Κάτι ωραίο συμβαίνει στο περίπτερο της Νέας Παραλίας

Eκεί που τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση δημιουργώντας το δικό τους χαρτί.

Parallaxi
κάτι-ωραίο-συμβαίνει-στο-περίπτερο-τη-259353
Parallaxi

Εικόνες © Σοφία Λαμπρινοπούλου

Έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017 στο γυάλινο περίπτερο στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία, παιδιά και μεγάλοι, μπορούν να γνωρίσουν από κοντά την διαδικασία της ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων με τον πλέον επιδραστικό τρόπο: βιωματικά! Τόσο οι μικροσκοπικοί Θεσσαλονικείς όσο και τα… μεγαλύτερα παιδάκια, φεύγουν κατενθουσιασμένοι και κυρίως έχοντας πλέον κατακτήσει την διαδικασία της ανακύκλωσης ως συνειδητή συμπεριφορά.

“Μας κάνατε ζημιά”, λένε οι γονείς στους αρμόδιους για την ευφάνταστη ρεαλιστική απεικόνιση της διαδικασίας της ανακύκλωσης που έχει στήσει η ομάδα της Eco Greece. Ο λόγος δεν είναι άλλος πέρα από το γεγονός πως τα παιδιά που βιώνουν το συγκεκριμένο εργαστήριο και πρακτικά δημιουργούν βήμα-βήμα το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί επιτόπου, επιστρέφοντας στο σπίτι, δεν αφήνουν περιθώρια στους γονείς τους γύρω από τον διαχωρισμό των σκουπιδιών.

Αυτός είναι και ο λόγος που το εργαστήριο προορίζεται πρωτίστως για παιδιά. “Το παιδί είναι σφουγγάρι και ο μόνος τρόπος για να έχει ελπίδα η ανακύκλωση είναι τελικά η “πρόληψη”, μας εξηγούν οι υπεύθυνοι της Eco Greece. Δηλαδή η δημιουργία μιας οικολογικής συμπεριφοράς από πολύ μικρή ηλικία (στην προκειμένη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) είναι η μεγάλη ελπίδα για το περιβάλλον.

Τί συμβαίνει στο γυάλινο περίπτερο της Νέας Παραλίας

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ της Tetra Pak και της Eco Greece Κοιν.Σ.Επ., οι οποίες για δεύτερη συνεχή χρονιά ένωσαν τις δυνάμεις τους και έκαστος από πλευράς του συνέβαλε στο στήσιμο και την λειτουργία των Εργαστηρίων Βιωματικής Ανακύκλωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης που αφορούν τις χάρτινες συσκευασίες υγρών τροφίμων στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε με τους ανθρώπους της Eco Greece σχετικά με την ανακύκλωση γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, τον στόχο του εργαστηρίου και τον τρόπο που τελικά γίνεται βίωμα αυτό στα παιδιά.

Τί ακριβώς κάνουν τα παιδιά στο εργαστήριο, στον χώρο του περιπτέρου;

Με την είσοδό τους στο περίπτερο ζητείται από τα παιδιά το εισιτήριό τους που δεν είναι άλλο από άδειες συσκευασίες υγρών τροφίμων (5). Εκεί, σε πρώτο στάδιο, μαθαίνουν για τα χρώματα των ειδικών κάδων ανακύκλωσης αλλά και για το τί πρόκειται να ακολουθήσει.

Οι συμμετέχοντες, αφού εισέλθουν στον χώρο παρακολουθούν βίντεο που απεικονίζει κατανοητά και παραστατικά βήμα-βήμα την παραγωγή και ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών για τρόφιμα και στην συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες των 10 περίπου ατόμων, φορούν τα γάντια τους και ξεκινούν για τα στάδια της ανακύκλωσης.

Ο πρώτος σταθμός της ανακύκλωσης είναι ο διαχωρισμός των υλικών που περιλαμβάνει μία συσκευασία, διαδικασία που επιτυγχάνεται με ένα απλό blender και νερό.

Στο στάδιο αυτό ο συμμετέχοντας τεμαχίζει με ψαλίδι την συσκευασία και την τοποθετεί μέσα στο blender και εν συνεχεία αφήνει το μείγμα να χτυπηθεί.

Στο επόμενο στάδιο, όταν το μείγμα γίνει πολτός, τοποθετείται σε ένα σουρωτήρι και το παιδί μπαίνει στην διαδικασία να ξεχωρίσει με τα χέρια του το poly-al (πλαστικό και αλουμίνιο) από το υπόλειμμα που δεν είναι άλλο από τον χαρτοπολτό.

Στο επόμενο στάδιο, όταν το μείγμα γίνει πολτός, τοποθετείται σε ένα σουρωτήρι και το παιδί μπαίνει στην διαδικασία να ξεχωρίσει με τα χέρια του το poly-al (πλαστικό και αλουμίνιο) από το υπόλειμμα που δεν είναι άλλο από τον χαρτοπολτό.

Αμέσως μετά τοποθετεί τον χαρτοπολτό μέσα σε ένα ξύλινο καλούπι με σήτα και πετσέτα, το πιέζει με ένα ειδικά φτιαγμένο καπάκι έτσι ώστε να βγάλει τα περισσότερα υγρά του και να πάρει σχήμα και στο τέλος το αφήνει να στεγνώσει.

Η ομάδα μας εξηγεί πως δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία κατά την οποία το χαρτί στεγνώνει διαρκεί αρκετές ώρες, τα παιδιά θα κρατήσουν στα χέρια τους τις κόλλες των προηγούμενων συμμετεχόντων κ.ο.κ.

Ποιος είναι όμως ο στόχος αυτής της δράσης και σε ποιους απευθύνεται; 

Eco Greece: Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση. Γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση στο πεδίο της ανακύκλωσης στα ελληνικά δεδομένα. Από τα χρώματα των κάδων μέχρι και τα υλικά που ανακυκλώνονται υπάρχει άγνοια. Επιλέξαμε τα παιδιά γιατί το παιδί θα το μεταφέρει στον γονιό πιο εύκολα, άρα ο γονιός θα το πράξει κιόλας. Το target group μας είναι τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί είναι “σφουγγάρια”, τους μαθαίνεις κάτι και το κάνουν μετά μια ζωή. Αλλά το κάνουμε και για τους ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι θέλουν να μάθουν ή να κάνουν ανακύκλωση.

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος, τόσο τα παιδιά όσο και οι συνοδοί;  

Εco Greece: Από τα τέλη Αυγούστου που ξεκίνησε η λειτουργία του έχουν περάσει από το περίπτερο περισσότερα από 5.000 άτομα. Δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον ο κόσμος, κάτι που δεν το περιμέναμε τουλάχιστον σε αυτό το βαθμό. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Πιστεύουμε ότι όλοι όσοι έχουν περάσει από εδώ, κάτι έχουν καταλάβει.

Όταν ρωτήσαμε αν παρατηρούν ουσιαστική επίδραση του εργαστηρίου πάνω στους συμμετέχοντες, ο Νίκος από την ομάδα μας έδειξε κάτι που έγραψε ένας από τους επισκέπτες στο τετράδιο των εντυπώσεων, συμπληρώνοντας πως οτιδήποτε γίνεται απτά και βιωματικά δεν μπορεί να προσπεραστεί.

Μπρελόκ φτιαγμένα από τετραπάκ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη;

Εco Greece: Είναι η δεύτερη χρονιά που τρέχει το πρόγραμμα. Πέρυσι ξεκίνησε στον Δήμο Νεάπολης Συκεών, φέτος βρίσκεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης από τις 16 Μαρτίου και θα παραμείνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο πανελλαδικά ως δομή και περιεχόμενο εργαστηρίου. Μάλιστα, ταυτόχρονα με το περίπτερο στον Κήπο των Εποχών, το ίδιο πρόγραμμα τρέχει και στο Φράγμα της Θέρμης, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Απευθύνεται σε όλους τους δημότες της πόλης και εν συνεχεία σε όσες περισσότερες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου θελήσουν ή προσκοπικά συστήματα μέσω του προγραμματισμού των τμημάτων που θα επισκεφτούν τον χώρο της δράσης.

Σε δεύτερο χρόνο, η δράση στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση των υλικών, την ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων σχετικά με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ποια είναι η Tetra Pak;

Η Tetra Pak είναι η κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο. Συνεργαζόμενοι στενά με τους πελάτες και τους προμηθευτές της, παρέχει ασφαλή και πρωτοποριακά προϊόντα – με σεβασμό προς το περιβάλλον – που ικανοποιούν καθημερινά τις ανάγκες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε περισσότερες από 170 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερους από 24.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 170 χώρες ακολουθεί πιστά το motto «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ», το οποίο αντικατοπτρίζει το όραμά της εταιρείας για ασφαλή και διαθέσιμα τρόφιμα, παντού.

Ποια είναι η Eco Greece;

H «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Eco Greece» είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Wastes to Goods (W2G) με σκοπό την ενίσχυση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολικών μονάδων, ιδρυμάτων και συλλόγων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης, είναι το μόνο Ν.Π.Ι.Δ. που έχει επενδύσει στην ενημέρωση καθώς και στην εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας με την δημιουργία του προγράμματος εκπαίδευσης και του εργαστηρίου βιωματικής ανακύκλωσης. Το motto της Eco Greece Κοιν.Σ.Επ. είναι το εξής: «Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά».

  • Το εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά (την περίοδο της σχολικής χρονιάς) από τις 9:00 έως τη 13:00 ενώ τις απογευματινές ώρες (17.00 – 21.00) απευθύνεται στο κοινό. Έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017 στο περίπτερο 3, στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία. Είσοδος για όλους με 5 άδειες συσκευασίες υγρών τροφίμων τύπου τετραπάκ.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα