Γεώργιος Ιβάνοφ: Ένας όχι και τόσο γνωστός ήρωας της πόλης

Γιατί το γήπεδο του Ηρακλή λέγεται Ιβανώφειο, και ποιανού το άγαλμα στέκεται αγέρωχα να κοιτάζει τον ορίζοντα απέναντι ακριβώς από τις υποβλητικές δωδεκαόροφες;

Γιώργος Τσιτιρίδης
γεώργιος-ιβάνοφ-ένας-όχι-και-τόσο-γνωσ-253372
Γιώργος Τσιτιρίδης

Γιατί το γήπεδο του Ηρακλή λέγεται Ιβανώφειο, και ποιανού το άγαλμα στέκεται αγέρωχα να κοιτάζει τον ορίζοντα απέναντι ακριβώς από τις υποβλητικές δωδεκαόροφες; Ένας όχι και τόσο γνωστός ήρωας της πόλης, με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτός είναι ο Γεώργιος Ιβάνοφ.

Ο Ελληνοπολωνός πράκτορας με την κωδική ονομασία «Μπόλμπυ» κρυβόταν από σπίτι σε σπίτι στην Αθήνα, με τη βοήθεια αντιστασιακών, όπως η Λέλα Καραγιάννη. Οι Γερμανοί τον κυνηγούσαν διαρκώς, καθώς ήταν καλά εκπαιδευμένος, με ικανότητες υπεραθλητή και ιδιαίτερα έξυπνος. Ένας σαμποτέρ ικανός για όλα. Και όχι άδικα. Όπως αποδείχθηκε από τους καλύτερους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου…

Ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνοφ (Jerzy Szajnowicz-Iwanow) είναι συνδεδεμένος με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ελλάδα, και ειδικά την Θεσσαλονίκη. Γνωστός ως ένας από τους πιο περιβόητους σαμποτέρ, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέπτυξε συμαντική αντιστασιακή δράση στην Ελλάδα και αποτέλεσε τόσο μεγάλο βραχνά για τους Γερμανούς, που τον επικήρυξαν με ένα ποσό που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή.

Ο Ιβάνοφ γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Πολωνία και αργότερα βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, όταν η μητέρα του ακολούθησε εκεί τον Έλληνα δεύτερο σύζυγο της. Τύπος αθλητικός και ιδιαίτερα ικανός, γρήγορα και από μικρή ηλικία, διέπρεψε σε πολλά αθλήματα. Ως αθλητής του «Ηρακλή» κατάφερε να κερδίσει πολλές νίκες σε κολυμβητικούς αγώνες, μιας και η κολύμβηση ήταν μια από τις μεγάλες του αγάπες. Ασχολήθηκε επίσης με το πόλο αλλά και την ιστιοπλοοΐα. Στους αγώνες δε, το 1936, κατέλαβε την πρώτη θέση στους Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες του Θερμαϊκού μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του, Αντώνιο Λαμπριανίδη.

Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, καταφέρνοντας πολλές σημαντικές απώλειες και ζημιές στο εχθρικό μέτωπο ανατινάζοντας κύρια υποβρύχια των Γερμανών, ενώ ένα από τα σημαντικά του σαμποτάζ ήταν στο εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, όπου επισκευάζονταν οι κινητήρες των αεροπλάνων της Λουφτβάφε. Είχε μπει πια στον στόχο των Γερμανών και έπρεπε να βρεθεί πάση θυσία, οπότε και ακολούθησαν πολλές ανακοινώσεις για τη σύλληψή του, που έφτασε να είναι 2 εκ., και μετά από προδοσία φίλων συνελήφθη. Ο Γεώργιος Ιβάνοφ καταδικάστηκε τρεις εις θάνατον και οδηγήθηκε στο Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τρεις συνεργάτες του. Όπου και ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΙΣ 4-01-1943.

Είναι ιδιαίτερα σπάνιο έναν ήρωα να τον τιμούν και να τον θεωρούν δικό τους ήρωα 3 χώρες ταυτόχρονα, η Πολωνία ως χώρα καταγωγής, η Ελλάδα ως χώρα δράσης και η Αγγλία ως σύμμαχος στον αγώνα.

Αν και λίγοι από εμάς είχαν διδαχτεί και αναρωτηθει σχετικά με τον τοπικό αυτό ήρωα, η πόλη της Θεσαλονίκης δεν τον ξεχνά. Ο Ηρακλής, θέλωντας να τιμήσει την μνήμη αυτού του επιδραστικού ανθρώπου που πέρασε από τις ομάδες του, ονόμασε τους κολυμβητικούς του αγώνες “Ιβανώφεια”. Επίσης, ονόμασε το κλειστό γήπεδο του συλλόγου, όπου διεξάγονται αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ, “Ιβανώφειο” και έτσι είναι γνωστό σε όλη την πόλη. Ενας αδριάντας του Ιβάνοφ στέκεται αγέρωχα και περήφανα στην οδό Λαγκαδά, στο ύψος της αρχής της Αγίου Δημητρίου, στο Πάρκο τον Εθνών. Εκεί, σαν ενας σύγχρονος Προμηθέας ή και Ηρακλής, προτάσει τα στήθη και μας παρουσιάζεται με ανοιχτά τα χέρια. Ο αδριάντας του Ιβάνοφ ήταν δώρο της Πολωνικής κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό το 1985. Πολύ κοντά, υπάρχει και οδός που φέρει το ονομά του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα