Η αφασία του Γουίλις γίνεται βιβλίο από τη γυναίκα του
«Φύγαμε από το γραφείο του γιατρού χωρίς σχεδόν καθόλου υποστήριξη και με μια διάγνωση που δύσκολα μπορούσα να προφέρω»
Η Έμα Χέμινγκ Γουίλις, σύζυγος του Μπρους Γουίλις βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής βιβλίου στο οποίο θα καταγράφει τις εμπειρίες της για τα όσα περνάει στο πλευρό του άντρα της και τη φροντίδα που του παρέχει, μετά τη διάγνωσή του με μετωποκροταφική άνοια.
«Για πολλούς ανθρώπους το πρώτο σημείο επαφής με την ασθένεια αυτή γίνεται στο γραφείο του γιατρού τους. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το πώς πρέπει να μεταδίδονται οι πληροφορίες από γιατρό σε ασθενή και κοντινά πρόσωπά του. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες.
Το γνωρίζω πλέον από την εμπειρία μου με άλλους ανθρώπους που φροντίζουν τα δικά τους συγγενικά πρόσωπα. Οι ιστορίες μας είναι δυστυχώς παρόμοιες. Φύγαμε από το γραφείο του γιατρού χωρίς σχεδόν καθόλου υποστήριξη και με μια διάγνωση που δύσκολα μπορούσα να προφέρω».
Η κατάσταση του Γουίλις δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022 όταν η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι θα αποσυρόταν από την υποκριτική λόγω αφασίας, μια διαταραχή που προκαλεί δυσκολία στη γλώσσα ή την ομιλία. Ένα χρόνο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι είχε επίσημα διαγνωστεί με μετωποκροταφική άνοια (FTD). Τα συμπτώματα της FTD περιλαμβάνουν συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα στην επικοινωνία, δυσκολίες στο περπάτημα και δυσκολία στην εργασία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
Όταν δημοσιοποιήθηκε η κατάστασή του, ηθοποιοί και σκηνοθέτες που συνεργάστηκαν με τον Μπρους Γουίλις, αποκάλυψαν ότι εξέφραζαν σιωπηλά τις ανησυχίες τους, καθώς πάλευε να θυμηθεί τους διαλόγους, χρειαζόταν να ξαναγράφουν τις ατάκες του ώστε να είναι πιο σύντομες.
Το βιβλίο της Έμα Χέμινγκ Γουίλις αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025.
Αφασία: Τι είναι η πάθηση με την οποία διαγνώστηκε ο Μπρους Γουίλις
Τα συμπτώματα και η μορφή της αφασίας είναι διαφορετικά κατά περίπτωση στους ασθενείς. Ο επιστημονικός όρος αναφέρεται σε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων. Μπορεί να προσβάλλει ενήλικες και παιδιά.
Στην περίπτωση της αφασίας, οι πάσχοντες χάνουν την ικανότητα να μιλήσουν, να αποδώσουν το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοήσουν και, πολλές φορές, να διαβάσουν. Στις παιδικές ηλικίες μπορεί ο εγκέφαλος, ο οποίος διατηρεί την πλαστικότητά του, να επανέλθει, ακόμα κι αν δεν μιλάμε για ολοκληρωμένη επαναφορά. Στις περιπτώσεις των ενήλικων, ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν διατηρεί αυτή τη δυνατότητα. Η αφασία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες. Η πάθηση έχει διάφορες γνωστές μορφές (τύπου Broca, Wernicke ή ανομική) με συνηθέστερη τη γενική αφασία, κατά την οποία ο πάσχων δεν μπορεί να γράψει, να μιλήσει ή να διαβάσει.
Οι ασθενείς μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζονται πολύ πιο ευαίσθητοι. Έχουν μεγαλύτερη τάση προς γέλιο ή κλάμα ενώ, κάποιες ώρες, η πάθησή τους μπορεί να γίνεται πολύ πιο αισθητή. Η κατάσταση μπορεί να επηρεαστεί από την κούραση, το άγχος ή τη στεναχώρια.