Υπάρχει σωτηρία για τα “καμμένα” φυτά της παγωνιάς;

Τα μπαλκόνια και οι αυλές αποδεκατίστηκαν φέτος. Μπορεί να σωθεί κάτι από το σκηνικό της παγωνιάς που άφησε πίσω του ο χειμώνας στα καμμένα φυτά;

Parallaxi
υπάρχει-σωτηρία-για-τα-καμμένα-φυτά-178846
Parallaxi

του Νίκου Μισυρλή, γεωπόνου

Δύσκολος και σκληρός ο φετινός  χειμώνας.  Όχι μόνο για μας, τους κατοίκους μιας ταλαιπωρημένης από την κρίση χώρας,  που  βιώνει σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού την «ενεργειακή φτώχεια», αλλά και για τον περιβάλλοντα χώρο που ζούμε. Αστικό πράσινο στην πόλη μας δεν έχουμε αρκετό –είμαστε στο κατώτερο όριο της σχέσης αστικού πρασίνου ανά κάτοικο, μεταξύ των  ευρωπαϊκών πόλεων- και αυτό ζορίστηκε από τις παγωνιές του τελευταίου διμήνου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αρχή της άνοιξης είναι η εποχή του απολογισμού (των ζημιών) και των επεμβάσεων.

Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο πράσινο της Θεσσαλονίκης δεν έχει πολλά, κραυγαλέα ξενικά- μη προσαρμοσμένα στο κλίμα φυτά. Όμως οι ακραίες θερμοκρασίες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δοκιμάζει την αντοχή πολλών ειδών….

111

Σώθηκαν άραγε οι Νεραντζιές στην οδό Ανθέων; Τις επόμενες μέρες θα δούμε τα συνεργεία κοπής κλαδιών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την καινούρια βλάστηση που θα σημαίνει  το τέλος του χειμώνα. Κάποια θα πετάξουν ξανά πράσινα φυλλαράκια, σε κάποια θα πούμε οριστικά αντίο.

DSC03580

Τα φυτά στο μπαλκόνι μας

Μάλλον θα βγείτε εκτός προϋπολογισμού φέτος, αν θέλετε να ξαναδείτε το μπαλκόνι σας πράσινο. Μερικά βέβαια παρόλο που σας φαίνονται νεκρά μπορεί να επανέλθουν στη ζωή με μερικές τεχνητές αναπνοές. Αυτές είναι μερικές απλές συμβουλές:

DSC03583

Παχύφυτα και κάκτοι: Το πιθανότερο είναι ότι τα έχετε χάσει όλα. Αλόες, κάκτοι και παχύφυτα κατέρρευσαν ήδη και μάλλον αποκλείεται να επανέλθουν ακόμη και μετά από το κόψιμο μέχρι τη ρίζα τους. Αν κόβοντάς τα κοντά στη ρίζα διαπιστώσετε νεκρή φύση ξεχάστε τα. Έχουν σαπίσει χωρίς επιστροφή.

Εσπεριδοειδή και άλλα φυλλώδη φυτά: Ξεράθηκαν, έριξαν φύλλα, μοιάζουν νεκρή φύση. Μην βιαστείτε να τα πετάξετε όμως. Κλαδέψτε τα προσεκτικά χωρίς να τα πληγωθούν με άτσαλες τομές ξεκινώντας από τα κλαδιά προς τον κορμό μέχρι να εμφανιστεί  το πολυπόθητο πράσινο χρώμα. Προσέξτε να μην τα πληγώσετε κλαδεύοντας τα. Αν είστε απ΄τους τυχερούς και δείτε ακόμη πράσινο χυμό στο ξύλο, πάρτε μια κεραλοιφή ή ζεστάνετε λίγο κερί και αλείψτε το πάνω σε κάθε τομή  ώστε να προστατεύσετε το κλαδί από τυχόν μολύνσεις. Και μετά αναμένετε τα πρώτα πράσινα φυλλαράκια.

DSC03585

Γιούκα: Ακόμη και το πιο αυθεντικό φυτό που τόσα χρόνια θέριευε στο μπαλκόνι σας φέτος τα “έπαιξε”. Τα φύλλα τα έχετε χάσει το ίδιο και τον μαλακωμένο κορμό. Πριονίστε προσεκτικά τον κορμό εκεί που νομίζετε ότι εμεινε ακέραιος από την παγωνιά  και επαναλάβετε την προηγούμενη διαδικασία. Μάλλον θα επανέλθει σχετικά γρήγορα.  Δεν θα είναι το δένδρο που ήταν αλλά θα ξαναψηλώσει μην ανησυχείτε.

Αρωκάριες, Μπέντζαμιν και σεφλέρες και άλλα υποτροπικά καμμένα φυτά μάλλον πρέπει να τα ξεχάσετε. Κατα 90% τα εχει χτυπήσει η παγωνία.

Φυλλοβόλα (όπως πασχαλιές), εποχιακά ανθοφόρα (όπως ορτανσίες, γαρδένιες ): Aν γλύτωσαν  μέχρι τέλος Μαρτίου θα αρχίσουν να δίνουν τα πρώτα φύλλα.

Μην το παρακάνετε στο πότισμα ακόμη και το κλάδεμα ξεκινήστε το σε λίγες μέρες που θα ζεστάνει ο καιρός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα