1227). Ο απόλυτος κυρίαρχος της εποχής του, έλεγχε τα πάντα, από τον Ειρηνικό μέχρι την Ανατολική Ευρώπη. Ο υπολογισμός της ακριβούς αξίας της περιουσίας του είναι αδύνατος, αλλά ας αναφέρουμε απλώς ότι είχε τόση γη δική του ώστε να κάνει τους σύγχρονους μεγιστάνες των ακινήτων να μοιάζουν σαν να παίζουν Monopoly

1. Γάιος Ιούλιος Οκταβιανός Αύγουστος: 4-5 τρισ. (63 π.Χ – 14 μ.Χ.). Ήταν ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, που κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 27 π.Χ. μέχρι τον θάνατο του. Ο πλούτος του Αυγούστου ισοδυναμούσε με το 20% της οικονομίας της αυτοκρατορίας του, που έφτανε στο 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μόνο η Αίγυπτος του παρείχε τόσα σιτηρά που μπορούσε να ταΐσει κάθε ρωμαίο πολίτη για χρόνια. Η προσωπική περιουσία του Αυγούστου μπορούσε να χρηματοδοτήσει ολόκληρο τον ρωμαϊκό στρατό και να αφήσει ακόμα αρκετά για να ανεγερθούν πόλεις ολόκληρε. Για φανταστείτε κάποιον σήμερα να έχει αξία δέκα Ίλον Μασκ!

Βουλόμεθα πλουτείν πάντες αλλ’ ου δυνάμεθα… και μην ξεχνάτε: Ανήρ δίκαιος πλούτον ουκ έχει ποτέ!

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα