Life

Γιατί πολλές γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στις δουλειές των συντρόφων τους

«Εγκατέλειψα τη δουλειά μου για να πάω μαζί του σε ένα μέρος που του πρόσφεραν εργασία, αλλά εγώ δεν ήξερα κανέναν. Ένιωσα ότι δεν εκτίμησε ποτέ όσα έκανα»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γιατί-πολλές-γυναίκες-δίνουν-προτερα-1023573
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Συνειδητά ή ασυνείδητα πολλές γυναίκες βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη δική τους καριέρα για να επιτρέψουν στους συντρόφους τους να προχωρήσουν εκείνοι στον επαγγελματικό τομέα που δραστηριοποιούνται.

Η Κέρι στα 20 της χρόνια κατάφερνε από τη δουλειά της να βγάζει αρκετά χρήματα για να καλύπτει τα έξοδά της και να βάλει μάλιστα και κάποια στην άκρη.  Ο σύντροφός της ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής που εργαζόταν με μερική απασχόληση και η Κέρι ήταν εκείνη που πλήρωνε τους λογαριασμούς. Όταν όμως εκείνος αποφοίτησε και του έγινε πρόταση για δουλειά τα πράγματα άλλαξαν.

Τώρα στα 30 της η ίδια εξομολογείται. «Εγκατέλειψα τη δουλειά μου και μετακόμισα μαζί του. Παρόλο που ήμουν χαρούμενη με τη δουλειά και τη ζωή μου επί της ουσίας τα εγκατέλειψα όλα για να πάω σε ένα μέρος που δεν μπορούσα να βρω δουλειά και δεν ήξερα κανέναν».

Με το καιρό η Κέρι διαπίστωσε ότι είχε δώσει προτεραιότητα στην καριέρα του συντρόφου της, αντί στη δική της. Ένιωσε ότι όλη αυτή η αλλαγή είχε πάει πίσω τη δική της επαγγελματική εξέλιξη και τα κέρδη της.

Παρόλο που στις ΗΠΑ οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, πολλές από αυτές βιώνουν καταστάσεις όπως η παραπάνω.

Οι ερευνητές για την έκθεση Women @ Work 2023 της Deloitte έβαλαν στο επίκεντρο 5.000 γυναίκες από 10 χώρες, το 98% των οποίων ήταν σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι 40% των ερωτηθέντων γυναικών είχαν βάλει σε προτεραιότητα την καριέρα του συντρόφου τους. Ανέφεραν διάφορους λόγους που σχετίζονταν είτε με οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, είτε με το βάρος της φροντίδας και των οικιακών ευθυνών.

Ο κυριότερος όμως λόγος ήταν ότι αυτό συνέβαινε γιατί οι σύντροφοί τους έβγαζαν περισσότερα χρήματα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι, παγκοσμίως, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν μόνο 77 σεντς για κάθε δολάριο που βγάζει ένας άνδρας.

Γιατί όμως οι γυναίκες αποφασίζουν να θυσιάσουν τη δική τους καριέρα; Ειδικοί που μίλησαν με γυναίκες που συνειδητά ή ασυνείδητα άφησαν τη δουλειά τους και ασχολούνται με τα οικιακά είπαν ότι έλαβαν απαντήσεις όπως: «Ήξερα ότι τελικά ο σύντροφός μου θα καταφέρει να βγάλει περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσα εγώ».

Δεν πρόκειται για γυναίκες που δεν έχουν όραμα, ή δεν είναι φιλελεύθερες, προοδευτικές, λένε οι ειδικοί. Το θέμα είναι ποιος έχει τις καλύτερες πιθανότητες. Και αν είναι μία γυναίκα που στηρίζεται σε αυτό για να πάρει μία απόφαση, τότε σίγουρα θα στοιχημάτιζε στο ότι ένας άνδρας έχει περισσότερες πιθανότητες για να προχωρήσει στην καριέρα του, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν διακρίσεις λόγω φύλου στην αγορά.

Αλλά με το παραπάνω ανοίγει ένας φαύλος κύκλος. Οι γυναίκες ποτέ δε θα μπορέσουν να μάθουν μέχρι πού θα μπορούσαν να φτάσουν.

Αλλά ακόμα κι αν το εισόδημα μιας γυναίκας αρχίσει να ξεπερνά το εισόδημα του συζύγου της, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι η καριέρα της θα μπει σε πρώτο πλάνο.

Σε πολλές περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση της Deloitte, οι γυναίκες με υψηλότερα εισοδήματα εξακολουθούν να βάζουν τη δουλειά τους σε δεύτερη μοίρα από αυτή του συντρόφου τους

Μία στις δέκα γυναίκες είπε ότι βγάζει περισσότερα χρήματα από το σύντροφό της, ωστόσο το 20% αυτής της ομάδας εξακολουθεί να αισθάνεται πίεση να δώσει προτεραιότητα στην καριέρα του άλλου.

Οι ειδικοί μάλιστα εξεπλάγησαν από το παραπάνω ποσοστό.

Σε μία μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 25.000 απόφοιτοι του Harvard Business School διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών περίμεναν έναν γάμο στον οποίο η επαγγελματική σταδιοδρομία του ζευγαριού θα είχε την ίδια βαρύτητα και για τους δύο.

Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, από Baby Boomers έως millennials, περίμεναν ότι η δική τους καριέρα θα είχε προτεραιότητα σε σχέση με της συντρόφου τους.

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ψυχική ευημερία των ανδρών συνδέεται με το αν βγάζουν περισσότερα χρήματα από τη σύντροφό τους.

Μια μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Pew έδειξε ότι το να είναι ένας άνδρας ο μοναδικός που φέρνει χρήματα στο σπίτι προκαλεί άγχος, αλλά τα επίπεδα του στρες αυξήθηκαν επίσης όταν το εισόδημα των γυναικών τους αυξήθηκε πάνω από το 50% του συνολικού εισοδήματος του νοικοκυριού.

Όταν οι άντρες θεωρούν τους εαυτούς τους «τροφοδότη» του νοικοκυριού, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι σέβονται λιγότερο την καριέρα των συζύγων τους, με αποτέλεσμα να τις περιορίζουν επαγγελματικά.

Μερικές φορές όμως και οι γυναίκες παίζουν ρόλο στην υποτίμηση της καριέρας τους. εσκεμμένα, για να διατηρήσουν την ηρεμία σε μια σχέση, ή ακούσια, επειδή η ζυγαριά γέρνει χωρίς να όμως να γνωρίζουν ότι συμβαίνει αυτό.

Η Κέρι θυμάται τον σύντροφό της να της λέει. «Μου αρέσει να σε φροντίζω», ένα συναίσθημα που ήξερε ότι ήταν καλοπροαίρετο, αλλά αυτό την έκανε ακόμα περισσότερο να εκνευρίζεται.

«Απλώς δεν ένιωθα ότι οι θυσίες που έκανα εκτιμήθηκαν όσο θα έπρεπε», λέει. «Δεν νομίζω ότι κατάλαβε ποτέ πλήρως».

Όταν κατάλαβε ότι περιορίστηκε σε έναν παραδοσιακά αποδεκτό ρόλο που όμως παραμέριζε τις δικές της φιλοδοξίες και συνειδητοποίησε όλο αυτό, τότε το ζευγάρι χώρισε.

«Οι άνθρωποι εμπίπτουν σε κανόνες φύλου. Μπορεί να συμβεί εντελώς ασυνείδητα» προσθέτουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte: «Παρά το γεγονός ότι το 88% των ερωτηθέντων εργάζονται με πλήρες ωράριο, σχεδόν οι μισές από αυτούς έχουν την κύρια ευθύνη για τις οικιακές εργασίες όπως η καθαριότητα ή η φροντίδα εξαρτώμενων ατόμων. Μόνο περίπου το 10% λέει ότι αυτές οι ευθύνες πέφτουν στον σύντροφό τους».

«Ειλικρινά, εργάζεστε με πλήρες ωράριο και μετά πηγαίνετε σπίτι και κάνετε πολλά πράγματα τα βράδια, τα σαββατοκύριακα και πριν πάτε στη δουλειά» λένε οι ειδικοί. «Μπορεί λοιπόν το να φτάσεις σε ένα σημείο να πεις δεν έχω ενέργεια να τα κάνω όλα αυτά, δεν έχω χρόνο για την καριέρα μου, να σε οδηγούν στο να πάρεις μία τέτοια απόφαση».

«Οι ευθύνες των οικιακών εργασιών δεν εξαφανίζονται. Μερικές φορές εισχωρούν στην εργασιακή καθημερινότητα των γυναικών. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόοδος στον εργασιακό χώρο δεν είναι μόνο να εμφανιστείς και να κάνεις τη δουλειά σου. Αλλά το να φρενάρεις τη δική σου καριέρα για την καριέρα κάποιου άλλου και να ξέρεις ότι απλώς θα ασχολείσαι με τις δουλειές στο σπίτι θα το επέλεγες; Μπορεί ναι μπορεί και όχι» σημειώνουν οι ειδικοί.

Πηγή: BBC

Πηγή Εικόνας: Pexels

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα