Έλληνες στα Όσκαρ
Ο κύκλος των Ελλήνων που κέρδισαν Όσκαρ δεν είναι μικρός.
Ας θυμηθούμε τους Έλληνες που κέρδισαν το πολυπόθητο αγαλματίδιο μέχρι σήμερα.
-Η μεγάλη Κατίνα Παξινού, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου τιμήθηκε με το Όσκαρ Β΄γυναικείου ρόλου για την ταινία “Για ποιον χτυπά η καμπάνα” το 1943.
-Ο Ελία Καζάν όσκαρ σκηνοθεσίας 4 χρόνια αργότερα για το ‘Συμφωνία κυρίων” και άλλο ένα για το “Το λιμάνι της αγωνίας” το 1954. Ίσως ο Έλληνας με τις πιο πολλές υποψηφιότητες, συνολικά επτά.
-Ο Μάνος Χατζηδάκις τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερο τραγουδιού (“Τα παιδιά του Πειραιά”) για το “Ποτέ την Κυριακή” του Ζιλ Ντασέν το 1960.
-Ο Γιώργος Τσακίρης βραβεύεται με το Όσκαρ Β΄ανδρικού ρόλου για το μιούζικαλ “West Side Story” το 1961.
-Πέντε Όσκαρ ηχοληψίας για τον Πέτρο Βλάχο (1961, το 1965, το 1993, το 1994 και το 1995)
-Τρία χρόνια μετά το 1964 ο Βασίλης Φωτόπουλος βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών για τον “Αλέξη Ζορμπά”.
-Ο Ελληνικής καταγωγής Ντιν Ταβουλάρης κέρδισε το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης – σκηνικών στο δεύτερο μέρος του Νονού το 1974.
-Ένα χρόνο μετά η Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ βραβείο κοστουμιών για τα κοστούμια της στην ταινία «Ο υπέροχος Γκάτσμπι».
-Άλλος ένας Έλληνας συνθέτης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, κέρδισε το Όσκαρ πρωτότυπης μουσικής για το φιλμ “Οι δρόμοι της φωτιάς” το 1981.
-Ο σπουδαίος Κώστας Γαβράς τιμήθηκε με το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για τον Αγνοούμενο το 1982.
-Η Ολυμπία Δουκάκη β’ γυναικείο ρόλο στο Moonstruck το 1987.
-Ο Λούι Ψυχογιός που τον τίμησε και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κέρδισε το όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ για το «The Cove» (2010).
-Ο Αλεξάντερ Πέιν είναι δύο φορές νικητής του βραβείου Όσκαρ για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και τρεις φορές υποψήφιος για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη, ενώ στα οσκαρ του 2024 είναι και πάλι υποψήφιος με την νέα του ταινία “The Holdovers” σε 5 κατηγορίες, μεταξύ αυτών καλύτερης ταινίας και σεναρίου.
-Αν λογαριάσουμε και τις 7 υποψηφιότητες αλλά και το βραβείο για τη μουσική στο Grand Budapest Hotel του Αλεξάντερ Ντεπλά, που ήρθε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με Ελληνίδα μητέρα o κύκλος κλείνει καλά.
Και φυσικά ο σπουδαίος Γιώργος Λάνθιμος, όπου με την “Ευνοούμενη”, που προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για 10 Όσκαρ ανάμεσα στα οποία αυτό της καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Έλληνα σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου και καλύτερου πρώτου και δεύτερου γυναικείου ρόλου. Κέρδισε τότε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της η Ολίβια Κόλμαν. Το 2024 επιστρέφει στα μεγάλα βραβεία με 11 υποψηφιότητες για το “Poor Things”. Ανάμεσά τους αυτά της «σκηνοθεσίας» και «καλύτερης ταινίας», ενώ η Έμα Στόουν είναι υποψήφια για Όσκαρ Α Γυναικείου ρόλου και ο Μαρκ Ράφαλο για το Β’ Αντρικό ρόλο, αντίστοιχα.
Ασφαλώς σε μία από τις υποψηφιότητες του “Poor Things” διακρίνουμε και τον σπουδαίο Γιώργο Μαυροψαρίδη στην κατηγορία του μοντάζ! Αναμένουμε τα αποτελέσματα!