Ο Ινδός επιχειρηματίας που ξετρελάθηκε με τις ελληνικές γεύσεις!
Μεγάλος επιχειρηματίας μαγεύτηκε από την ελληνική κουζίνα.
Έφτασε στην Ελλάδα, όπου και παρέμεινε περίπου 48 ώρες, για να τιμήσει την παρουσία εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας του, της Ινδίας, στην 84η ΔΕΘ, αλλά στην πραγματικότητα είναι άνθρωπος του κόσμου, και όχι μόνο της πατρίδας του, αφού φροντίζει για την ανάπτυξη μιας εταιρίας, που σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένας επιχειρηματικός κολοσσός δισεκατομμυρίων.
«Στην Ινδία είμαστε μια σχετικά μικρή εταιρία, εκεί πραγματοποιούμε περίπου το 6% των πωλήσεων μας, σε παγκόσμια κλίμακα όμως είμαστε μια εταιρία των 5 δισεκατομμυρίων, είμαστε πολύ, πολύ μεγαλύτεροι σε όλο τον κόσμο» εξηγεί ο γεμάτος ενέργεια και διάθεση για όσμωση με το ελληνικό κοινό, Vikram Shroff, αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ινδικής εταιρείας αγροτικών τεχνολογιών “United Phosphorus Ltd” (UPL), ένας δυσπρόσιτος ως παγκόσμιος πολίτης επιχειρηματίας, που δέχτηκε να δώσει μια σημαντική γεύση από τις εμπειρίες και το όραμα μιας εταιρίας αιχμής, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει με το ιδιωτικό του αεροσκάφος για το επόμενο σημείο ενδιαφέροντος.
Σε μια εποχή κατά την οποία η ποιότητα της τροφής και η ποσότητά της έχουν λάβει κορυφαία θέση στις παγκόσμιες αγροτεχνολογικές συζητήσεις, αφού ο πληθυσμός του πλανήτη Γη καλπάζει ολοταχώς προς τα 9 δισεκατομμύρια, ο κ.Shroff απαντά εστιασμένα και άμεσα στην πρώτη ερώτηση, σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει ένας καλλιεργητής σήμερα, μια εποχή κατά την οποία υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα, που συχνά τον κάνουν να σαστίζει. «Αυτή είναι η δουλειά μας σε όλο τον κόσμο. Ξέρετε, είναι σημαντικό να αντιληφθεί κάποιος πως όλα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα. Δεν χρειάζεται ο κάθε γεωργός μια… “Rolls Royce” σε σκευάσματα, λιπάσματα, μέσα κ.ο.κ. Για κάποιους μια Rolls Royce μπορεί να είναι καταστροφή, μπορεί να τους χρειάζεται ένα απλό, αξιόπιστο “όχημα” για την παραγωγή τους» είναι η άμεση απάντηση της σύγχρονης ηγετικής μορφής μιας οικογένειας που έχει παράδοση συμμετοχής στο επιχειρείν για μισό αιώνα σε όλο τον κόσμο.
«Είμαστε στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμα σχέδια. Είμαστε εδώ επί 45 χρόνια, όταν ήταν η πρώτη μας πώληση, όταν ο πατέρας μου είχε έρθει εδώ για να πουλήσει προϊόντα μας, οπότε…», εξηγεί με εμφανή την επιρροή της συναισθηματικής αναφοράς στο πρόσωπό του ο κ.Shroff, ενώ θα απαντήσει με απόλυτη επίγνωση στην απάντηση για τα “ατού” των αγροδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας: «Η γεύση, το χρώμα, οι υφές, είναι καταπληκτικές στα ελληνικά προϊόντα, απλά καταπληκτικές… Να, θα δοκιμάσω τώρα, ένας παραγωγός μας έδωσε ένα κουτί… θα δοκιμάσω μερικές ελιές» θα απαντήσει ο αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της United Phosphorus Ltd.
«Πρέπει να σας πω πως αγαπώ το ελληνικό φαγητό, ήμουν για είκοσι ημέρες αυτό το καλοκαίρι σε νερά της Ελλάδας, απολαμβάνω τις ελληνικές ελιές! Απλά παίρνω ελληνικές, πράσινες ελιές και τις τρώω! Είναι οι καλύτερες. Και οι ντομάτες, τα λαχανικά, οι γεύσεις είναι απλά καταπληκτικές! Θέλω να φάω τώρα μερικές ελιές, νομίζω ότι έχουμε… μπορείτε να μου φέρετε μερικές παρακαλώ;» θα αναφωνήσει, διακόπτοντας τη συνέντευξη ο κ. Shroff και θα ζητήσει από την ομάδα του να φέρει από το γραφείο ένα κουτί με ελληνικές ελιές. Το ανοίγει, παίρνει δύο, τις δοκιμάζει και κινεί τα χέρια του με ενθουσιασμό μπροστά στο επιτελείο της εταιρίας του, στην Ελλάδα, που παρακολουθεί.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Vikram Shroff στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Σωτήρη Κυριακίδη
Κύριε Shroff πόσο μεγάλη είναι η United Phosphorus Ltd (UPL) και ποια ήταν η πορεία σας μέσα στα χρόνια;
H UPL είναι μια εταιρία που έχει πενήντα χρόνια ιστορία, λειτουργούμε σε 134 χώρες, είμαστε ίσως η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη βιολογική και την οργανική καλλιέργεια, διαθέτουμε τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού, διαθέτουμε γενικής χρήσης χημικά όπως και ειδικής χρήσης χημικά προϊόντα.
Είχαμε μια ιδιαίτερα καλή πορεία ανάπτυξης καθώς δουλεύουμε πολύ κοντά, μαζί με τους γεωργούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για παράδειγμα στην Ελλάδα έχουμε 35 υπαλλήλους από τους οποίους οι 32 είναι Αγρονόμοι (Αgronomists), είναι πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι με τους καλλιεργητές, πασχίζουν στο να γίνονται πιο κερδοφόροι και να πωλούν τις σοδειές τους. Έτσι είμαστε ένας solution provider για τους πελάτες μας.
Βρίσκετε ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης για την εταιρία σας στην Ελλάδα;
Τα τελευταία χρόνια και χάρη στην ικανή διοίκηση των διευθυνόντων μας εδώ όπως ο Κώστας (σ.σ κ.Κώστας Παπασωτηρίου, Managing Director της εταιρίας για Ελλάδα και Κύπρο) είχαμε μια σταθερή άνοδο σε κερδοφορία, σε αύξηση πωλήσεων και ελπίζουμε πως αυτό θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό γιατί εκτιμούμε πως τα προϊόντα μας παρέχουμε μεγάλη προστιθέμενη αξία, ώστε να μπορούν να εξάγουν οι καλλιεργητές τη σοδειά, να μπορούν να εξάγουν ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο.
Ολοκληρώσατε αυτό το διάστημα κάποια συμφωνία στην Ελλάδα;
Η ομάδα μας ευτυχώς εργάζεται με σταθερότητα, δεν υπογράψαμε κάτι αυτή την περίοδο, αλλά είμαστε στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμα σχέδια. Είμαστε εδώ, όπως είπα, 45 χρόνια, όταν ο πατέρας μου είχε έρθει εδώ για να πουλήσει προϊόντα μας, οπότε…
Πόσο μεγάλη είναι η εταιρία στην Ινδία;
Στην Ινδία είμαστε μια σχετικά μικρή εταιρία, έχουμε περίπου το 6% των πωλήσεων μας, σε παγκόσμια κλίμακα είμαστε μια εταιρία των 5 δισεκατομμυρίων, είμαστε πολύ, πολύ μεγαλύτεροι σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη είμαστε μεγάλη εταιρία, στην Ελλάδα πετυχαίνουμε πωλήσεις της τάξης των 25 εκατομμυρίων, ενώ σε κάθε άλλη ήπειρο κάνουμε πωλήσεις της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου, στο σύνολο έτσι φτάνουμε τα πέντε δισεκατομμύρια.
Τι συμβουλές θα δίνατε στους Έλληνες γεωργούς; Ποιο είναι το μέλλον της τροφής;
Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή ερώτηση. Νομίζω πως η Ευρώπη έχει δύο κλιματικές ζώνες. Η μια είναι η βόρεια και η άλλη είναι η νότια. Η νότια ζώνη είναι εκεί όπου τα λαχανικά, τα φρούτα και όλα τα υπόλοιπα φυτρώνουν και καλλιεργούνται, η βόρεια είναι εκεί όπου μεγαλώνουν τα raw crops. H Ευρώπη λοιπόν έχει δύο πολύ, πολύ διαφορετικούς τύπους αγροτών. Τους αγρότες με τις μεγάλες σε μέγεθος καλλιέργειες στην Βόρεια Ευρώπη, και τους αγρότες στο Νότο όπως στην Ευρώπη, όπου ο μέσος κλήρος είναι τέσσερα εκτάρια. Έτσι λοιπόν οι μέθοδοι, τα χημικά προϊόντα, οι τεχνικές, οι πιστώσεις, ολόκληρος ο κύκλος, είναι κάτι που πρέπει να σεβαστούμε για παράδειγμα σε ότι αφορά τη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Ευρώπη.
Θα συμβούλευα λοιπόν τους Έλληνες αγρότες να είναι πολύ, πολύ προσεκτικοί για το τι είναι προς στο συμφέρον τους μακροπρόθεσμα, ενώ υπάρχει και το τι χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση να κάνει για να τους προστατεύσει, τις εξαγωγές τους, γιατί οι εξαγωγές του αγροτικού τομέα, η ευημερία των αγροτών, βοηθάνε την ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας, κάθε χώρας. Είναι κάτι που δίνει χαρά, πλούτο και διατήρηση της ευημερίας μακροπρόθεσμα. Και εμείς σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε πολύ κοντά με την Pronotiva, που είναι προϊόντα φυσικά, με τα παραδοσιακά, βιολογικά μας προϊόντα όπως και τα προϊόντα μας που διασφαλίζουν την υγεία του χώματος, του νερού για τους Έλληνες παραγωγούς.
Τι σας αρέσει στις ελληνικές τροφές, στο φαγητό, σε ό,τι αφορά τη γεύση; Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το… μυστικό όπλο των ελληνικών προϊόντων σε ότι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα;
Πρέπει να σας πω πως αγαπώ το ελληνικό φαγητό, ήμουν για είκοσι ημέρες αυτό το καλοκαίρι σε νερά της Ελλάδας, απολαμβάνω τις ελληνικές ελιές! Απλά παίρνω ελληνικές, πράσινες ελιές και τις τρώω! Είναι οι καλύτερες. Και οι ντομάτες, τα λαχανικά, οι γεύσεις είναι απλά καταπληκτικές! Θέλω να φάω τώρα μερικές ελιές, νομίζω ότι έχουμε… μπορείτε να μου φέρετε μερικές παρακαλώ;
Άρα το όπλο των ελληνικών προϊόντων είναι η γεύση;
Η γεύση, το χρώμα, οι υφές, είναι καταπληκτικές στα ελληνικά προϊόντα, απλά καταπληκτικές..! Θα δοκιμάσω, ένας παραγωγός μας έδωσε ένα κουτί… Ναι, θα δοκιμάσω μερικές ελιές…
Σωτήρης Κυριακίδης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ