Ιωάννινα: Άγνωστες αλπικές λίμνες στην Πίνδο

Μήπως να κανονίζατε μια εκδρομή;

Parallaxi
ιωάννινα-άγνωστες-αλπικές-λίμνες-στη-500006
Parallaxi

Όσοι βίωσαν την εμπειρία, στις βουνοκορφές της Πίνδου, λένε πως πρόκειται για τα πιο όμορφα αλπικά τοπία στην Ελλάδα. Είναι τα οροπέδια και οι ορθοπλαγιές, όπου ανάμεσα τους, υδάτινοι μαίανδροι και λιμνούλες, συνθέτουν μια «θεϊκή» δημιουργία. Είναι, η Βερλίγγα στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι, η Φλέγκα πάνω από το Μέτσοβο και οι Αρέννες στο Γράμμο.

Μέρη μαγικά και άγνωστα σε πολλούς.

Βερλίγγα, από τον βλάχικο «βρίγκα» που σημαίνει κύκλος, γιατί το νερό στροβιλίζει και δημιουργεί υπέροχους σχηματισμούς. Εκεί, στα 2050 μέτρα υψόμετρο, γεννιέται ο Αχελώος. Τα νερά της πηγής, δημιουργούν την λίμνη Βερλίγγα, ενώ στην συνέχεια μετά από σχηματισμούς, μέσα στο οροπέδιο και τα λιβάδια, βρίσκουν συνεχή ροή στις πλαγιές του Λάκμου και δημιουργούν τον Ασπροπόταμο ή Αχελώο.

Με την ψηλότερη κορυφή του Λάκμου, την Τσουκαρέλα στα 2.295 μέτρα, πάνω από την αλπική λίμνη το τοπίο, είναι επιβλητικό.

Η ανάβαση στην Βερλίγγα αποτελεί πρόκληση. Μετά το Μέτσοβο ακολουθούμε το δρόμο για Ανήλιο και στη συνέχεια για Χαλίκι. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση, όμως το τοπίο αποζημιώνει τον επισκέπτη. Για την επιστροφή, οι λάτρεις της περιπέτειας στο βουνό, μπορούν να επιλέξουν μια διαφορετική αλλά συναρπαστική διαδρομή, προς το Συρράκο και τους Καλλαρύτες στα Τζουμέρκα.

Με αφετηρία το Μέτσοβο, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Μηλιά, ένας χωματόδρομος αποτελεί την αρχή της ορεινής περιήγησης στο Μαυροβούνι, που στην πλάγια του, «κρατάει» τις δίδυμες λίμνες Φλέγκα. Στα 1.960 μέτρα υψόμετρο, περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορικής διαδρομής μέσα στο δάσος, από το ορειβατικό καταφύγιο έως την υποαλπική ζώνη, οι αποτελούν ένα κρυμμένο μυστικό της φύσης. Είναι μια μαγική τοποθεσία στα όρια του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, πάνω από τα δάση της Βάλια Κάλντα.

Μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλες οξιές, στην τοποθεσία Μουτσάλια, στο Γράμμο, οι 2 αλπικές λίμνες, οι Αρένες, αποτελούν μια υδάτινη έκπληξη, κάτω από τις γυμνές βουνοκορφές. Υψόμετρο 1.730 μέτρα. Η πρόσβαση στην περιοχή, σχετικά εύκολη από βατό χωματόδρομο. Βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα των Νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς. Στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης μετά τον Σαραντάπορο, ακολουθούμε την διαδρομή για το χωριό των μετακινούμενων κτηνοτρόφων την Αετομηλίτσα. Λίγο πριν τον οικισμό, ο χωματόδρομος στα δεξιά του επαρχιακού δρόμου οδηγεί στις όμορφες Αρένες. Το τοπίο γαληνεύει τον επισκέπτη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που γύρω από τις λίμνες κάνουν πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, ακόμη και σκηνές στήνουν για να διανυκτερεύουν στην φύση.

Αξίζει να σημειωθει ότι σε όλες τις αλπικές λίμνες της Πίνδου, συναντάμε τα σπάνια αμφίβια, του αλπικούς τρίτωνες που θυμίζουν σαλαμάνδρα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα