Life

H κουλτούρα του φιλοδωρήματος

Το να γνωρίζεις τι φιλοδώρημα αφήνεις σε κάθε χώρα είναι σημαντικό, αφού σε κάποια περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί μικρό και σε άλλη, έως και προσβλητικό!  

Σόνια Ταλαντινού
h-κουλτούρα-του-φιλοδωρήματος-1002036
Σόνια Ταλαντινού

Το να γνωρίζεις τι φιλοδώρημα αφήνεις σε κάθε χώρα είναι σημαντικό, αφού σε κάποια περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί μικρό και σε άλλη, έως και προσβλητικό!

Ηνωμένες Πολιτείες

Το φιλοδώρημα κατέχει εξέχουσα θέση στην αμερικανική κουλτούρα. Η παράδοση ξεκινάει από τη δεκαετία του 1850, όταν εύποροι  Αμερικανοί ταξιδεύουν στην   Ευρώπη και διαπιστώνουν ότι στους υπηρέτες δίνουν φιλοδώρημα όταν εκτελούν σωστά τη δουλειά τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνετε φιλοδώρημα, είτε πρόκειται για τον παρκαδόρο είτε για τον κομμωτή σας. Προτιμήστε το 15%-20% αντί του 10% που θα δίνατε σε άλλα μέρη, όπως η Γαλλία. Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά στον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς οι εργαζόμενοι ουσιαστικά ζουν από τα φιλοδωρήματα λόγω του χαμηλού κατώτατου μισθού.

Ευρώπη

Η κουλτούρα του φιλοδωρήματος εδώ είναι πιο χαλαρή. Το φιλοδώρημα στην ΕΕ προστίθεται στον λογαριασμό ως χρέωση υπηρεσιών ή φόρος. Μπορεί να θεωρείται ανταμοιβή για την καλή εξυπηρέτηση, ωστόσο, το ποσό εξαρτάται από τη χώρα. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, δεν είστε υποχρεωμένοι να αφήσετε φιλοδώρημα, αλλά συνήθως τα εστιατόρια περιμένουν ένα tip 5-10%. Στη Γερμανία, η λέξη που χρησιμοποιείται για το φιλοδώρημα είναι “Trinkgeld” και το ποσοστό είναι 10%. Στα φεστιβάλ, συνήθως αγοράζετε μάρκες για να ανταλλάξετε με φαγητό και ποτό, αλλά ένα μικρό φιλοδώρημα σε μετρητά είναι κανόνας.

Στη Γαλλία, η χρέωση υπηρεσιών περιλαμβάνεται στην αμοιβή και το φιλοδώρημα δεν αποτελεί υποχρέωση. Ωστόσο, αν παραγγείλετε ένα ποτό στο μπαρ, 10-12,5% θα προστεθεί στον τελικό λογαριασμό -η χρέωση υπηρεσιών είναι μέρος της γαλλικής νομοθεσίας.

Το φιλοδώρημα προστίθεται, επίσης, στον λογαριασμό στην Ιταλία, μέσω μιας χρέωσης που ονομάζεται “servicio”. Στην Αυστρία ισχύει κάτι ανάλογο, καθώς το φιλοδώρημα δεν είναι κοινή πρακτική, αλλά μια χρέωση υπηρεσιών που θα προστεθεί στον λογαριασμό.

Ασία

Οι κανόνες για το φιλοδώρημα εδώ αλλάζουν ανάλογα τη χώρα. Δεν είναι στο  τυπικό ποσοστό 10% (ίσως 15% αν αισθάνεστε γενναιόδωροι) της Ευρώπης ή  στο ποσοστό 15-20% της Αμερικής. Στην Κίνα, το φιλοδώρημα θεωρείται προσβολή και μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει αμήχανα. Είχε απαγορευτεί και  στο παρελθόν, καθώς θεωρούταν μια μορφή δωροδοκίας. Ωστόσο, σήμερα είναι  αναμενόμενο για επαγγελματίες, όπως οι ξεναγοί. Στην Ιαπωνία δεν επικρατεί η συνήθεια. Πιστεύουν ότι η καλή εξυπηρέτηση είναι υποχρέωση του επαγγελματία και το φιλοδώρημα προσβλητικό. Εδώ, το να πείτε ένα «ευχαριστώ» από την καρδιά σας στο άτομο που σας εξυπηρετεί -κατά προτίμηση στη γλώσσα του- είναι το ιδανικό. Εάν βρίσκεστε στην Μπανγκόκ, συνήθως έχετε μια χρέωση υπηρεσιών. Εάν όχι, συνήθως ισχύει ο κανόνας του  10-15% ή η στρογγυλοποίηση του λογαριασμού προς τα πάνω. Στην Ινδία, σας ενθαρρύνουν  να δίνετε φιλοδώρημα, με το ποσό να είναι το τυπικό 10-15%.

Αφρική

Στα τουριστικά hotspots, αναμένουν φιλοδώρημα, της τάξης του 10-15%. Στη Νότια Αφρική, συνήθως προστίθεται 10-15% στο λογαριασμό σας. Στην Κένυα, ένα φιλοδώρημα 50-100 σελίνια είναι αρκετό σ’ ένα ξενοδοχείο. Ωστόσο, όταν υπογράφετε για το room service στο δωμάτιο, αφήστε ένα μικρό φιλοδώρημα στον υπάλληλο. Αν επιλέξτε σαφάρι ή κάποια περιήγηση, δίνετε φιλοδώρημα σε οδηγούς και μάγειρες. Στα πολυτελή καταφύγια, τα φιλοδωρήματα μοιράζονται στο προσωπικό: 1$ ανά αποσκευή για τους αχθοφόρους, 1-2$ την ημέρα για το προσωπικό, 3-5$ για μπάτλερ και 10$ για οδηγούς. Βέβαια, αυτό διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Όταν ταξιδεύετε, λάβετε υπόψη ότι οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες βασίζονται στα φιλοδωρήματα για να αυξήσουν το  εισόδημά τους, αλλά ταυτόχρονα αυτή η μικρή κίνηση κάνει τόσο εσάς όσο και τον αποδέκτη πιο χαρούμενους!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα