Η εργασία αγχώνει 4 στους 10 Gen Z και Millenials στην Ελλάδα
Τι δείχνει η σχετική έρευνα της Deloitte
Η 14η ετήσια έρευνα της Deloitte «Global Gen Z and Millennial Survey» καταγράφει τις απόψεις συμμετεχόντων από 44 χώρες όσον αφορά την προσωπική τους εξέλιξη, την οικονομική τους ασφάλεια, το νόημα και την ποιότητα στη ζωή τους. Η φετινή μελέτη περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και για την Ελλάδα, μέσα από τις απαντήσεις 424 νέων επαγγελματιών (241 μελών της Gen Z δηλαδή γεννημένων από το 1998 μέχρι και το 2012, και 183 Millennials δηλαδή γεννημένων από το 1980 μέχρι και το 1994).
Τα ευρήματα δείχνουν ότι και στην Ελλάδα οι νεότερες γενιές συμμερίζονται τις παγκόσμιες ανησυχίες, αλλά με ορισμένες χαρακτηριστικές διαφορές:
- Ενίσχυση του GenAI (Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης): Ήδη το 42% των Gen Z και το 39% των Millennials στη χώρα μας χρησιμοποιούν εργαλεία GenAI στην καθημερινή τους εργασία. Μόνο όμως το 9% των Gen Z και το 6% των Millennials στη χώρα μας έχουν ήδη ολοκληρώσει εκπαίδευση στo GenAI. Πάντως, σημαντικό ποσοστό (31% και 38% αντίστοιχα) σκοπεύει να αποκτήσει σχετική εκπαίδευση μέσα στον επόμενο χρόνο.
- Πίεση από το κόστος ζωής και εργασιακό άγχος: Το 42% των Gen Z και το 46% των Millennials δηλώνουν ότι η εργασία είναι βασική πηγή άγχους, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως οι αρμόδιοι θεσμοί δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την ψυχική ευημερία των εργαζομένων. Εκείνοι που θεωρούν ότι οι εργοδότες τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, την ψυχική τους υγεία, είναι λιγότεροι από τους μισούς.
- Αμφισβήτηση του παραδοσιακού ακαδημαϊκού δρόμου: Ένας στους τέσσερις Gen Z (28%) και δύο στους πέντε Millennials (40%) επέλεξαν να μην ακολουθήσουν ανώτατη εκπαίδευση, προτιμώντας πρακτικές και επαγγελματικές δεξιότητες. Πρόκειται για επίπεδα παρόμοια ή ελαφρώς χαμηλότερα από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο. Πολλοί επίσης έχουν επιλέξει να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό: 21% των Gen Z και 35% των Millennials δεν εργάζονται πλέον στο αντικείμενο το οποίο είχαν αρχικά επιλέξει.
- Εκπαίδευση και δεξιότητες: Το 68% των Gen Zs και το 49% των millennials στην Ελλάδα δηλώνουν ότι αναπτύσσουν δεξιότητες για την καριέρα τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πολλοί θεωρούν τη μάθηση και την ανάπτυξη, καθοριστικής σημασίας, αλλά διαπιστώνεται κενό μεταξύ των προσδοκιών τους και της υποστήριξης που λαμβάνουν από τους προϊσταμένους τους.
- Αναζήτηση σκοπού: Το 89% των Gen Z και το 91% των Millennials στην Ελλάδα δηλώνουν ότι το να βρίσκουν νόημα στην εργασία τους είναι σημαντικό για την προσωπική και επαγγελματική τους ικανοποίηση. Πρόκειται για ποσοστά που ευθυγραμμίζονται με τον παγκόσμιο μέσο όρο. 52% των Gen Zs και 53% των millennials στην Ελλάδα έχουν εγκαταλείψει δουλειά επειδή δεν ένιωθαν ότι υπήρχε σκοπός (ποσοστά υψηλότερα από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο ~44–45%).
- Περιβαλλοντικές ανησυχίες: Το 61% των Gen Zs και το 63% των millennials στην Ελλάδα ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρόκειται για ποσοστά εφάμιλλα με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να ασκήσουν πίεση στους εργοδότες τους για περιβαλλοντική δράση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο.
Η Ανάλια Κόκκορη, Partner και People & Purpose Leader της Deloitte Ελλάδας, επισήμανε: «Οι Gen Z και Millennials στην Ελλάδα αναζητούν οικονομική σταθερότητα, σκοπό και ψυχική ευημερία, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς, με την τεχνολογία να αλλάζει ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Είναι στο χέρι μας να ακούσουμε τις ανάγκες αυτών των γενεών, προωθώντας, παράλληλα καινοτόμες ιδέες, ουσιαστική υποστήριξη και πολιτικές που δημιουργούν ένα συμπεριληπτικό χώρο εργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ