Μια μεγάπτερη φάλαινα, γνωστή και ως καμπούρα φάλαινα, κατάπιε για λίγο έναν καγιάκερ στα ανοικτά της Παταγονίας της Χιλής, πριν τον απελευθερώσει γρήγορα σώο και αβλαβή. Το περιστατικό, που κατέγραψε η κάμερα, έγινε γρήγορα viral.
Το περασμένο Σάββατο, ο Adrián Simancas έκανε καγιάκ με τον πατέρα του, Dell, στην Bahía El Águila κοντά στον φάρο San Isidro στο Στενό του Μαγγελάνου, όταν μια καμπούρα φάλαινα βγήκε στην επιφάνεια και καταβρόχθισε τον Adrián και το κίτρινο καγιάκ του για λίγα δευτερόλεπτα πριν τον αφήσει ελεύθερο.
Ο Dell, που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά, κατέγραψε τη στιγμή σε βίντεο, ενώ ενθάρρυνε τον γιο του να παραμείνει ήρεμος.
“Μείνε ήρεμος, μείνε ήρεμος”, ακούγεται να λέει αφού ο γιος του απελευθερώθηκε από το στόμα της φάλαινας.
Τι συνέβη στον καγιάκερ;
“Νόμιζα ότι ήμουν νεκρός”, δήλωσε ο Adrián στο Associated Press. “Νόμιζα ότι με είχε φάει, ότι με είχε καταπιεί”.
Περιέγραψε τον “τρόμο” εκείνων των λίγων δευτερολέπτων και εξήγησε ότι ο πραγματικός του φόβος άρχισε να εμφανίζεται μόνο μετά την ανάδυση, φοβούμενος ότι το τεράστιο ζώο θα έκανε κακό στον πατέρα του ή ότι θα χάνονταν στα παγωμένα νερά.
Παρά την τρομακτική εμπειρία, ο Dell παρέμεινε συγκεντρωμένος, βιντεοσκοπώντας και καθησυχάζοντας τον γιο του, ενώ πάλευε με τη δική του ανησυχία.
“Όταν ανέβηκα και άρχισα να επιπλέω, φοβήθηκα ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί και στον πατέρα μου, ότι δεν θα φτάναμε εγκαίρως στην ακτή ή ότι θα πάθαινα υποθερμία”, είπε ο Adrián.
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα στο νερό, ο Adrián κατάφερε να φτάσει στο καγιάκ του πατέρα του. Παρά τον τρόμο, και οι δύο επέστρεψαν στην ακτή χωρίς να τραυματιστούν.
Ο Πορθμός του Μαγγελάνου βρίσκεται περίπου 3.000 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της Χιλής, και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο στην Παταγονία της Χιλής, γνωστό για τις δραστηριότητες περιπέτειας.
Τα παγωμένα νερά του αποτελούν πρόκληση για τους ιστιοπλόους, τους κολυμβητές και τους εξερευνητές που επιχειρούν να το διασχίσουν με διάφορους τρόπους.
Αν και είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, οι θερμοκρασίες στην περιοχή παραμένουν δροσερές, με τις ελάχιστες τιμές να πέφτουν στους 4 βαθμούς Κελσίου και τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν σπάνια τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Είναι συχνές οι επιθέσεις φαλαινών;
Οι επιθέσεις φαλαινών σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά σπάνιες στα ύδατα της Χιλής.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν για μια φάλαινα να καταπιεί κάτι τόσο μεγάλο όσο ένας άνθρωπος, γι’ αυτό και το ζώο έφτυσε τον καγιάκερ. Ενώ οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν τεράστιο στόμα, ο λαιμός τους είναι πολύ μικρότερος – μόνο περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας. Δεν μπορούν καν να καταπιούν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος.
Είναι πιο πιθανό η φάλαινα να μάζεψε τον Adrián κατά λάθος, ενώ προσπαθούσε να τραφεί από ένα κοπάδι ψαριών.
Μελέτες δείχνουν ότι οι φάλαινες διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο από τον άνθρωπο και το περιστατικό αυτό χρησιμεύει ως σημαντική υπενθύμιση για να δώσουμε σε αυτά τα μεγάλα θαλάσσια ζώα τον χώρο τους.
Οι θάνατοι φαλαινών από συγκρούσεις με πλοία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με έως και 30.000 να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Συμμαχία για τα κητώδη.
Τα πάντα, από τους αλιευτικούς στόλους μέχρι τα φορτηγά πλοία και τα σκάφη παρακολούθησης φαλαινών, αποτελούν σημαντική απειλή – ειδικά για τα μεγάλα είδη φαλαινών, πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Οι εκβρασμοί φαλαινών στις παραλίες έχουν επίσης γίνει επαναλαμβανόμενο ζήτημα την τελευταία δεκαετία λόγω της αυξανόμενης επίδρασης του ανθρώπου στους ωκεανούς μας.
Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα αποτελούν ζωντανό βαρόμετρο αυτού του αντίκτυπου, αποκαλύπτοντάς μας ζωτικές πληροφορίες για την υγεία των υδάτων μας.