Έφυγε ο Γιώργος Καρυπίδης

Ένας σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης.

Parallaxi
έφυγε-ο-γιώργος-καρυπίδης-403656
Parallaxi

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης, σε ηλικία 73 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του.

Ο Γιώργος Καρυπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες και είχε γράψει τα βιβλία: «Ανατολικά της Ζανζιβάρης», «Η διάλεκτος του σκορπιού» και «Πρωταθλητής καταδύσεων».

Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο. Σκηνοθέτησε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση.

Δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος, ο ζωγράφος» (1979), πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982) πήρε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη «Στη σκιά του φόβου» (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ ένα χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991 απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.

Γύρισε επίσης την «Αναμέτρηση» (1980, κυκλοφόρησε στις αίθουσες και ως «Επικίνδυνο παιχνίδι»), με πρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, το «Πεθαμένο λικέρ» (1992), τους «Μαγεμένους» (1995). Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων: «Πρωταθλητής καταδύσεων» (1992) και «Η διάλεκτος του σκορπιού» (1998).

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

”Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Καρυπίδη, σκηνοθέτη και συγγραφέα, ο οποίος υπηρέτησε την κινηματογραφική τέχνη, τόσο μέσα από τη μυθοπλασία, όσο και από το ντοκιμαντέρ.

Γύρισε περισσότερα από εκατό ντοκιμαντέρ, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που σκηνοθέτησε είναι και το φιλμ Στη σκιά του φόβου, το οποίο τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Το διεισδυτικό δημιουργικό του βλέμμα και η ασυμβίβαστη πορεία του αφήνουν ευδιάκριτο το στίγμα του στο ελληνικό σινεμά. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα