Γιατί οι νέοι δεν παντρεύονται και πώς βλέπουν πια τον γάμο;
Η διστακτικότητα απέναντι σε μια απόφαση που παλιά έμοιαζε αυτονόητη μετά από τη συγκατοίκηση
“Και στα δικά σας…“, είναι μια από τις πιο εκνευριστικές φράσεις που μπορεί να ακούσει ένα άτομο της γενιάς του 2000 και έπειτα.
Ο θεσμός του γάμου θεωρούνταν και συνεχίζει να εκτιμάται από πολλούς ως ο αυτοσκοπός του ανθρώπου στη ζωή.
Αιώνες παράδοσης και θρησκευτικού εθίμου, καταρρέουν στο δυτικό κόσμο, ως θυσία στο άκουσμα φράσεων όπως : “Ας το πάμε χαλαρά” και “Ας μη βιαζόμαστε καλύτερα”, ή “Πώς σου ακούγεται η ιδέα της ελεύθερης σχέσης;”
Δεν είναι πως η γενιά των σημερινών εικοσάρηδων δεν αγαπά ή δεν επιδιώκει βαθύτερες σχέσεις. Κάθε άλλο! Είναι η γενιά που έχει ανάγκη την αγάπη και τους ισχυρούς δεσμούς, πιο πολύ από κάθε άλλη.
Μεγαλωμένοι σε “40 κύματα”, στο απόγειο της οικονομικής και ψυχικής κρίσης, αλλά και στα χρόνια μιας θανάσιμης πανδημίας, που απομάκρυνε από τον κύκλο μας και μάθαμε να “κρατάμε αποστάσεις”, δεν ξέρω αν μπορούμε να επιστρέψουμε σε πρότερο στάδιο, ανιδιοτελούς καλοσύνης και “τυφλής” εμπιστοσύνης. Συνηθίσαμε την καχυποψία και τα διαζύγια οικογενειακών φίλων, την άρνηση στην “ανάγνωση ” των ανθρώπων και την ανάπτυξη περιστασιακών σχέσεων, που λήγουν λίγο πριν νοιαστεί ο ένας από του δύο περισσότερο.
Είναι αρκετοί οι παράγοντες που μας απομάκρυναν από το θεσμό του γάμου, οι οποίοι πλέον είναι βαθιά ριζωμένοι στην κοινωνία και κρίνεται αμφίβολη η ανατροπή τους.
Θρησκευτική πίστη και Εκκλησία:
Οι νέα γενιά με την Εκκλησία και τη θρησκευτική πίστη, θα έλεγε κανείς πως περνούν μια κρίση αμφισβήτησης. Τελευταία, τόσο νεότεροι όσο και μεγαλύτεροι σε ηλικία, φαίνεται να απομακρύνονται από την θρησκεία, τα έθιμα και τις γιορτές της, με πρόσφατη έρευνα να δείχνει πως το 24% των νέων δηλώνουν άθεοι και το 41% να υποστηρίζει την κατάργηση του αγιασμού στο σχολικό περιβάλλον. Το ποσοστό ,μάλιστα, που θέλει τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, αγγίζει το 77%.
Πολιτικοί Γάμοι και Σύμφωνο συμβίωσης:
Ειδικά, στον δυτικό κόσμο τα ποσοστά των ανθρώπων που απαρνούνται την αξία της θρησκείας στη ζωή τους είναι πολύ υψηλά, με την κουλτούρα του νεωτερισμού και του υλισμού να διαπρέπει. Αυτό, επηρεάζει αναμφίβολα και το ποσοστό των ζευγαριών που, εν τέλει ,παντρεύονται αλλά στρέφονται είτε σε πολιτικό γάμο, είτε στην υπογραφή ενός λιτού συμφώνου συμβίωσης.
Οι πολιτικοί γάμοι, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δώσει τη λύση σε εκατοντάδες ζευγάρια τα οποία θέλησαν να παντρευτούν, χωρίς να χρειαστεί να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, αλλά και σε εκείνα τα ζευγάρια τα οποία επιθυμούσαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, χωρίς να τους δοθεί κάποια συγκεκριμένη θρησκευτική ευλογία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΣΤΑΤ, οι θρησκευτικοί γάμοι είχαν μείωση της τάξης του 48,7%, το 2020, ενώ τα σύμφωνα συμβίωσης, είναι μια ακόμη πιο απλή διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών ενός δικηγορικού γραφείου και δεν απαιτείται καμία λίστα καλεσμένων αλλά ούτε και νυφική ενδυμασία.
Τόσο ο πολιτικός γάμος, όσο και η υπογραφή συμφώνου συμβίωσης αποτελούν εναλλακτικές, φθηνότερες και αμεσότερες λύσεις, για τα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να παντρευτούν με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά παρ’ όλα αυτά νοιώθουν την ανάγκη να επισημοποιήσουν τη σχέση τους .
Το οικονομικό κόστος
Η οικονομική επιβάρυνση που θα δεχτεί ένα ζευγάρι, αλλά και οι οικογένειές τους, προκειμένου να καλυφθούν όλα έξοδα ενός γάμου, είναι διαστημικά. Ένας μέσος γάμος με πλάνο έως 200 καλεσμένους , στην Ελλάδα, υπολογίζεται κοντά στα 15.000 ευρώ.
Ενδεικτικά :
Γραφειοκρατικά έξοδα: 40-70 ευρώ
Νυφικό : Ενοικίαση : 400-1.500 ευρώ, αγορά: 700 ευρώ έως 6.000 ευρώ
Γαμπριάτικο κοστούμι : Ενοικίαση: 400-700 ευρώ, αγορά : 150- 5.000 ευρώ
Βέρες: Ξεκινούν από 100 ευρώ, ενώ οι πιο εντυπωσιακές μπορούν να αγγίξουν τα 5.000 ευρώ
Προσκλητήρια: Μέσος όρος 2,5 – 3 ευρώ το άτομο
Μπομπονιέρες: Ξεκινούν από 0,80 λεπτά και μπορούν να αγγίξουν τα 5 ευρώ το τεμάχιο
Γαμήλια ανθοδέσμη: Ανάλογα με την ανθοσύνθεση που θα επιλεχθεί, κυμαίνεται το κόστος ανάμεσα σε 60- 90 ευρώ.
Χώρος δεξίωσης : Αν γίνει επιλογή κτήματος, κοστολογείται κατά μέσο όρο, το άτομο, 20-35 ευρώ
Φωτογράφος : 500- 1000 ευρώ
Ζωντανή μουσική ή Dj : Η ζωντανή μουσική κοστολογείται από 400 έως 2.000 ευρώ, ενώ η επιλογή Dj κυμαίνεται συνήθως από 300-700 ευρώ.
Ως γενιά των 650 ευρώ (και αν), το κόστος ενός γάμου κρίνεται ως απαγορευτική δαπάνη για δύο νέα άτομα. Ακόμη κι αν το ζευγάρι είναι υπέρμαχοι της αποταμίευσης, οι επιτακτικές ανάγκες για επιβίωση(ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μαρκετ, βενζίνη κ.α.), χτυπούν τα εκκωφαντικά καμπανάκια της πραγματικότητας.
Η (κακή) ψυχική υγεία των νέων
Δεν είναι κρυφό, πως οι ψυχικές ασθένειες μαστίζουν στις μέρες μας, ειδικά τις νεότερες γενιές, οι οποίες παλεύουν με “δαίμονες” της νέας εποχής και πολλές φορές αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους, ως εχθρό. Το 51% των νέων ανθρώπων, με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, καταβάλλεται από αισθήματα ντροπής. Μεγάλη βρετανική έρευνα (YouGov/MQ), αποκαλύπτει πως νέες γυναίκες σε ποσοστό 34%, έναντι αντρών (19%) με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, ήταν πιο πιθανό να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό, χωρίς να αισθάνονται συστολή.
Μεγάλη πρόκληση, είναι επόμενο να αποτελούν και οι ανθρώπινες σχέσεις, τόσο οι οικογενειακές και φιλικές, όσο και οι ερωτικές.
Πλέον, δύσκολα εμπιστευόμαστε, δύσκολα αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο, χωρίς δεσμά, να αγαπήσει, να ανοιχτεί και εναποθέσει σώμα και ψυχή στον εκάστοτε σύντροφο. Αμφιβάλλουμε πρώτα για τη δική μας ικανότητα να αφεθούμε και έπειτα για την (α)καταλληλόλητα του συντρόφου μας, να γίνει το παντοτινό μας ταίρι ή και γονέας του παιδιού μας στο μέλλον. Δεν κρίνεται όμως παράλογο αυτό, μιας και είναι απόρροια των ταχύτατων ρυθμών με τον οποίο κυλλά ο κόσμος, οι εξελίξεις, οι τραγωδίες, οι αλλαγές.
Σοβαρή επίδραση στην ψυχολογία των νέων γενεών, ασκεί και η ύπαρξη των κοινωνικών μέσων (social media), τα οποία από την στιγμή που εμφανίστηκαν στη ζωή μας, έχουν λάβει το ρόλο της ενημέρωσης, του μεσίτη, του διαμεσολαβητή, του διαφημιστή, της προξενήτρας κ.α. Υπάρχει πληθώρα χρηστών στα social media, οι οποίοι δηλώνουν διαθέσιμοι για γνωριμίες, φλερτάρουν με προφίλ ανθρώπων, που δεν έχουν συναναστραφεί ποτέ στη ζωή τους και λένε “σ’ αγαπώ”, πληκτρολογώντας ανέκφραστοι και βουβοί, μπροστά στον ηγέτη της εποχής μας, την οθόνη του κινητού.
Δύο νέοι γράφουν :
“Ίσως να πρόκειται για μια περίοδο όπου ο τρόπος με τον οποίο γαλουχηθήκαμε, κυρίως στον ψηφιακό κόσμο, να δίνει την εντύπωση στον άνθρωπο μιας συνεχούς παράτασης στην εύρεση του ιδανικού, του εξατομικευμένου. Στην εποχή μας η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν αμέτρητες επιλογές και εναλλακτικές λύσεις, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο στη γωνία. Φαντάζομαι, πως αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλούς νέους να αναβάλουν ή να αποφεύγουν τον γάμο, φοβούμενοι ότι θα κάνουν τη λάθος επιλογή ή ότι θα περιορίσουν τις “δυνατότητές” τους”.
-Αντρέας, 25 ετών
“Θεωρώ πως την σήμερον ημέρα ο γάμος έχει καταλήξει να είναι απλά μια τυπική γιορτή για τη γυναίκα, προκειμένου να δώσει “πνοή” στο παραμύθι με το οποίο μεγαλώσαμε όλες. Δεν έχει την ίδια βαρύτητα που είχε πριν 40-50 χρόνια. Αντιλαμβάνομαι πως τότε, βέβαια, οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν εντελώς διαφορετικές, όπως και η σύνθεση της κοινωνίας, αλλά τουλάχιστον όταν έλεγες ότι θα παντρευτείς με κάποιον, σμίγατε και αντιμετώπιζατε τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της ζωής, μαζί. Ο γάμος για εμένα είναι ένα πολύ ιερό μυστήριο, το οποίο ενώνει τους ανθρώπους με τα “δεσμά” της αγάπης εφ’ όρου ζωής και λαμβάνεις, εκείνη τη στιγμή, μια ιερή ευλογία, την οποία οφείλεις να σέβεσαι και να κρατάς σαν φυλαχτό στην ψυχή σου.”
-Αλεξάνδρα, 22 ετών
πηγή:
Έξοδα Γάμου 2024: Πόσο πραγματικά ένας Γάμος σήμερα; (wedmyway.gr)
Ψυχική υγεία και νέοι (Στατιστικά) – Klimaka