Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας
Ένα μοναδικό λεύκωμα με αναμνήσεις από το ελληνικό θέατρο.
Λέξεις: Ιωάννης Γκροσδάνης
Η ταβέρνα του Λεωνίδα αποτελεί – για όσους επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Επίδαυρο για να παρακολουθήσουν μια παράσταση – τον ιδανικό χώρο για να ολοκληρώσουν την βραδιά τους. Αποτυχίες ή θρίαμβοι, με γλεντζέδικη διάθεση ή με περίσκεψη μετά τα θεατρικά τεκταινόμενα, ο Λεωνίδας αποτελεί εδώ και 60 χρόνια μια σταθερά στο σύμπαν της Επιδαύρου όσο κι αν οι εποχές και τα πρόσωπα αλλάζουν. Η ιστορική ταβέρνα στο Ληγουριό έχει γράψει φυσικά τη δική της ιστορία, μια ιστορία που φέτος ξεφεύγει από τα όρια της προφορικής ιστορίας και αποκτά πλέον μια ξεχωριστή καταγραφή μέσα από ένα λεύκωμα στο οποίο συνοπτικά παρουσιάζεται αυτή η τεράστια διαδρομή.
Ο λόγος για το βιβλίο Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν κι τα μαγειρευτά της Κάκιας, μια εξαιρετικά φροντισμένη έκδοση των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης. Η έκδοση – χωρισμένη σε δύο μέρη – αποτελεί όχι μόνο ένα αφιέρωμα στην ιστορία της διάσημης ταβέρνας αλλά και στο ίδιο το θεατρικό σύμπαν της Επιδαύρου. Στο πρώτο μέρος ο αναγνώστης έχει μπροστά του την τρυφερή και γλαφυρή αφήγηση της Κάκιας Λιαροπούλου, της συζύγου (χήρας πλέον) του Λεωνίδα για την Επίδαυρο των τελευταίων 60 χρόνων. Στο δεύτερο μέρος ο Φ. Απέργης έχει συγκεντρώσει ένα σύνολο κειμένων από πρωταγωνιστές της θεατρικής ζωής της Επιδαύρου – από τις σταθερές αξίες του θεάτρου αλλά και νεότερα ονόματα – αυτά τα 60 χρόνια, όπως ο ενδυματολόγος και σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος, ο κριτικός και ιστορικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος αλλά και σκηνοθέτες και ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Αρμένης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Κώστας Τσιάνος, η Λυδία Κονιόρδου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Μαρία Ναυπλιώτου, κ.α. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν ένα πολύτιμο σύνολο μαρτυριών και ανέκδοτων αφηγήσεων που αποτελούν μια εξαιρετική σύνθεση για το χώρο της Επιδαύρου αλλά και την ταβέρνα του Λεωνίδα.
Οι αναμνήσεις και οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν επιπλέον μια συναρπαστική και αποκαλυπτική περιγραφή για τα παρασκήνια ενός ιστορικού θεσμού, που ξεκίνησε το 1955 χαρίζοντας εξαιρετικές παραστάσεις, όπως είναι το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου – το περίφημο Ελληνικό Φεστιβάλ όπως επικράτησε να ονομάζεται. Ταυτόχρονα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που ζωντανεύει τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες όσων συμμετέχουν στην έκδοση. Από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Κάρολο Κουν μέχρι τη Μαρία Κάλλας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Πίτερ Χολ, τον Κέβιν Σπέισι, τον Χαρβέι Καιτέλ. Όλοι αυτοί φυσικά βρίσκονται και μέσα στις αναμνήσεις της Κάκιας Λιακοπούλου, η οποία τους θυμάται και μιλάει με πολύ αγάπη για όλους. Ακριβώς όπως και εκείνοι μιλάνε με αγάπη και εκτίμηση για την οικογένεια του Λεωνίδα και της Κάκιας.
Μαζί με αυτήν καταγράφονται βέβαια οι άνθρωποι του θεάτρου, οι αγωνίες, οι πρόβες και οι γενικές δοκιμές των παραστάσεων αλλά και οι διάσημοι θεατές και επισκέπτες της Επιδαύρου που επισκέφτηκαν τον Λεωνίδα. Οι παραγγελιές της Κατίνας Παξινού και οι ελιές του Μινωτή, το γιουβέτσι της Μελίνας Μερκούρη, η τυρόπιτα και τα μελομακάρονα του Φρανσουά Μιτεράν, τα απρόοπτα που έζησαν ο Πήτερ Χολ και ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο τρόπος με τον οποίο γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν εκεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος με τη Λήδα Τασοπούλου, τα νυχτερινά ξεφαντώματα μετά το φαγητό στο Καπάκι, τη ντισκοτέκ στην Παλιά Επίδαυρο, την οποία οι νέοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ανέδειξαν τη δεκαετία του ’80 σε νεανικό σημείο αναφοράς της περιοχής.
Σκοπός της έκδοσης αυτής είναι να αποτελέσει ένα τεκμήριο της διαχρονικής αλληλοϋποστήριξης της πνευματικής προσπάθειας και του καθημερινού μόχθου, με σκηνικό ιστορικές καλλιτεχνικές στιγμές στο κορυφαίο αρχαίο θέατρο του κόσμου. Στιγμές που έχουν σφραγίσει τις ζωές πολλών ανθρώπων και τις οποίες φυλάσσουν πολύτιμες στη μνήμη τους σημαντικοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί κ.ά., οι οποίοι και ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους στον δημοσιογράφο Φώτη Απέργη.
To λεύκωμα διατίθεται από την «Ελληνογερμανική Αγωγή» χωρίς χρέωση σε περιορισμένο αριθμό σε έντυπη μορφή. Θα είναι επίσης διαθέσιμο διαδικτυακά στη διεύθυνση www.ea.gr.