Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν το καλοκαίρι;
Ψυχολόγος εξηγεί στην Parallaxi τους λόγους για τους οποίους οι σχέσεις τείνουν να έρχονται στο τέλος τους λίγο πριν τους καλοκαιρινούς μήνες
Τον χειμώνα, νιώθουμε πιο έντονα την ανάγκη για συντροφικότητα, αναζητάμε το γνωστό “Netfix and Chill”, τα χουχουλιάσματα και έναν άνθρωπο να για να μας ζεστάνει τις κρύες νύχτες. Όσο όμως ο καιρός ανοίγει, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και το καλοκαίρι πλησιάζει, με ξέφρενα απογεύματα σε beach bars, πάρτι σε ταράτσες, διακοπές με την παρέα και cocktails να έρχονται το ένα μετά το άλλο, ξαφνικά η σκέψη της σχέσης μπορεί να γίνεται κουραστική, αποπνικτική και η ανεξαρτησία φαίνεται να φωνάζει το όνομά μας από παντού.
Η ορολογία “hot girl/boy summer” έχει κυριαρχήσει ως ιντερνετική τάση μεταξύ των νέων τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην εφαρμογή του Tik Tok. Ο όρος προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι της ράπερ Megan The Stallion και σύμφωνα με το Urban Dictionary. “ένα καλοκαίρι όπου είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας. Ζούμε την καλύτερη ζωή μας, περνάμε καλά, δεν κλαίμε για κανέν@, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει!”.
Είναι πλέον, επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι τείνουν να χωρίζουν όταν πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες.
Μάλιστα, η 1η Μαΐου έχει χαρακτηριστεί ως η «πιο δημοφιλής ημέρα του χρόνου» για να εγκαταλείψετε μία σχέση. Σχεδόν 7 στους 10 (69%) από τους 2.000 Βρετανούς που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση, ανέφεραν τον Μάιο ως τον καλύτερο μήνα για να τερματίσουν μια σχέση, δηλαδή λίγο πριν από τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.
Φαίνεται ότι ο ερχομός του Μαΐου, προκαλεί αισθήματα καινούργιου ξεκινήματος, καθώς λίγο λιγότερο από τα τρία τέταρτα (73%) λένε ότι η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να σταματήσετε μια σχέση, προκειμένου να ξεκινήσετε την καλοκαιρινή σεζόν με νέα ξεκινήματα. Αποδεικνύεται μάλιστα, ότι ο ζεστός καιρός έχει αντίκτυπο και στα συναισθήματά μας, καθώς 6 στους 10 (63%) από τους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να είσαι ελεύθερος, με 8 στους 10 που λένε ότι είναι πιο πιθανό να είναι σε σχέση τους χειμερινούς μήνες.
Η Ψυχολόγος και Οικογενεακή Θεραπεύτρια, Δέσποινα Δριβάκου εξηγεί τους τις αλλαγές που φέρνει η εποχική αλλαγή στον τρόπο ζωής:
«Ορισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να χωρίζουν προς το καλοκαίρι ή την περίοδο του καλοκαιριού έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που φέρνει η καλοκαιρινή περίοδος. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα, μιας και οι καλοκαιρινοί μήνες συνοδεύονται από περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις, διακοπές και εξόδους, μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους σε επαφή με νέες γνωριμίες ή να αναδείξουν υπάρχουσες δυσκολίες μέσα στη σχέση. Ο ελεύθερος χρόνος και οι διακοπές, μπορούν να δημιουργήσουν προσδοκίες για τέλεια και ευτυχισμένη συνύπαρξη, αλλά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχαν φανταστεί, τα ζευγάρια μπορεί να αισθανθούν απογοήτευση και να αποφασίσουν να χωρίσουν.
Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει το στρες την ένταση στις σχέσεις, προκαλώντας περισσότερους καυγάδες και διαφωνίες (και όμως!). Το καλοκαίρι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη για ανανέωση και νέες εμπειρίες, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει στην αναζήτηση νέων συντρόφων ή στην επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι άνθρωποι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν διαφορετικούς στόχους και προσδοκίες από τη ζωή και τη σχέση τους, οδηγώντας σε διαφωνίες και ενδεχομένως σε χωρισμό».
Ο χωρισμός κατά την περίοδο του καλοκαιριού σχετίζεται σημαντικά με την ηλικία και το φύλο των ατόμων. Συγκεκριμένα, η κ. Δριβάκου εξηγεί ότι:
«Οι νέοι συχνά βρίσκονται σε στάδια της ζωής τους όπου πειραματίζονται και αναζητούν νέες εμπειρίες. Το καλοκαίρι, με την αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα, μπορεί να είναι μια περίοδος όπου αναζητούν περισσότερη ελευθερία και νέες γνωριμίες. Οι μεσήλικες, οι οποίοι συχνά βρίσκονται σε πιο σταθερά στάδια της ζωής τους μπορεί να βιώσουν χωρισμούς, αν οι διακοπές αναδείξουν προβλήματα στη σχέση που είχαν υποβόσκει. Τα κοινά σχέδια και οι στόχοι που δεν ευθυγραμμίζονται μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς. Τέλος, στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους ηλικιωμένους, οι σχέσεις τείνουν να είναι πιο σταθερές. Ωστόσο, προβλήματα υγείας ή διαφορές στον τρόπο ζωής μπορεί να αναδειχθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επηρεάζοντας τη δυναμική της σχέσης.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες και να περάσουν «χαλαρά» το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη σχέση ..αν και η σύντροφος τους δεν μοιράζεται τις ίδιες προτιμήσεις. Οι γυναίκες μπορεί να δώσουν περισσότερη έμφαση στην ποιότητα της σχέσης κατά τη διάρκεια των διακοπών και, αν οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιηθούν, να σκεφτούν το ενδεχόμενο χωρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά κοινά στοιχεία σε άνδρες και γυναίκες, όπως οι κοινωνικές προσδοκίες και η επικοινωνία. Ανεξαρτήτων φύλου, οι κοινωνικές προσδοκίες και η πίεση να “περάσουν καλά” το καλοκαίρι, μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις στις σχέσεις. Επίσης, η ικανότητα των ζευγαριών να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα είναι κρίσιμη για την αποφυγή χωρισμών και αυτή η ικανότητα μπορεί να επηρεάζεται φυσικά, από το φύλο και την ηλικία».
«Σε κάθε περίπτωση, η ηλικία και το φύλο είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν, αλλά δεν καθορίζουν απόλυτα το αν και πότε θα συμβεί ένας χωρισμός. Κάθε σχέση είναι μοναδική και επηρεάζεται από μια πληθώρα παραγόντων».
«Αν κάποιος περνάει μια δύσκολη περίοδο χωρισμού το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε στήριξη και κατανόηση», τονίζει η κ. Δριβάκου και προτείνει μερικά tips για τους προσφάτως χωρισμένους:
Στήριξη και Κατανόηση
- Αποδοχή των Συναισθημάτων: Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι λυπημένος/η, θυμωμένος/η ή μπερδεμένος/η. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να νιώσει αυτά τα συναισθήματα.
- Μην Είσαι Σκληρός/ή με τον Εαυτό σου: Θυμήσου ότι ο χωρισμός είναι δύσκολος για όλους και ότι δεν είναι απαραίτητα κάτι που έγινε επειδή έκανες λάθος εσύ.
Ενθάρρυνση για Αυτοφροντίδα
- Φροντίδα του Εαυτού: Κάνε πράγματα που σου αρέσουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Πήγαινε μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο ή ασχολήσου με ένα χόμπι.
- Υποστήριξη από Φίλους και Οικογένεια: Μην φοβάσαι να ζητήσεις υποστήριξη από φίλους και οικογένεια. Είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να περάσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Θετική Προοπτική
- Μάθημα και Ανάπτυξη: Κάθε σχέση, ακόμη και αν τελειώνει, μας διδάσκει κάτι για τον εαυτό μας και τι θέλουμε στη ζωή. Προσπάθησε να δεις τι μπορείς να μάθεις από αυτή την εμπειρία.
- Ελπίδα για το Μέλλον: Ο χωρισμός μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες ευκαιρίες και εμπειρίες. Μπορεί να είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή σου.
Πρακτικές Συμβουλές
- Αποφυγή Ριζικών Αποφάσεων: Προσπάθησε να μην πάρεις σημαντικές αποφάσεις αμέσως μετά το χωρισμό. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί.
- Συμβουλευτική και Υποστήριξη: Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου μόνος/η, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία.