Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι αγοράζουν polaroid και τυπώνουν φωτογραφίες;

Η τάση που αγαπάμε και όλα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτήν

Μυρτώ Τούλα
γιατί-όλο-και-περισσότεροι-νέοι-αγορά-1280180
Μυρτώ Τούλα

Σε μία digital εποχή, στην οποία ο καθένας από εμάς έχει την ευκαιρία να πατά το κλικ και να βγάζει στιγμιότυπα από όλη του την ζωή, έχοντας στο κινητό του κάθε στιγμή της ημέρας, με φίλους, με τοπία που του αρέσουν, με εκθέσεις από μουσεία, η τάση του να τυπώνεις τις φωτογραφίες αυτές, αγαπιέται πολύ από τους νέους… κι αυτό είναι κάπως ρομαντικό!

Όπως ρομαντικό είναι και το γεγονός του ό,τι όλο ένα και περισσότεροι νέοι αγοράζουν ψηφιακές μηχανές στιγμής, intsax και polaroid “αιχμαλωτίζοντας” για πάντα σε ένα γυαλιστερό φιλμάκι τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους (γιατί μονάχα τότε τις χρησιμοποιούν, καθώς μην γελιόμαστε τα film είναι ακριβά!)

Αν πάμε ακόμη πιο παλιά, θα θυμηθούμε πως στην παραλία της Θεσσαλονίκης (και σίγουρα σε σημεία όλης της χώρας), υπήρχαν φωτογράφοι που απαθανάτιζαν ολόκληρες οικογένειες με εκείνες τις τεράστιες ξύλινες φωτογραφικές μηχανές! Σίγουρα, οι ηλικιωμένοι, κρύβουν στα φωτογραφικά άλμπουμ αυτές τις εικόνες, ενώ συνηθισμένες ήταν και οι φωτογραφίσεις οικογενειών σε studio διακοσμημένα σαν πλούσια σπίτια!

Τώρα πια όμως δεν χρειαζόμαστε φωτογράφους, υπάρχουν οι selfies και τα χρονόμετρα αποτέλεσμα αυτού να πατάμε το κλικ δεκάδες φορές την ημέρα και όλα είναι πιο εύκολα και οι φωτογραφίες με ένα απλό upload μοιράζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Αν κάποιος κάνει μία βόλτα στα νεανικά σπίτια, θα δει σίγουρα, ένα διακοσμητικό δίσκο γεμάτο με polaroids, και την ίδια την μηχανή να βρίσκεται σαν θησαυρός σε ένα ψηλό ράφι. Κάποτε λοιπόν, οι μεγαλύτερες γενιές εμφάνιζαν φιλμ και τύπωναν σε φωτογράφους τις δικές τους στιγμές, εμείς τυπώνουμε από τα κινητά μας σε εξελιγμένα μηχανήματα, ενώ το καλύτερο δώρο που κάνουμε στον άλλον είναι μία στιγμιαία φωτογραφική μηχανή!

Για την ιστορία

Η στιγμιαία κάμερα είναι ένας τύπος φωτογραφικής μηχανής που χρησιμοποιεί αυτό-αναπτυσσόμενη μεμβράνη για να δημιουργήσει μια χημικά αναπτυγμένη εκτύπωση, λίγο μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Η Polaroid Corporation πρωτοστάτησε (και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) φιλικές προς τους καταναλωτές στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές και ταινίες, τις οποίες ακολούθησαν αργότερα και άλλοι κατασκευαστές.

Στις 26 Νοεμβρίου 1948, η πρώτη φωτογραφική μηχανή Polaroid πωλήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης για 89,95 δολάρια: η φωτογραφική μηχανή Land Model 95. Αυτός ο επαναστατικός σχεδιασμός προσέφερε σχεδόν στιγμιαία ικανοποίηση σε έναν κόσμο όπου δεν υπήρχαν το διαδίκτυο, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα έξυπνα τηλέφωνα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Polaroid πούλησε την εκατομμυριοστή φωτογραφική μηχανή της μέχρι το 1956.

Ωστόσο, η τεχνολογία έχει προχωρήσει από τότε- στην πραγματικότητα, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι σε κοινή χρήση για πάνω από 25 χρόνια. Γιατί, λοιπόν, πολλοί εξακολουθούν να πιάνουν τις ογκώδεις, παλιομοδίτικες φωτογραφικές μηχανές στιγμιαίας λήψης για να απαθανατίσουν ορισμένες στιγμές;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκτυπώνουν τις ψηφιακές τους εικόνες. Τις στέλνουν με e-mail, τις χρησιμοποιούν ως φόντο στην επιφάνεια εργασίας και τις ανεβάζουν σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης… αλλά οι περισσότερες δεν εκτυπώνονται. Μια εκτύπωση Polaroid προσφέρει ένα φυσικό ενθύμιο της εμπειρίας σας και αυτό έχει μια αναμφισβήτητη, παλιομοδίτικη γοητεία. Με τον ίδιο τρόπο που οι γραφομηχανές, τα ποδήλατα και τα μεγάλα ακουστικά επέστρεψαν στη μόδα, φαίνεται ότι η νοσταλγία (και οι τάσεις της μόδας μεταξύ των hipsters) θα συνεχίσουν να διέπουν τις αγορές μας στο άμεσο μέλλον. Μια στιγμιαία εκτύπωση σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά το χρώμα, το φως και τη σύνθεση πριν πατήσετε το κουμπί. Eνώ όσοι επιλέγουν τα τυπώνουν φωτογραφίες, οι φωτογραφίες αυτές είναι με vintage φίλτρα και συνήθως διακοσμούν σπίτια ή προορίζονται για δώρο.

Ο David Hockney, Άγγλος καλλιτέχνης και φωτογράφος, είναι γνωστός για τα Polaroid Composites λέει

Το να βλέπεις μια εκτύπωση να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου είναι μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία: αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι επιθυμούν σε αυτή την ψηφιακή εποχή. Μέρος της γοητείας είναι η αβεβαιότητα για το πώς θα αποδειχθεί η εικόνα. Στη συνέχεια, όταν την κρατάτε στα χέρια σας, αισθάνεστε ότι έχετε δημιουργήσει κάτι μοναδικό: μια ξεχωριστή, μοναδική εικόνα που αποτυπώνει πραγματικά εκείνη τη στιγμή.

Τί ρόλο παίζει το Instagram και άλλες εφαρμογές στην τάση της επαναφοράς των polaroid και του τυπώματος της φωτογραφίας;

Το Instagram παράγει τετράγωνες, συχνά λευκού χρώματος εικόνες που σίγουρα θυμίζουν τη φωτογραφία Polaroid. Υπάρχουν ακόμη και διαθέσιμα φίλτρα (όπως τα Crema, Rise και Amaro) που έχουν σχεδιαστεί για να παλαιώνουν και να παραμορφώνουν τις εικόνες σας ώστε να μοιάζουν με στιγμιαίες εκτυπώσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι η εισαγωγή του Instagram το 2010, και η επακόλουθη δημοτικότητά του, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνέχιση των στιγμιαίων φωτογραφικών μηχανών.

Επίσης, πολλοί νέοι αναζητούν upps για να δίνουν στις φωτογραφίες τους ένα vintage touch! Εικόνες που δεν είναι απόλυτα τέλειες, έχουν έντονους κόκκους και σε ορισμένα σημεία περισσότερο φως από ό,τι θα έπρεπε. Μερικές από αυτές τις εφαρμογές είναι το “Huji”, το “Dazz Cam” και το “Darkr”.

Ο κ. Χρήστος ιδιοκτήτης φωτογραφείου  σχολιάζει: “Eίναι γεγονός πως την τελευταία πενταετία, όλο και περισσότεροι νέοι έρχονται στο μαγαζί μας για να προμηθευτούν στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές και να πω την αλήθεια, μας αρέσει που αυτή η συνήθεια αναγεννάται, όπως όλα τα επαγγέλματα περάσαμε κρίση όταν τα κινητά ξεκίνησαν να βγάζουν φακούς με καλές αναλύσεις και καλό χρώμα, όμως υπήρξαν άνθρωποι πέραν των φωτογράφων που εκτιμούν πάντα την μαγεία και την ποιότητα μιας φωτογραφικής μηχανής και αυτό μας συγκινεί. Αυτή την στιγμή της μόδας είναι τα είδη για βίντεο (μικρόφωνα ψείρες, κάμερες go pro, μικρόφωνα για podcast) κι αυτό γιατί τα επαγγέλματα που ασχολούνται με τα social media είναι σε αύξηση. Όμως υπάρχουν κι εκείνοι που έρχονται για να τυπώσουν φωτογραφίες, σε γυαλιστερό, ή ματ χαρτί, μικρές και μεγάλες (κι αυτή η διαδικασία έχει πολύ μικρό κόστος), συνήθως τυπώνουν στιγμιότυπα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και όχι τόσο τοπία. Εκείνοι που αγοράζουν pollaroid είναι νέα παιδιά ηλικίας 20-30 ετών και της ίδιας ηλικίας είναι και εκείνοι που τυπώνουν. Πάντα γυρνά στην μόδα ο ρετρό τρόπος ζωής και οι polaroid και το τύπωμα ανήκει σε αυτόν! Υπάρχει ένας ρομαντισμός και μία νοσταλγία και υπάρχουν επίσης κάποιοι που ζητούν και άλμπουμ (λίγο πιο σύγχρονα) για να δημιουργήσουν την δική τους “έντυπη” φωτογραφική συλλογή. H Fuji Instax Mini 12, η οποία βγαίνει και σε διαφορετικά χρώματα κοστίζει στα 99 ευρώ και τα φιλμάκια της στα 19. Οι αντίστοιχες που δέχονται πιο μεγάλα φιλμάκια κοστίζουν πάνω από 120 ευρώ και τα φιλμάκια τους είναι πιο ακριβά. H Polaroid Now Gen 2 – Black που είναι αντίστοιχη με την Fuji, κοστίζει κι αυτή 100 ευρώ, όμως τα φιλμάκια της κοστίζουν 20. Ενώ υπάρχουν και πιο φθηνά αλλά και πιο ακριβά μοντέλα στην αγορά.”

Η Χρυσάνθη είναι 24 ετών και πήρε polaroid κάμερα για πρώτη φορά στα 16 της, επειδή τότε απλά είχε αρχίσει να επανέρχεται και πάλι στις τάσεις της μόδας, οπότε ως έφηβη, δεν μπορούσε παρά να τις ακολουθήσει:Παρά το γεγονός ότι την πήρα χωρίς να έχω οποιαδήποτε σχέση με τη φωτογραφία – και ούτε είχα σκοπό να αποκτήσω – αλλά και ότι δεν αποτελούσε παρά ένα «γούστο» σε εκείνη τη φάση της ζωής μου, κατέληξα να είναι ένα από τα αγαπημένα μου προσωπικά αντικείμενα. Οι μικρές polaroid φωτογραφίες, που άλλες έχω θαμμένες μέσα σε ένα κουτί, ενώ άλλες κολλημένες σε τοίχους και κρεμασμένες σε μεταλλικούς πίνακες, έχουν απαθανατίσει στιγμές από τα 16 μέχρι τα 24 μου, τις οποίες σήμερα, βλέπω και νοσταλγώ. Έχω κρατήσει φωτογραφίες με παλιές φίλες σε εκδρομές σχολείου και τα πρώτα μας ταξίδια σε νησιά, άλλες με πολύτιμα άτομα που έχω ακόμα στη ζωή μου, τις οποίες βλέπουμε μαζί και κοροϊδεύουμε τους έφηβους εαυτούς μας, αλλά και μέρη τα οποία επισκέφθηκα και η μικρή φωτογραφία μέσα στο άσπρο πλαίσιο, τα κρατά ακόμα ζωντανά στη μνήμη μου.

H Κυριακή είναι 25 ετών και από την πλευρά της σχολιάζει: “Είμαστε η γενιά που τα έχει όλα άμεσα. Με ένα swipe βλέπουμε αμέτρητες εικόνες, με ένα tap τραβάμε δεκάδες φωτογραφίες, με ένα κλικ τις στέλνουμε παντού. Η τεχνολογία μάς έχει μάθει να μη χρειάζεται να περιμένουμε, να μη χρειάζεται να ανυπομονούμε. Και κάπου εκεί, μέσα σε αυτή την ευκολία, γεννήθηκε η ανάγκη να ξαναζήσουμε την προσμονή. Γι’ αυτό αγαπάμε τις Πολαρόιντ. Γιατί η διαδικασία της δεν είναι στιγμιαία είναι ένα μικρό τελετουργικό. Τραβάς τη φωτογραφία, ακούς τον χαρακτηριστικό ήχο της μηχανής, περιμένεις να εμφανιστεί αργά, σχεδόν μαγικά, μπροστά στα μάτια σου. Είναι ένα μικρό build-up, ένα τένσιον που δεν μας έχει συνηθίσει η εποχή μας. Και μετά, το κρατάς στα χέρια σου. Μια εικόνα που δεν θα χαθεί μέσα σε αμέτρητα αρχεία, δεν θα γίνει ένα ακόμα σκρολάρισμα. Είναι ατελής, αναλογική, μοναδική. Όπως οι αναμνήσεις που θέλουμε να κρατήσουμε αληθινές.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα