Κάνε ένα διάλειμμα από την καθημερινή παραφροσύνη που ζούμε
Εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, το χιούμορ θεωρείται μία σωτήρια λέμβος της καθημερινότητας
- Πανδημία: η επιδημία που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη χώρα ή ευρύτερα σε χώρες γεωγραφικής περιοχής ακόμα και ηπείρου
Στον παραπάνω ορισμό, θα ταίριαζε ίσως να προσθέσουμε και τον όρο παράνοια. Γιατί καλώς, κακώς, αυτό που ζούμε είναι μία παράνοια (!). Το δεύτερο κύμα της επιδημίας που έχει σαρώσει την υφήλιο σε συνδυασμό με τους τυφώνες, τις φωτιές, τις εκρήξεις που προκλήθηκαν από ανθρώπινη «αμέλεια» και την προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου συνθέτουν το μωσαϊκό του 2020. Και ενώ μία λάμψη μετεωρίτη παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, πριν δύο εβδομάδες και άλλα πολλά δεινά, οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην πανικοβαλλόμαστε.
Το έντονο στρες που έχει προσθέσει στην ζωή μας, η τρομακτική εξάπλωση του κοροναϊού, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια χαλάρωσης, καθώς οφείλουμε να προσέχουμε τις κινήσεις μας και να βρισκόμαστε σε μια συνεχή επαγρύπνηση. Ένα κύμα ειδήσεων κατακλύζει την ψυχή μας με μεγαλύτερο φόβο και η ανάγκη για αποφόρτιση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Καθώς είναι σημαντικό να βρίσκουμε φωτεινές διεξόδους στην διάρκεια της ημέρας και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το γέλιο θεωρείται ωφέλιμο για τη σωματική και ψυχική υγεία, συγκεντρώσαμε όλους εκείνους τους τρόπους που θα βοηθήσουν να ξεχαστείς, έστω για λίγο, από τους τωρινούς προβληματισμούς σου.
Για αρχή, μία πρόταση είναι να περιηγηθείς στους λογαριασμούς που διαθέτουν στα social media, νεαροί Έλληνες σκιτσογράφοι, οι οποίοι διακωμωδούν με πνευματώδη πάντα τρόπο, την ελληνική επικαιρότητα. Μεταξύ αυτών, αξίζει να επισκεφτείς τα προφίλ του Αρκά, του Σταύρου Κιουτσιούκη, την «Σαρανταποζαρούσα», την «Κουραφέλκυθρα», τους «Comedics», «Τα Πλασματικά Νούμερα» και τα «Μιμίδια εις την ελληνικήν».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εάν, ωστόσο, δεν τρελαίνεσαι στην ιδέα να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου, κάνοντας συνεχώς scroll down στο instagram, τότε μία κλασσική κωμωδία θα επαναφέρει το χαμένο χαμόγελο στα χείλη σου. Η γκάμα των blockbuster κωμωδιών είναι μεγάλη. Από το καυστικό βρετανικό χιούμορ των Monty Python μέχρι τις πιο κυνικές ταινίες αμερικανικών παραγωγών, όπως «The Big Lebowski».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rotten Tomatoes, οι πέντε κωμωδίες που πρέπει να δεις για έστω μία φορά στη ζωή σου, είναι οι εξής:
- City Lights (1931)
- Airplane! (1980)
- Monty Python and the Holy Grail (1975)
- Some like it hot (1959)
- It happened one night (1934)
Η επόμενη επιλογή βρίσκεται ένα κλικ μακριά…και πιο συγκεκριμένα στο youtube! Αμέτρητοι stand-up comedians ανεβάζουν χιουμοριστικά βίντεο στην πλατφόρμα, σχολιάζοντας καθημερινά ζητήματα που όλοι συζητάμε συνήθως σε φιλικές παρέες. Ορισμένοι από αυτούς είναι ο Διονύσης Ατζαράκης, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, η Κατερίνα Βρανά, ο Λάμπρος Φισφής, ο Αλέξανδρος Τσουβέλας, ο Μιχάλης Μαθιουδάκης, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος και πολλοί άλλοι.
Μία εναλλακτική ιδέα είναι να διαβάσεις. Ναι σωστά άκουσες. Ποιος είπε ότι η καλή λογοτεχνία είναι μόνο σοβαρή;
Στα βιβλιοπωλεία μπορείς να εντοπίσεις τα κωμικά μυθιστορήματα που μπορούν να σου αποδείξουν το αντίθετο. Ορισμένα από αυτά είναι «Οι καλοί οιωνοί» των Neil Gaiman και Terry Pratchett, «Τι ωραίο πλιάτσικο» του Jonathan Coe, «Ένας άντρας, τρείς γυναίκες και μια χήνα» του Richard Russo, «Η εγκυκλοπαίδεια της βλακείας» του Matthijs van Boxsel, «Catch 22» του Τζόζεφ Χέλλερ, «Ο μαύρος κύκνος» του Ντέιβιντ Μίτσελ, «Ο τυχερός Τζιμ» του Εϊμυ Κίνγκσλεϋ και «Φτάσαμε στο Τέλος» του Τζόσουα Φέρις.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι καλοί οιωνοί»:
*Extra option
- The Office (2005-2013)
-
The Friends (1994–2004)
-
Community (2009–2015)
-
The Big Bang Theory (2007–2019)
-
Parks and Recreation (2009–2020)
-
How I Met Your Mother (2005–2014)
-
Shameless (2011-)
Ο Αμερικανός ποιητής Robert Frost είχε πει: «Όλα όσα έχω μάθει για την ζωή συνοψίζονται σε τρεις μόνο λέξεις: η ζωή συνεχίζεται». Με αυτό το απόφθεγμα συμπυκνώνεται η ουσία της στάσης που θα ήταν ωφέλιμο να υιοθετήσουμε στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Παρά τις αντιξοότητες, η ζωή εξακολουθεί να κυλάει και μπορούμε να εντοπίσουμε κάθε μέρα διάφορους, ξεχωριστούς τρόπους να την κάνουμε πιο συναρπαστική και απολαυστική.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις αδιάψευστες επιστημονικές διατυπώσεις, το γέλιο αποτελεί ένα θαυματουργό «φάρμακο» ενάντια στο θυμό, την ένταση και γενικά σε καταστάσεις που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα. Ενεργοποιεί 17 μύες του προσώπου, ανεβάζει ελαφρώς τους παλμούς και δημιουργεί μια γενική θετική επίδραση στον οργανισμό.
Ειδικότερα:
- Το γέλιο είναι υπεύθυνο για τις ενδορφίνες που παράγει ο εγκέφαλος μας. Πρόκειται για φυσικές ουσίες ευεξίας που παράλληλα δρουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως φυσικά παυσίπονα.
- Αυξάνει την έκκριση ανοσοσφαιρίνης Α (ένα αντίσωμα που απελευθερώνεται από τους σιελογόνους αδένες) με αποτέλεσμα την καταπολέμηση των λοιμώξεων που διεισδύουν μέσα από το στόμα και τη μύτη.
- Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Αυτό είναι καλό γιατί οι ορμόνες του στρες είναι πιθανόν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το να γελάσετε εκατό φορές ισοδυναμεί με 10 λεπτά άσκησης σε στατικό ποδήλατο.
- Το γέλιο είναι μια πολύ καλή άσκηση για την καρδιά και τους πνεύμονες που μας βοηθάει να αναπνέουμε καλύτερα παρέχοντας μας περισσότερο οξυγόνο.
- Στο δυνατό και μακρόσυρτο γέλιο συμμετέχουν ομάδες μυών, του προσώπου, της πλάτης και της κοιλιάς. Είναι μια μορφή άσκησης των μυών που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει τις ασκήσεις του γυμναστηρίου.
- Οι σπασμοί που προκαλούνται στη κοιλιά μας από τα γέλια δημιουργούν ένα τύπο εσωτερικού μασάζ που βελτιώνει τη ροή του αίματος στα εσωτερικά μας όργανα και ενισχύει τους κοιλιακούς μυς.
Το γέλιο είναι σωτήριο λοιπόν!