Γονιός μόνος ψάχνει φίλους: 7 βήματα για να κάνεις ξανά παρέες
Ορίστε πώς θα βρεις τους φίλους που αναζητάς.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η γέννηση ενός παιδιού οδηγεί έναν γονέα σε κατάσταση χάους και απομόνωσης, με μόνη του ανάγκη την ανεύρεση ενός καλού φίλου.
Kαι αυτό έχει πράγματι βάση, αν λάβουμε υπόψη έρευνες σύμφωνα με τις οποίες οι φιλίες είναι γενικά ένας τρόπος ανακούφισης από την πίεση άλλων ρόλων στη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένης της μέριμνα των παιδιών. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις έναν καλό φίλο και μήπως αυτός που ψάχνεις είναι επίσης γονιός;
Σε περίπτωση που δεν σου έχει περάσει ακόμα από το μυαλό, μάθε ότι μπορείς να αποκτήσεις νέους φίλους, δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες με το παιδί σου. Μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι ο εθελοντισμός στο σχολείο ή εγγραφή σε μαθήματα γιόγκα για παιδιά, σε μαθήματα μουσικής ή και ιστορίας.
Μπορείς για τον σκοπό σου να βρεις γονείς που να ταιριάζεις σε χώρους τους οποίους επισκέπτεσαι με το παιδί σου: στο γυμναστήριο, σε κάποιο μπαρ ή σε προβολές ταινιών, σε λούνα παρκ. Μπορείς ακόμη να γνωρίσεις γονείς που μένουν στην ίδια γειτονιά με εσένα.
Ξεκίνα να μιλάς χωρίς προσδοκίες – και έχε στο νου σου ότι επειδή κάποιος δεν θέλει πολλά πολλά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μισεί το πρόσωπό σου.
Βρες ανθρώπους κάνοντας μια αναζήτηση μέσω Facebook σε ειδικές ομάδες.
Και μην έχεις κανένα άγχος. Να θυμάσαι πως καθώς τα παιδιά σου μεγαλώνουν, οι φίλοι θα γίνουν ευκολότεροι και φυσικά θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες διασύνδεσης.
Τα 7 must βήματα
#1 Ξεκίνα την αναζήτηση κοντά στο σπίτι
Στην παιδική χαρά της γειτονιάς σου μπορείς να γνωρίσεις κόσμο που ποτέ δεν περίμενες και φυσικά να περάσεις στιγμές τόσο καλές που θα σου μείνουν αξέχαστες. Κάνε σήμερα κιόλας την αρχή.
#2 Μίλα πρώτη
Σε όποιο μέρος και αν βρίσκεσαι και επιθυμείς πραγματικά να γνωρίσεις και να επικοινωνήσεις με κάποιον, πιάσε εσύ την κουβέντα στο πρόσωπο που σου κίνησε το ενδιαφέρον, κάνοντας για παράδειγμα μια φιλοφρόνηση. Μπορείς ακόμη να πεις κάτι για το παιδί που ο συνομιλητής/ συνομιλήτριά σου φοράει ή την ικανότητα του/της να χειρίζεται μια κατάσταση.
#3 Bρες ποιο online γκρουπ σου ταιριάζει
Οι διαδικτυακές ομάδες γονέων στο Facebook μπορεί να είναι συνήθως άθλιες, αλλά μπορούν επίσης να γίνουν το τέλειο μέσο για να βρεις ένα φίλο. Δοκίμασε για αρχή το Facebook, το Meetup ή τις εφαρμογές Peanut και Bumble. Έχεις ακόμη τη δυνατότητα να αναζητήσεις ομάδες στο Facebook για γονείς που είναι στη γειτονιά σου.
Είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποιες ομάδες σου ταιριάζουν μέχρι να περάσεις λίγο χρόνο ως μέλος σε αυτές. Προσπάθησε να βρεις ομάδες που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά σου.
#4 Άσε τα παιδιά σου να μιλήσουν
Είναι αρκετά βοηθητικό το να έχεις παιδιά που θα μιλήσουν με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί προσεγγίσει ένα άλλο και αρχίσουν να παίζουν, είναι πολύ πιθανό και εσύ να έρθεις σε μια πρώτη επικοινωνία με τη μαμά του άλλου παιδιού.
#5 Αποδέξου ότι κάθε σχέση έχει ημερομηνία λήξης
Σταμάτα να σκας και αποδέξου ότι μερικοί φίλοι μπαίνουν στη ζωή μας μόνο για μία περίοδο και μετά είναι πολύ πιθανό να μην τους ξαναδούμε. Φυσικά, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να βρεις εκείνον το φίλο που εδώ και καιρό έψαχνες. Υπομονή και επιμονή χρειάζεται μόνο.
#6 Προσπάθησε να διατηρήσεις τις νέες φιλίες
Οι γονείς είναι λογικό να είναι πολύ συχνά ή σχεδόν πάντα απασχολημένοι. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο για αυτούς να δώσουν προτεραιότητα στις φιλίες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν ότι χρειάζονται περίπου 50 ώρες χρόνο για να περάσουν από μια απλή γνωριμία σε έναν περιστασιακό φίλο, 90 ώρες για να θεωρήσουν έναν περιστασιακό φίλο, φίλο και 200 ώρες για να δουν κάποιο φίλο ως καλό τους φίλο. Εσύ πάντως, δεν έχεις παρά να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση που μόλις δημιούργησες με το άτομο που εκτιμάς.
#7 Διοργάνωσε ένα μίνι πάρτι στο σπίτι σου
Επίλεξε να βρεθείς σε ένα χώρο όπου δεν θα κυνηγάς πάντα τα παιδιά σου και θα μπορείς να φιλοξενείς περισσότερους από έναν γονείς κάθε φορά. Εάν υπάρχουν πολλοί γονείς παραδείγματος χάρη σε ένα πάρτι είναι πιο εύκολο να αλληλεπιδράσεις με ένα άτομο.
*Με πληροφορίες από Parenting