Κάν’ το όπως στα Τρίκαλα
Αν θέλεις να αλλάξει και η δική μας πόλη, αξίζει να βρεθείς σε αυτή την συζήτηση.
του Κωνσταντίνου Ζέρβα*, [email protected]
Κάπου στην Ευρώπη υπάρχει μια πόλη με:
- ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ με Wi-Fi σε ολόκληρο τον αστικό ιστό
- τηλεϊατρικές υπηρεσίες για τους πολίτες τρίτης ηλικίας
- λεωφορεία χωρίς οδηγό
- διαδικτυακή πλατφόρμα e-Dialogos, μέσω της οποίας οι δημότες συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων
- το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας, που σε διάρκεια 40 ημερών συγκεντρώνει 900.000 επισκέπτες
- ενώ θα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη, όπου θα αναπτυχθεί δίκτυο 5G, με… διαστημικές ταχύτητες ίντερνετ
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η πόλη αυτή δε βρίσκεται σε κάποια χώρα της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης. Βρίσκεται στην Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και δεν είναι άλλη από τα Τρίκαλα! Για το Δήμο Τρικάλων, Τρικκαίων όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχω μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο «έξυπνους» δήμους της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς καίριους τομείς της καθημερινότητας του δημότη.
Μεγάλο τμήμα του κέντρου του δήμου είναι πεζοδρομημένο αλλά είναι μία από τις από τις πιο φιλικές πόλεις της Ελλάδας για το ποδήλατο: Σε μια πόλη 81.355 κατοίκων, τα ποδήλατα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι πάνω από 30.000. Δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 κατοίκους έχει ποδήλατο και κυκλοφορεί με αυτό. Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων συνεχώς επεκτείνεται και το επόμενο βήμα του Δήμου είναι η καθιέρωση ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Τα Χριστούγεννα έχεις ένα λόγο να επισκεφθείς τα Τρίκαλα για τις εορταστικές εκδηλώσεις που εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνεται από τον Δήμο και την e-trikala AE (την αναπτυξιακή του δήμου). Εκεί πλέον διοργανώνεται το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας. Σε μια έκταση 40 στρεμμάτων γίνονται στη διάρκεια 40 ημερών 200 εκδηλώσεις, οι οποίες προσελκύουν περίπου 900.000 επισκέπτες! Το κόστος για τις εκδηλώσεις αυτές ανέρχεται για το Δήμο σε… 0 ευρώ – παρότι στοιχίζει 600.000 ευρώ- καθώς όλο το πρότζεκτ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Η οργάνωση ξεκινάει από τον Ιούλιο, οι δημοπρατήσεις και οι συμφωνίες κλείνονται τον Αύγουστο, οι κατασκευές ξεκινάνε τον Σεπτέμβριο και είναι μάλιστα κάθε χρόνο διαφορετικές. Τέλη Νοεμβρίου είναι όλα έτοιμα. Τότε που κάποιοι άλλοι… δήμοι (ονόματα δε λέμε!) θυμούνται ότι τα Χριστούγεννα «πέφτουν», και πάλι, στις 25 Δεκεμβρίου.
Πολλά παραδείγματα προς μίμηση θα μπορούσα να περιγράψω για όσα γίνονται στα Τρίκαλα, αλλά και για όσα σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια. Αυτό όμως που αξίζει να υπογραμμίσω, είναι ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν έχουν ανακαλύψει κάποιο… μαγικό ραβδί, ή κανένα Ίδρυμα να τους …φροντίζει. Τα «θαύματα», διαρκούν μόνο τρεις μέρες, αλλά οι αλλαγές σε μια πόλη για να φτάσουν στο σημείο να υλοποιηθούν, χρειάζονται έγκαιρη προσπάθεια και λεπτομερή σχεδιασμό, από άξιους ανθρώπους. Και εξίσου σημαντικό με την εκπόνηση σχεδίων, είναι η ύπαρξη οράματος αλλά και η ικανότητα για τη μετουσίωσή του σε πράξη. Με λίγα λόγια, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και η ελκυστικότητα μιας πόλης θέλει σχέδιο, αξιοσύνη, αφοσίωση και μεθοδικότητα.
Τολμώ να πω ότι τα Τρίκαλα δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από όσα οφείλει να κάνει (ή, τουλάχιστον, να προσπαθεί να κάνει) κάθε δήμος της χώρας, ώστε να μειωθεί το κόστος, και να αυξηθεί η αποδοτικότητα των υπηρεσιών. Να καινοτομούν και να εξελίσσονται, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες ευρωπαϊκών και πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Και εν τέλει να μπουν στον 21ο αιώνα ως έξυπνες πόλεις βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Επαινώ και, κρυφά, ζηλεύω τις πρωτοβουλίες και τη μεθοδικότητα του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Ενός συνάδελφου μηχανικού και αυτοδιοικητικού που ανέλαβε Δήμαρχος το Σεπτέμβριο του 2014, μόλις πριν 3,5 χρόνια!
Πολύ θα ήθελα να δω μια αντίστοιχη προσπάθεια και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Να διακρίνω την ίδια όρεξη για δουλειά και το ίδιο όραμα, για την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Και, πάνω από όλα, να διαπιστώσω την ίδια σοβαρή προσέγγιση σε όλα τα ουσιαστικά θέματα, αντί για μεγαλοϊδεατισμούς, ταξίδια και μεγάλα λόγια!
Προς το παρόν, και εφόσον απέχουμε ακόμα… παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί η Θεσσαλονίκη «έξυπνη πόλη», απομένει απλά να λοξοκοιτάμε προς τα Τρίκαλα και προς άλλες έξυπνες πόλεις και να καταγράφουμε τις πρωτοβουλίες τους, με την ελπίδα ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα υπάρχει από μια δική μας δημοτική αρχή η θέληση να «μπούμε» στον 21ο αιώνα.
Και επειδή μέσω από τις (καλές) παρέες γεννιούνται οι καλύτερες ιδέες, σκέφθηκα να προσκαλέσω το φίλο δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου σε μια ανοιχτή συζήτηση για το τί και πώς έκανε στον τόπο του και για το τί προγραμματίζει για το μέλλον. Να ακούσουμε και να ρωτήσουμε. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 14) και θα ξεκινήσει στις 18.30. Προσκεκλημένοι είναι όλοι όσοι περιμένουν κάτι ν’ αλλάξει στην πόλη μας. Και όχι μόνο ο αέρας της!
Βρείτε το facebook event της εκδήλωσης ΕΔΩ
*Ο Κ. Ζέρβας είναι πολιτικός μηχανικός και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης