IUCN: Σε κίνδυνο και η πανίδα- Σχεδόν το 30% των ειδών που μελετήθηκαν απειλούνται

Συνολικά η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης μελέτησε 138.374 είδη, από τα οποία τα 38.543 ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα «απειλής».

Parallaxi
iucn-σε-κίνδυνο-και-η-πανίδα-σχεδόν-το-30-των-281458
Parallaxi

Σε κίνδυνο βρίσκεται όχι μόνο η χλωρίδα, αλλά και η πανίδα λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και του ανθρώπου… Σχεδόν το 30% των ειδών που μελετήθηκαν και περιλαμβάνονται στον «Κόκκινο Kατάλογο» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN, UICN), απειλούνται, σύμφωνα με την επικαιροποίηση αυτού του αληθινού βαρομέτρου της ζωής που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Μασσαλία με την ευκαιρία του παγκόσμιου συνεδρίου του οργανισμού.

Συνολικά η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης μελέτησε 138.374 είδη, από τα οποία τα 38.543 (περίπου το 28%) ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα «απειλής», ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ορισμένοι κάνουν λόγο για μια «έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών».

Μεταξύ των εμβληματικών ειδών, οι δράκοι του Κόμοντο (φωτό), οι μεγαλύτερες σαύρες του κόσμου, πέρασαν από το επίπεδο του «ευάλωτου» είδους, τη χαμηλότερη από τις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, σ’ αυτή του είδους που βρίσκεται «σε κίνδυνο».

Η IUCN προειδοποιεί κυρίως ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, «η άνοδος των θερμοκρασιών και συνεπώς της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να μειώσει το οικοσύστημά τους κατά τουλάχιστον 30% μέσα στα 45 επόμενα χρόνια». Και τα άτομα του εν λόγω είδους, που ζουν εκτος του φυσικού πάρκου που καλύπτει ένα μέρος των νησιών στην Ινδονησία στα οποία ζουν, βλέπουν εξάλλου το οικοσυστημά τους να απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Άλλα θύματα των ανθρώπων είναι οι καρχαρίες και τα σαλάχια (που ανήκουν στην ίδια οικογένεια), από τα οποία το 37% ανήκει πλέον στις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, έναντι 24% το 2014, όπως έδειξε η συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης. Όλα τα είδη που βρίσκονται σ’ αυτές τις κατηγορίες αντιμετωπίζουν την υπεραλίευση, 31% την επιδείνωση ή την απώλεια των οικοσυστημάτων τους και το 10% τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την IUCN.

Αντιθέτως, η IUCN εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός οτι «τέσσερα είδη τόνου, που αλιεύονται εμπορικά, βρίσκονται στην οδό της ανάκαμψης χάρη στην εφαρμογή περιφερειακών ποσοστώσεων», τις οποίες επεξεργάσθηκαν εξειδικευμένοι οργανισμοί. Από τα επτά είδη που αλιεύονται περισσότερο, αυτά τα τέσσερα βρίσκονται τώρα πιο κάτω στον κατάλογο.

«Οι ειδήσεις για τον τόνο είναι καλές – δείχνουν τι μπορεί να γίνει», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επικεφαλής της μονάδας της IUCN που είναι αρμόδια για τον Κόκκινο Κατάλογο. Ωστόσο ο οργανισμός προειδοποιεί «πως παρά τη συνολική βελτίωση, πολλά περιφερειακά αποθέματα τόνου παραμένουν φτωχά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα