Featured

Κίσσαβος: Ο απόλυτος προορισμός 4 εποχών!

Ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας ξεναγήσει σε ένα μαγικό τόπο μας εξηγεί γιατί πρέπει να βρεθούμε εκεί.

Λουίζα Τζόυσυ
κίσσαβος-ο-απόλυτος-προορισμός-4-εποχώ-665789
Λουίζα Τζόυσυ

Τι συμβαίνει στη διπλανή γειτονιά των θεών; Ο δημοτικός ποιητής θέλει τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο να μαλώνουν. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι το ένα βουνό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το άλλο. Αν το πρώτο ήταν το σπίτι των δώδεκα θεών, το δεύτερο σίγουρα ήταν η γειτονιά όπου ξεμάκραιναν για να εξερευνήσουν, να ζήσουν περιπέτειες ή απλά να απομονωθούν και να γαληνέψουν απολαμβάνοντας σημεία απαράμιλλης ομορφιάς και χάρης.

O Κίσσαβος και οι σπάνιες ομορφιές του είναι μάλλον από τα λιγότερο εξερευνημένα σημεία για τους λάτρεις των βουνών. Και αυτό γιατί η ωραιότερη πλευρά του, αυτή προς το Αιγαίο είναι καλά κρυμμένη στο σημείο που περιγράφεται με μια ταμπέλα που γράφει: παραλίες νομού Λαρίσσης.

Ο Κίσσαβος αποτελείται από μια ποικιλία βλάστησης με βότανα, όπως θυμάρι και ρίγανη, αλλά και δέντρων όπως πλατάνια, κουτσουπιές, κουμαριές, ρείκια, καστανιές, βελανιδιές κ.ά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το ΒΑ μέρος του βουνού έχει χαρακτηριστεί ως «Αισθητικό Δάσος», ενώ έχει ενταχθεί και στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας NATURA 2000.

Το υγρό στοιχείο έρχεται να συμπληρώσει το τοπίο, με ποτάμια, ρυάκια, καταρράκτες και λίμνες, ενώ η γεωλογική του ιδιαιτερότητα αποκαλύπτει κι άλλους κρυμμένους θησαυρούς όπως φαράγγια και σπηλιές.

Εύλογα, μυθολογία και ιστορία βρίσκουν αναφορά εδώ. Η καλλίκομη και αρχοντική Νύμφη Καλυψώ απολάμβανε το μπάνιο της στη λίμνη, κάτω από τον καταρράκτη, στο βάθος του φαραγγιού της. Ο μυθικός βασιλιάς και ήρωας του Τρωικού πολέμου Φιλοκτήτης εξασκούσε την τοξοβολία του, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε με τον στρατό του από το μονοπάτι που χαρίζει μοναδική περιμετρική ματιά προς τα παράλια της Λάρισας, τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, τις κορυφές και τα χωριά του Ολύμπου.

Ένα τόσο προικισμένο βουνό προσφέρει άφθονες επιλογές για εναλλακτικές δραστηριότητες. Η Hellas Trekking, η Escape Way, η Olympos Trek και η Cycling Hellas είναι οι τέσσερις επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων που έχουν το πεδίο τους στην περιοχή.

Ο πλουραλισμός του φυσικού περιβάλλοντος συνεπάγεται και πλήθος εμπειριών για όλα τα επίπεδα και κυρίως όλες τις εποχές του χρόνου.

Για τις πιο χαλαρές διαθέσεις διατίθενται ήπιοι φυσιολατρικοί περίπατοι, ποδηλατικές διαδρομές, ορνιθοπαρατήρηση με κανό σε λίμνες ή στον Πηνειό με τελικό προορισμό τη θάλασσα, ενώ για μεγαλύτερη πρόκληση υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης φαραγγιών με ραπέλ ή ράφτινγκ και καγιάκ σε ορμητικά νερά. Η μαγεία του τόπου, ωστόσο, δε σταματά στον ορεινό όγκο του Κισσάβου. Η θέα της θάλασσας, εμβάλλει στην ψυχή του επισκέπτη και τον προκαλεί να συμμετέχει και σε πιο αλμυρές περιπέτειες, όπως η ιστιοπλοΐα, το snorkelling, οι καταδύσεις, το SUP, αλλά και η επίσκεψη των θαλάσσιων σπηλιών του Βένετου, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

Τα πλεονεκτήματα του τόπου πολλά. Το ίδιο έρχεται να μας επιβεβαιώσει και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Αγιάς, Νίκος Ντάγκας. «Γεωγραφικά, βρισκόμαστε στη μέση της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να φτάσει κάνεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη μέσω οδικής ή σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ κοντά είναι και το αεροδρόμιο της Αγχιάλου.

Επίσης, έχοντας κάποιος τη διαμονή του εδώ, μπορεί ακτινωτά να φτάσει στα μεγάλα destination brands της Ελλάδας, όπως τα Μετέωρα, το Δίον, τη λίμνη Πλαστήρα, τον Όλυμπο, την Ακρόπολη και να γυρίσει την ίδια μέρα. Γεωμορφολογικά, περιτριγυριζόμαστε από 3 ορεινούς όγκους, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι.

Στα βουνά υλοποιείται μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, ενώ έχουμε και μια τεράστια ακτογραμμή. Υπάρχει, δηλαδή, συνδυασμός βουνού και θάλασσας μέσα σε απόσταση μισής ώρας οδικώς. Επίσης, λόγω του ότι δεν αναπτύχθηκε ο μαζικός τουρισμός στην περιοχή, διατηρούνται ακόμη τα τοπικά προϊόντα, τα παραδοσιακά χωριά και οι άνθρωποι στην αυθεντική τους μορφή, χωρίς αλλοιώσεις».

Νίκος Ντάγκας

Η καλαισθησία των οικισμών της περιοχής είναι, επίσης, έκδηλη. Το κάθε χωριό με το δικό του παρατσούκλι έχει και τη δική του ιδιαιτερότητα.

Το Μεταξοχώρι αποκαλείται το «χωριό των καλλιτεχνών», αφού βυθισμένο μέσα στα πλατάνια και τα κελαριστά νερά γαργαλάει ευχάριστα τις Μούσες τραγουδιστών και άλλων ταλαντούχων που το επιλέγουν σαν τόπο κατοικίας.

Η Ανατολή θεωρείται το «θρησκευτικό χωριό», με το γυναικείο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού να δεσπόζει πάνω από τον λαρισαϊκό κάμπο.

Το Μεγαλόβρυσο είναι το «χωριό της εκπαίδευσης», καθώς το παλιό δημοτικό σχολείο έχει μετατραπεί σε Σχολείο Βιωματικής Μάθησης και κάθε χρόνο προσελκύει πολλά σχολεία. Η λίστα συνεχίζεται με την Ανάβρα να χαρακτηρίζεται ως το «χωριό των ζωγράφων» και τον Παλιόπυργο ως το «χωριό των πελαργών».

Ακόμη και οι οικισμοί που δεν έχουν την ιδιαίτερη ονομασία τους, έχουν ωστόσο την πλούσια χάρη τους. Η Βελίκα, η Κάτω Σωτηρίτσα, το Στόμιο, το Κόκκινο Νερό αποτελούν μέρος του παραθαλάσσιου τουριστικού θέρετρου του Αγιόκαμπου, που το αμμουδερό του μέτωπο εκτίνεται σε μια απόσταση 50 χιλιομέτρων.

Πιο ψηλά, η Καρίτσα και η Μελίβοια  μοιάζουν να ετοιμάζονται για μακροβούτι στα καθαρά νερά του πελάγους.

Με ένα τόσο μεγάλο προσφερόμενο προϊόν, επόμενο είναι να αναρωτηθεί κανείς πώς δεν έχει τύχει η περιοχή μεγαλύτερης αναγνωσιμότητας και τουριστικής ανάπτυξης. «Γιατί είναι τόσο προικισμένος αυτός ο τόπος κλιματικά, ώστε να έχει δημιουργήσει μια τεράστια οικονομία στον πρωτογενή τομέα. Οπότε όλος ο κόσμος της περιοχής ασχολείται με τη βαριά βιομηχανία της παραγωγής προϊόντων της γης, που λόγω του μικροκλίματος αποδίδει και καλή ποιότητα», απαντά στην ερώτηση ο κ. Ντάγκας.  

Σε αυτό ακριβώς το γεγονός, οφείλεται και η διατήρηση της αυθεντικότητας και του αβίαστου φυσικού περιβάλλοντος.

Τι είναι, λοιπόν, εκείνο που θα μπορούσε να εγγυηθεί την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς τους φόβους για εκφυλισμό της σημερινής κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διάρθρωσης; «Για να συνθέσουμε ένα μοντέλου τουρισμού που να δημιουργεί νέες οικονομίες χωρίς να χαλάει τις υπάρχουσες αλλά να τις προχωράει παραπάνω, πρέπει να στραφούμε στον αγροτουρισμό. Να προωθήσουμε, δηλαδή, το μικρό μοντέλο ανάπτυξης που είναι ποιοτικό τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους και να προτείνουμε ένα προϊόν χωρίς μεγάλη επένδυση. Πιστεύω πραγματικά στην αρμονική σύνδεση του πρωτογενή τομέα με την υπηρεσία. Αυτό εννοούμε ουσιαστικά, όταν μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη». Με αυτή τη δήλωση ο Αντιδήμαρχος συνεχίζει και μας τονίζει ότι «η κρίση του COVID-19 υπήρξε η ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε τα οφέλη των απλών πραγμάτων — της βόλτας στη φύση, της χρήσης του ποδηλάτου — και αποτέλεσε το έναυσμα για πολλούς να επιλέξουν ένα είδος διακοπών που τους ήταν άγνωστο μέχρι πρότινος».

Το προφίλ των επισκεπτών άλλαξε και παράλληλα με τους συνηθισμένους Γάλλους, Ισραηλινούς, Σέρβους και Πολωνούς επισκέπτες, η περιοχή επιλέχθηκε και από τους Έλληνες των μεγάλων αστικών κέντρων που έψαχναν διαφυγή από το συγχρωτισμό και τη ρουτίνα των 4G.  Κάτι τέτοιο διαφάνηκε και από το γεγονός ότι στην περιοχή καταγράφηκε η μικρότερη ζημιά πανελλαδικά, όσον αφορά τον κορονοϊό.

«Ο εσωτερικός τουρισμός έσωσε την υπόθεση», συμπεραίνει ο Νίκος Ντάγκας και ίσως αυτή να είναι και η λύση που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στην νέα πρόκληση που επιφυλάσσει για τον τουρισμό το έτος 2021.

Με εξαιρετικά μέρη για φαγητό και ποτό, με μοναδική γαστρονομία βασισμένη σε τοπικά προϊόντα, αποτελεί και έναν σούπερ γαστρονομικό προορισμό που αξίζει να ανακαλύψεις.

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα