Η γυναίκα που εμπιστεύονται οι Μακρόν
Η Μαρλέν Σιαπά προκαλεί τον ενθουσιασμό των Μακρόν και όχι μόνο...
«Μεγάλωσα σε μια φτωχική γειτονιά, ξέρω πώς είναι αυτό, όταν στο τέλος του μήνα δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για την τροφή των παιδιών τους ». Με αυτά τα λόγια, η υπουργός Ισότητας – “Madame la Ministre” Μαρλέν Σιαπά προκάλεσε τον ενθουσιασμό του κοινού όταν πρόσφατα, όπως γράφει το παριζιάνικο κουτσομπολίστικο περιοδικό “Closer”, κλήθηκε σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικο Der Spiegel , η 35χρονη α Μαρλέν Σιαπά δίνει μόνιμα το παρών στη Γαλλία. Είτε στις κουτσομπολίστικες στήλες, είτε ως συγγραφέας ή ομιλήτρια στην Εθνοσυνέλευση του Παρισιού – παντού είναι η Σιαπά . Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο μέλος της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.
“H μαμά εργάζεται”
Η Μαρλέν Σιαπά, είναι ιδρυτής της οργάνωσης «H μαμά εργάζεται» που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2008. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η οργάνωση έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα, καθώς περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι την επισκέπτονταν καθημερινά για βοήθεια. Στόχος είναι η προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, αλλά και η παροχή βοήθειας στις εργαζόμενες μητέρες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η Σιαπά στο προσωπικό της blog είχε γράψει αρκετά άρθρα κατά της Μαρίν Λεπέν και των πολιτικών που προωθούσε.
Η Σιαπά θέλει να τα αλλάξει όλα: «Τόσο συχνά μακριά από σας» είναι το όνομα του τελευταίου βιβλίου της που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι τον Μάιο. Σε αυτό γράφει για τα επαγγελματικά της ταξίδια και τις συζητήσεις με τις δύο κόρες της. Γράφει ακόμη και για τα φλερτάκια της εκεί. Ακόμη και το φιλελεύθερο Παρίσι τρόμαξε. «Γράψε γιατί όχι, αλλά πρέπει να το δημοσιεύσεις;», ρώτησε το φεμινιστικά-ορθόδοξο και αριστερό-φιλελεύθερο περιοδικό «L’Obs».
Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος είπε κάποτε ότι είχε ανακαλύψει αργά τον φεμινισμό πρόσθεσε αμέσως ότι είναι «ακόμα πιο αποφασισμένος» να προωθήσει τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος. Έκτοτε, έδωσε στην Σιαπά όλη την ελευθερία να παρουσιάσει τον εαυτό της ως η κορυφαία φεμινίστρια στη Γαλλία. «Η Γαλλία επιστρέφει και μαζί της ο φεμινισμός», τόνισε η Σιαπά τον Μάρτιο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Η κοινωνία μας πάσχει από το σεξισμό», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συζήτησης για το κίνημα # MeToo στα τέλη του περασμένου έτους. Για έναν Γάλλο Πρόεδρο, αυτά ήταν ασυνήθιστα ειλικρινή λόγια.
“Οι Καλύτερες φίλες με τη Μπριζίτ”
Η άνοδος της Μαρλέν από μια απλή δημοτική σύμβουλος, blogger και συγγραφέας βιβλίων στους ισχυρούς κύκλους του Παρισιού, συγκρίνεται συχνά με αυτήν του αφεντικού της, του Μακρόν. Σήμερα μπορεί να βασιστεί σε ισχυρούς συμμάχους. « Η Μαρλέν και η Μπριζίτ Μακρόν είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη και πάντα η Μπριζίτ τη συμβουλεύεται» λέει ένας συνεργάτης του Γάλλου προέδρου. Η Μπριζίτ Μακρόν συχνά ενεργεί ως τυπικός εκπρόσωπος της παλαιότερης φεμινιστικής γενιάς και αν η Σιαπά την πείσει να αλλάξει αυτό θα ήταν μια άλλη ένδειξη αλλαγής ρυθμού στη Γαλλία.
Η Σιαπά πρωτοστάτησε στην ψήφιση του νέου νόμου για τα δικαιώματα των γυναικών. Πρώτον, η Γαλλία εισήγαγε ένα νέο αδίκημα: τη σεξιστική προσβολή. Ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων για την σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο.
Η Μαρλέν είπε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει αν είναι ρεαλιστικό να μοιράζουν πρόστιμα αυτόματα σε όποιον κάνει σεξουαλική παρενόχληση σε μια γυναίκα στο δρόμο.
Η ίδια εξήγησε ότι το σχέδιό της για πρόστιμα είναι εντελώς ρεαλιστικό. «Όχι μόνο μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά θα υλοποιηθεί», βεβαίωσε.
Περίπου 10.000 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί γειτονιάς πρόκειται να δώσουν βάρος στο νέο νόμο τα επόμενα χρόνια.
Για την Σιαπά αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία. Με εισήγησή της πέρασε αυτό το μέτρο στο εκλογικό πρόγραμμα του Μακρόν πριν από 15 μήνες, μετά από αντιπροσωπευτικές έρευνες που έδειξαν ότι στη Γαλλία, οκτώ στις δέκα γυναίκες τη νύχτα φοβούνται να βγουν μόνες τους επειδή φοβούνται τις επιθέσεις από τους άνδρες. Επιθέσεις που αρχίζουν συνήθως με σεξιστική προσβολή. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 75% των Γάλλων υποστηρίζει το νέο νόμο.
«Η κουλτούρα του βιασμού» ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου που έγραψε η Σιαπά πριν από δέκα χρόνια. Έγραψε τότε αυτά που αναδεικνύει τώρα το κίνημα # MeToo .Το σεξ με άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών για τα γαλλικά δικαστήρια θεωρείται πλέον βιασμός. «Δημιουργούμε μια σαφή κοινωνική απαγόρευση: δεν αγγίζουμε ένα παιδί», εξηγεί η υπουργός. Μετα από συστάσεις γιατρών και νομικών εμπειρογνωμόνων, η Γαλλία αποφάσισε να ορίσει την ηλικία των 15 ως όριο συναίνεσης στο σεξ. Αυτό σημαίνει ότι η συνουσία με άτομο μικρότερο των 15 ετών θα θεωρείται βιασμός. Η υπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά είπε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη που επελέγη το ανώτατο όριο. Με βάση την τρέχουσα νομοθεσία, οι εισαγγελείς καλούνται να αποδείξουν ότι κατά τη συνεύρεση με άτομο ηλικίας 15 ετών χρησιμοποιήθηκε βία, ώστε να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία του βιασμού. Εάν καταλογιστεί στην πράξη το αδίκημα αυτό , ο κατηγορούμενος θα καταβάλει πρόστιμο μεταξύ 90 και 700 ευρώ. Και ο κίνδυνος να συλληφθεί αυξάνεται.
Αλλά και άλλες παραβιάσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο της Σιαπά. “Στη Γαλλία, το 75% των γυναικών πάσχουν από γενετικές ανωμαλίες κατά τη γέννηση”, γράφει η υπουργός σε επιστολή προς τη γαλλική Ένωση Γυναικολόγων.
Στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80, η έννοια της φυσικής γέννας χωρίς ιατρική παρέμβαση, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο από τη Γαλλία. Ονομάστηκε η μέθοδος Leboyer από τον Γάλλο γιατρό που πρωτοστάτησε σε αυτή την ιδέα. Σήμερα, η μέθοδος εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – όχι όμως στη Γαλλία . Η Σιαπά απαιτεί: «Οι γυναίκες πρέπει να έχουν την επιλογή». Είτε όσον αφορά τη γέννα, είτε τη γονική άδεια, είτε γενικότερα μεταξύ οικογένειας και εργασίας.
Ακόμα και η μεγάλη Σιμόν ντε Μποβουάρ, η οποία έδωσε στον κόσμο τη φεμινιστική λογοτεχνία, είπε ότι η γυναίκα δεν έχει μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να είναι ανεξάρτητη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ