Κλαις στο αεροπλάνο; Τίποτα πιο φυσιολογικό
Να τι σε κάνει να κλαις όταν ταξιδεύεις.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορείς να παραδεχτείς ότι σου συμβαίνουν απροσδόκητα πράγματα. Ανάμεσα σε αυτά και το να… ξεσπάσεις σε κλάματα. Μην ντρέπεσαι γι’ αυτό. Οι μελέτες δείχνουν πως πρόκειται για κάτι σύνηθες, που μάλιστα μπορείς να αντιμετωπίσεις.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Virgin Atlantic το 2011, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (55%) συμφώνησαν στο ότι τα συναισθήματά τους αυξάνονταν όταν ταξίδευαν ενώ το 41% των ανδρών, παραδέχτηκε ότι κρυβόταν κάτω από την κουβέρτα για να μη φανούν τα δάκρυά του.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
#1 Τα ψυχολογικά αίτια
Ο πρώτος λόγος είναι απλός: Σε ένα ταξίδι φέρνουμε μαζί τους εαυτούς μας. Με άλλα λόγια «κουβαλάμε» κάθε είδους θέμα ψυχικής υγείας που μπορεί να έχουμε, από την κλειστοφοβία έως την αγοραφοβία και άλλα.
Τα άγχη του ταξιδιού είναι αρκετά για να “πυροδοτήσουν” κάποιον που έχει θέμα με την ψυχική του υγεία εξηγούν οι επιστήμονες.
Μην ξεχνάς ότι ολόκληρη η διαδικασία του ταξιδιού αποτελεί μια τεράστια πρόκληση: Σκέψου την έγκαιρη είσοδο στο αεροδρόμιο, τον έντονο έλεγχο της ασφάλειας, την επιβίβαση στο αεροπλάνο και τη διασφάλιση ότι όλα τα αντικείμενα και το σώμα σου περιορίζονται σε μικρούς χώρους.
Επιπλέον, εάν ταξιδεύεις μόνος, είσαι κλειδωμένος μέσα σε ένα μικρό χώρο με μια ομάδα ξένων καθόλη τη διάρκεια της πτήσης.
Μήπως αποχαιρέτησες έναν αγαπημένο σου ή επιβιβάστηκες με σκοπό μια συνέντευξη εργασίας ή για ένα μέρος όπου δεν είχες πάει ποτέ; Όλα αυτά τα πράγματα είναι αγχωτικά ακόμα και για τους πιο «σκληρούς».
#2 Φυσικά αίτια
Πέρα από όλα τα παραπάνω, τα αεροπλάνα είναι ιδιαίτερα άβολα περιβάλλοντα. Τα ολοένα και μικρότερα καθίσματα και ο ελάχιστος χώρος για τα πόδια σίγουρα δεν μας κάνουν να νιώθουμε πιο άνετα από ποτέ. “Η μικρότερη διάταξη καθισμάτων αυξάνει το άγχος- τα βασικά σας φυσικά όρια παραβιάζονται”, σημειώνει μάλιστα η ο Δρ Jodi De Luca, κλινική ψυχολόγος.
Και έπειτα υπάρχει και η πίεση στην καμπίνα, η οποία μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο κάθε άτομο.
Δείτε επίσης: 10 τύποι που πεθαίνεις να μη συναντήσεις ποτέ στο αεροπλάνο
Παράλληλα, υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως κατά τη διάρκεια της πτήσης βρίσκεσαι σε μία κατάσταση έλλειψης οξυγόνου, η οποία επηρεάζει και πάλι με διαφορετικό τρόπο κάθε άτομο.
“Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά το κλάμα σε ένα αεροπλάνο”, λέει ο Stephen Groening, καθηγητής Κινηματογράφου και Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Σε σχετική μελέτη ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ο συνδυασμός των στρεσογόνων παραγόντων και της εγγύτητας των μέσων ενημέρωσης που “συνωμοτούν” για να μας κάνουν να κλάψουμε.
Και η κατανάλωση αλκοόλ, όμως, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα πάνω σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αλκοόλ την ώρα της πτήσης μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και να σε κάνει πιο συναισθηματικό.
#3 Πώς να διαχειριστείς την κατάσταση
Μην το επεξεργάζεσαι καθόλου. Κλάψε ελεύθερα, παίρνοντας υπόψη βέβαια τους συνεπιβάτες σου. Πρόσεξε να μην τους φέρεις σε δύσκολη θέση. Ακόμα καλύτερα, πιάσε κουβέντα στον διπλανό σου. Εάν πάλι είσαι μόνος, ευκαιρία να λύσεις ένα σταυρόλεξο. Διάλεξε έναν από αυτούς ή και άλλους δικούς σου τρόπους με βάση την προσωπικότητά σου που νομίζεις ότι θα σε ηρεμούσαν σε ένα βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.