Life

Η ερωτική ζωή των γυναικών της Gen Z

Τέσσερις κοπέλες αυτής της γενιάς μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με τα ταμπού και το σεξ

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
η-ερωτική-ζωή-των-γυναικών-της-gen-z-959889
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Είναι τελικά ταμπού η σεξουαλική ζωή των γυναικών της Gen Z; Κάνουν one night stand; Προτιμούν το φλερτ από κοντά ή τις εφαρμογές γνωριμιών; 

Η σεξουαλική απελευθέρωση, η αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας και τα κινήματα που ενθαρρύνουν την μη ανεκτικότητα σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές συμπεριφορές έχουν χαρακτηρίσει τις γυναίκες της Gen Z.

Πόσο άνετα νιώθουν όμως να μιλήσουν για την ερωτική τους ζωή; Ρωτήσαμε 4 νέες κοπέλες της γενιάς Ζ τις πιο αδιάκριτες ερωτήσεις και μας απάντησαν τί ισχύει για αυτές.

Πόσο συχνά κάνεις σεξ;

Κ.Π. (23 ετών): Είμαι σε σχέση εδώ και δύο χρόνια, οπότε ένας μέσος όρος θα ήταν 8-9 φορές τον μήνα.

Κ.Τ. (22 ετών): Όταν βρίσκομαι σε σχέση αρκετά συχνά. Αυτήν την περίοδο είμαι ελεύθερη και δεν υπάρχει κάτι σταθερό, οπότε όχι και τόσο συχνά.

Χ.Σ. (24 ετών): Τα τελευταία χρόνια, 2-3 φορές την εβδομάδα.

Α.Μ. (23 ετών): Βρίσκομαι σε σχέση εξ αποστάσεως, με τον σύντροφο μου βρισκόμαστε μία φορά τον μήνα για 10 ημέρες, αυτές τις δέκα ημέρες κάνουμε σεξ καθημερινά αρκετές φορές. Σίγουρα δεν ανήκω στα standarts ωστόσο, πολλές φίλες μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμένα.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες;

Πιστεύεις ότι η γενιά σου κάνει σεξ όλο και νωρίτερα;

Κ.Π. (23 ετών): Ξεκίνησα από τα 15 και θεωρώ ότι η νέα γενιά είναι πιο απελευθερωμένη με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κ.Τ. (22 ετών): Ξεκίνησα στα 19, αλλά πιστεύω ότι η γενιά μας πειραματίζεται από μικρότερες ηλικίες.

Χ.Σ. (24 ετών): Ξεκίνησα από τα 16. Ναι το πιστεύω,  γιατί όταν ξεκίνησα και εγώ, που ήμουν και η ίδια σε μικρή ηλικία, είχαν ξεκινήσει και όλοι οι γνωστοί μου.

Α.Μ. (23 ετών): Πρώτη φορά που έκανα σεξ ήμουν 16 χρονών, βρισκόμουν ήδη έναν χρόνο με το τότε αγόρι μου, εκείνος ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Αν δεν ήμουν σε “σοβαρή σχέση” δεδομένου της ηλικίας, δεν μπορώ να σου πω πως θα έκανα τόσο νωρίς. Ωστόσο, δεν θεωρώ πως η γενιά μας κάνει πιο νωρίς σεξ, θα έλεγα πως τα παιδιά που είναι τώρα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είναι εκείνα που βιάζονται να ολοκληρώσουν την ερωτική τους ζωή και αυτό είναι κάπως αυτονόητο, καθώς έχουν πολλούς τρόπους για να αποκτήσουν ερωτικές σχέσεις ενώ επίσης συζητούν γι’ αυτά τα πράγματα πολύ νωρίτερα και δέχονται διαφορετικά ερεθίσματα από εμάς.

Κάνεις one night stand;

K.Π. (23 ετών): Ναι, όταν δεν έχω σχέση (Μερικές φορές και όταν έχω χαχα)

Κ.Τ. (22 ετών): Ναι κάνω, αλλά από τότε που ξεκίνησε ο Covid υπάρχει μία φοβία ακόμα και σε αυτό το κομμάτι.

Χ.Σ. (24 ετών): Μόνο αν ξέρω ότι είναι αμοιβαίο και από το άλλο άτομο. Διαφορετικά όχι.

Α.Μ. (23 ετών): Έχω κάνει one night stand δύο φορές, άβολη εμπειρία, δεν θα την ξανάκανα.

Συζητάς με την παρέα σου για το σεξ; Υπάρχουν θέματα ταμπού τα οποία αποφεύγονται;

Κ.Π. (23 ετών): Ανάλογα τις παρέες και την οικειότητα που έχουμε μεταξύ μας. Εγώ προσωπικά μπορώ να τα συζητήσω με όλους, δεν έχω κάποιο κόλλημα.

Κ.Τ. (22 ετών): Συζητάω αρκετά. Γενικά πιστεύω ότι πολλές κοπέλες μπορεί να ντρέπονται να κουβεντιάσουν γύρω από αυτό το ζήτημα είτε γιατί δεν θέλουν να τους κρίνουν ή από δικές τους ανασφάλειες πάνω στο κομμάτι.

Χ.Σ. (24 ετών): Συζητάμε ανοιχτά με τις παρέες μου για το σεξ. Αν κάτι θεωρείται ταμπού είναι σίγουρα το θέμα του αυνανισμού, ιδιαίτερα των γυναικών.

Α.Μ. (23 ετών): Η αλήθεια είναι πως με τις κολλητές μου πια συζητάμε τα πάντα περί σεξ και ότι συνεπάγεται αυτού. Ήρθαμε αντιμέτωπες με τα ΣΜΝ, με χάπι της επόμενης ημέρας, με περίεργες επιθυμίες συντρόφων, με καθυστερήσεις περιόδου, με θέματα που οφείλουν να μην είναι ταμπού το 2023. Η σεξουαλική ζωή πρέπει να απενοχοποιηθεί, καθώς όσο λιγότερο μιλάμε γι αυτήν τόσο περισσότερο καταργούμε την προστασία προς τα μικρότερα άτομα που εντάσσονται τώρα σε αυτόν τον “κύκλο” της ζωής τους. Μιλάω για την σεξουαλική μου ζωή ακόμη και με φίλους μου αγόρια ενώ δεν το έκανα παλιά. Ένας φίλος μου πριν μερικά χρόνια κόλλησε κονδυλώματα, έκτοτε υπενθυμίζω πάντα στους φίλους μου την χρήση προφυλακτικού, καθώς τα αγόρια έχουν την τάση να το αποφεύγουν και οι κοπέλες από την άλλη ή το αποδέχονται ή δεν το καταλαβαίνουν. Στη δική μου παρέα λοιπόν δεν υπάρχουν θέματα ταμπού αλλά γενικότερα υπάρχουν και θλίβομαι πολύ γι’ αυτό.

Έχεις χρησιμοποιήσει εφαρμογή γνωριμιών για αυτόν τον σκοπό;

Κ.Π. (23 ετών): Πολλές φορές. Κακώς υπάρχουν ταμπού με αυτές τις εφαρμογές.

Κ.Τ. (22 ετών): Όχι δεν έχω χρησιμοποιήσει αλλά δεν είμαι κατά.

Χ.Σ. (24 ετών): Όχι, γιατί δεν είμαι άνετη με την ιδέα να συναντήσω κάποιον που δεν γνωρίζω καθόλου. Είναι επικίνδυνο και πολύ απρόσωπο.

Α.Μ. (23 ετών): Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ εφαρμογές γνωριμιών, γιατί απλώς δεν χρειάστηκε. Δεν ξέρω αν θα το έκανα, με πανικοβάλουν οι κίνδυνοι πίσω από αυτές, καθώς έχω ακούσει ιστορίες από φίλους μου. Να πω την αλήθεια το θεωρώ απρόσωπο, άβολο και άκρως επικίνδυνο.

Θεωρείς το φλερτ από κοντά cringe; Προτιμάς το διαδικτυακό φλερτ ή από κοντά;

Κ.Π. (23 ετών): Δεν θεωρώ το φλερτ από κοντά cringe. Η αλήθεια είναι όμως ότι προτιμώ το διαδικτυακό γιατί είναι πιο εύκολο.

Κ.Τ. (22 ετών): Προτιμώ το φλερτ από κοντά, περισσότερο cringe μου φαίνεται το διαδικτυακό να πω την αλήθεια. Ειδικά στις μέρες μας που όλοι είναι κολλημένοι στις οθόνες τους, προτιμώ κάποιος να με προσεγγίσει face to face.

Χ.Σ. (24 ετών): Δεν υπάρχει σύγκριση σε αυτά τα δυο. Τα social media μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως βοηθητικά στο όλο παιχνίδι του φλερτ. Καλώς ή κακώς βοηθούν στην επικοινωνία, και είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση που περιμένουμε πάνω από το κινητό για ένα μήνυμα. Έχει και αυτό το ενδιαφέρον του. Ωστόσο το φλερτ είναι φλερτ μόνο από κοντά.

Α.Μ. (23 ετών): Προτιμώ το φλέρτ από κοντά, καθώς από τα social media μπορούμε όλοι να σκεφτούμε και να γράψουμε έτσι χάνεται ο αυθορμητισμός και βρισκόμαστε στην real life ζωή να μην γνωρίζουμε πια πως προσεγγίζουμε έναν άνθρωπο. Οπότε για μένα το διαδικτυακό φλερτ είναι απαγορευτικό και το κόβω.

Προσεγγίζεις κάποιον πρώτη;

Κ.Π. (23 ετών): Ναι, έχει τύχει να προσεγγίσω κάποιον που να μου αρέσει πρώτη, κυρίως όμως από τα social media.

Κ.Τ. (22 ετών): Όχι, δεν το συνηθίζω γιατί δεν μου αρέσει κιόλας.

Χ.Σ. (24 ετών): Ναι φυσικά. Θεωρώ λάθος την τακτική «Περιμένω να κάνει ο άλλος την πρώτη κίνηση», γιατί έτσι χάνονται ευκαιρίες. Και επίσης πρέπει να παλεύουμε για τα θέλω μας και όχι να καθόμαστε και να περιμένουμε.

Α.Μ. (23 ετών): Έχει τύχει να προσεγγίσω κάποιον πρώτη. Τα αγόρια κομπλάρουν σε τέτοιες καταστάσεις, γενικά κομπλάρουν απέναντι σε δυναμικές κοπέλες. Αλλά πώς να μην κάνουμε το πρώτο βήμα όταν απλώς μας κοιτάνε έξω και δεν μας προσεγγίζουν; Θεωρώ το ρητό “ο άνδρας προσεγγίζει μία γυναίκα” έχει καταρριφθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια.

Έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης των ανδρών στον φλερτ;

Κ.Π. (23 ετών): Ναι αρκετά. Θεωρώ ότι επικρατεί πλέον ο κυνισμός δυστυχώς, ιδιαίτερα από την πλευρά των ανδρών.

Κ.Τ. (22 ετών): Ναι, έχει αλλάξει. Τώρα είναι αρκετά “χύμα” και δεν αφήνουν περιθώριο για ουσιαστική αλληλεπίδραση. Βέβαια πλέον θεωρώ ότι οι περισσότεροι δεν φλερτάρουν και μένουν μόνο στην οπτική επαφή, χωρίς να σε πλησιάσουν για να μιλήσουν.

Χ.Σ. (24 ετών): Πολλοί άντρες φαίνεται να φοβούνται όταν προσεγγίζουν μία κοπέλα. Σε αυτό ίσως έχουν παίξει ρόλο τα social, όπου είναι πιο εύκολο να είσαι ο εαυτός σου και να πεις πράγματα που από κοντά θα ντρεπόσουν. Αν στείλεις ένα μήνυμα και ντραπείς, απλά θα αφήσεις το κινητό στην άκρη και το πρόβλημα λύθηκε. Από κοντά όμως, δεν μπορείς απλά να εξαφανιστείς αν νιώσεις άβολα. Και μάθαμε με τον εύκολο τρόπο.

Α.Μ. (23 ετών): Δεν έχω αλλάξει τρόπο προσέγγισης του φλερτ μου, κυρίως γιατί ντρέπομαι και ταυτόχρονα είμαι αυθόρμητη.

Έρευνα του Lovehoney δείχνει ότι μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αμερική, η μείωση του σεξ σε αυτή τη γενιά έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 40% των ενηλίκων της Gen Z λένε ότι είναι λιγότερο πιθανό να δεσμευτούν, το 15% είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε σεξουαλική επαφή και το 68% των γυναικών ανέφεραν ότι ανησυχούν ότι αυτή η ανατροπή στο νόμο επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους να κάνουν ευχάριστο σεξ. Οι αριθμοί αυτοί δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη τις συγκυρίες της εποχής. Τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν υποδηλώνουν επίσης ότι οι νέοι κάνουν λιγότερο σεξ με σύντροφο επειδή δεν είχαν κάποια άλλη ευκαιρία και καταλήγουν στο εξαναγκαστικό σεξ μέσω διαδικτύου, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Το 46% των νεαρών ενηλίκων λένε ότι έχουν εμπλακεί σε κάποιο είδος εικονικής ή διαδικτυακής σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι νέες κοπέλες δηλώνουν ότι όταν πρόκειται για προσωπικές συνδέσεις, υπάρχει μεγαλύτερος δισταγμός από τις παλαιότερες γενιές.

Σε παρόμοιο άρθρο που έχει κάνει η Parallaxi για τη σεξουαλική ζωή των νέων της Gen Z, η σεξολόγος, ψυχολόγος, σύμβουλος σχέσεων/γάμου, Τάνια Μπαταλαμά από την πλευρά της ως ειδικός αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με την εμπειρία μου η σεξουαλική δραστηριότητα παρουσιάζει μείωση μεταξύ των ενηλίκων κάτω των 25 ετών – οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως Γενιά Ζ. Οι νεαροί ενήλικες κάνουν σεξ λιγότερο συχνά και με λιγότερους συντρόφους και αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τους νέους άνδρες. Σίγουρα τα αίτια είναι ποικίλα αλλά θεωρώ ότι βασικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η υπερ-προστατευτικότητα, η τελειομανία και ο υπερβολικός έλεγχος των γονέων, οι οικονομικές ανησυχίες καθώς και το αυξημένο άγχος και τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ευτυχώς οι νεότερες γενιές επισκέπτονται σήμερα πολύ πιο εύκολα και συχνά ειδικούς σεξουαλικής υγείας επειδή τα θέματα σεξουαλικής φύσης αποτελούν πλέον πολύ μικρότερο ταμπού κι επίσης οι νέοι έχουν -μέσω της τεχνολογίας- πολύ πιο εύκολη ενημέρωση καθώς και πρόσβαση στους ειδικούς. Ευελπιστώ ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, ώστε τα νέα παιδιά να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή και κατ’ επέκταση και την ποιότητα της ζωής τους γενικότερα».

Από την πλευρά της η ψυχολόγος-σεξολόγος, Χριστίνα Καλογιάννη επισημαίνει ότι: «Αυτό που εγώ εκλαμβάνω στο γραφείο μου είναι ότι υπάρχει ενεργή σεξουαλική ζωή σ’ αυτή τη γενιά. Μάλιστα σε πολύ έντονο βαθμό θα έλεγα στο πορνό και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτή η γενιά έχει γαλουχηθεί μέσα από το πορνό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες από τους ίδιους προς τον εαυτό τους ως προς την απόδοση την σεξουαλική. Αυτό δεν είναι κάτι που βλέπουμε στις προηγούμενες γενιές σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν στηρίζεται σε κάποια έρευνα παρά μόνο στην δική μου εμπειρία. Αυτό βλέπω ότι αντικατοπτρίζει το πως βιώνουν το σεξ, ότι η απόλαυση που θα πάρει αυτή η γενιά είναι μικρότερη από ότι η απόλαυση που θα έπαιρναν οι προηγούμενες γενιές σε αυτή την εποχή. Υπάρχουν πολλές επισκέψεις. Υπάρχει μεγάλο άγχος σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα. Το αν έχουν οι ίδιοι σεξουαλικές επαφές δεν τον γνωρίζω απόλυτα αλλά οι περισσότεροι που βλέπω έχουν. Σε κάθε γενιά ο κάθε άνθρωπος διαφέρει, άλλοι θα ξεκινήσουν νωρίς την σεξουαλική ζωή τους, άλλοι πιο αργά».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα