Κωδικός «Τουρισμός»: Τα βασικά σημεία του σχεδίου έως τώρα
Όσα έχουν ακουστεί έως τώρα -- Τα σενάρια για τον τουρισμό στην χώρα.
Μιλώντας στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και γι’ αυτό προετοιμάζεται η κυβέρνηση.
Κ. Μητσοτάκης για τον τουρισμό στο CNN για τα πρωτόκολλα, τα μπαρ, τις αερομεταφορές και το σχέδιο της φετινής τουριστικής σεζόν
Ο πρωθυπουργός σημείωσε αναφορικά με τον τουρισμό απαντώντας στις ερωτήσεις του Μέσου πως “Δεν εξαρτόμαστε περισσότερο (από τον τουρισμό) από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή ακόμη σε κάποιο βαθμό η Ισπανία. Όλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού.”
“Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αλλά στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.”
Διακρατικές συμφωνίες για τις αερομεταφορές αν δεν βρει φόρμουλα η Ευρώπη σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Όσον αφορά στις αερομεταφορές, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι είναι δυνατό και για τις δυο αεροπορικές εταιρείες, έχοντας μεταξύ άλλων προβλέψει για αναστολή πληρωμών και νομοθέτηση για τα vouchers, ώστε να ξεπεράσουν αυτό το δίμηνο – τρίμηνο.
“Θέλουμε να ελπίζουμε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN, ότι από την 1η Ιουλίου αν όλα πάνε καλά θα αρχίσει η χώρα σιγά – σιγά να ανοίγει και να δέχεται τους επισκέπτες”, πρόσθεσε και τόνισε πως “γι’ αυτό τον λόγο είμαστε και σε συνεργασία όλα τα συναρμόδια υπουργεία, εάν και εφόσον η Ευρώπη αποτύχει να βρει μια φόρμουλα για το πώς θα ανοίξουν οι αερομεταφορές, να μπούμε σε μια διαδικασία διακρατικών συμφωνιών, με χώρες οι οποίες κι αυτές υγειονομικά τα έχουν πάει πολύ καλά”.
Σε πέντε άξονες το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού από τον Χάρη Θεοχάρη
Το σχέδιο για τη στήριξη και τη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού- βασισμένο σε πέντε άξονες- παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Φραγγίδη. Σύμφωνα με τον υπουργό στις 8 Μαϊου πρόκειται να ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας για ξενοδοχεία, μαρίνες και αερομεταφορές.
«Το σχέδιο αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει όραμα, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε αυτήν την κρίση τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ελληνικού τουρισμού. Γιατί θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα ανακάμψουν, οι πρώτοι που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε όσους επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας, οι πρώτοι που θα αξιοποιήσουν το προσωρινό κενό χάριν της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε να μπορέσουμε να ξανασυστηθούμε και μέσα από τον τουρισμό ως χώρα. Η χώρα μας με αυτό το σχέδιο θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει τουρισμός σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο υπουργός.
Οι 5 άξονες για την επόμενη μέρα του τουρισμού από τον υπουργό:
1) Υγειονομικός άξονας: Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα πρωτόκολλα, που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
2) Οικονομικός άξονας: Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
3) Διπλωματικό άξονας: «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δε θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη ομάδες εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο υπουργός.
4) Προβολή της χώρας: Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μία νέα καμπάνια, η οποία για πρώτη φορά θα μπορέσει να είναι μια εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνισμούς.
5) Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα: Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI μιλώντας στο Dier Spiegel δήλωσε ότι «εμείς θέλουμε να δουλέψουμε με χώρες, οι οποίες κάνουν κάτι για να ξαναφέρουν τουρίστες πίσω και για να ενεργοποιήσουν τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος».
Τριπλό σχέδιο για τον τουρισμό αναφέρει ο Γ.Γεραπετρίτης
Με αφορμή ερώτηση για τη νησιωτική χώρα ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «έτσι όπως είναι τα πράγματα, επαναξιολογούμε την υπερτοπική κίνηση, δηλαδή την κίνηση προς τα νησιά στις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό, δηλαδή με τα εποχικά ξενοδοχεία». Ανακοίνωσε δε, ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. «Είναι μια στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου από άκρη σε άκρη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μας είναι κρίσιμη η περίοδος 15-20 Μαΐου», καθώς την εβδομάδα εκείνη θα καταγραφούν οι συνέπειες από το μερικό άνοιγμα.
Τι ζητούν οι ξενοδόχοι για να ανοίξουν τα καταλύματα το καλοκαίρι
Η Ελλάδα βέβαια θέλει να ενισχύσει το δικό της εσωτερικό τουρισμό και προς αυτό θα ανακοινωθεί όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου, πακέτο μέτρων. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν ξανά σύμφωνα με το σχεδιασμό την 1η Ιουνίου όμως πολλά εποχικά θα περιμένουν να βεβαιωθούν ότι θα ξεκινήσει η ροή τουριστών μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το Open, οι ξενοδόχοι αναμένουν τους υγειονομικούς κανόνες, αλλά και τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης που θα θέσει η πολιτεία για τη λειτουργία του τουρισμού για να αποφασίσουν “αν τους συμφέρει” να ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι τα τουριστικά καταλύματα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε στο Open πως «ρεαλιστικά υγειονομικά κριτήρια-πρωτόκολλα, χωρίς να είναι κλινικές και, το δεύτερο, διαμόρφωση, έτσι όπως πρέπει, έναν διαμοιρασμό όλου του οικονομικού σκέλους για τις εργασιακές σχέσεις και στη συνέχεια να δούμε πώς με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων».
Οι φορείς του τουρισμού, με επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό, παρουσίασαν άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η επανεκκίνηση, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα. Τα μέλη του ΣΕΤΕ ζήτησαν υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας. Στην επιστολή του ΣΕΤΕ ζητήθηκε μεταξύ άλλων και προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων, τουλάχιστον για όλο το 2020, αλλά και μείωση του ΦΠΑ από 01.06.20 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.
Οι συμφωνίες και οι καμπάνιες προβολής της Ελλάδας
Σύμφωνα με την Καθημερινή, εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο διακρατικών συμφωνιών της Ελλάδας με χώρες που έχουν καλές επιδόσεις στον έλεγχο της πανδημίας, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αυστρία, για τον τρόπο με τον οποίο θα ταξιδεύουν οι πολίτες τους στην Ελλάδα. Οι διμερείς συμφωνίες αποτελούν εναλλακτική μιας πανευρωπαϊκής, η οποία είναι προτιμητέα αλλά αμφίβολη, και σε κάθε περίπτωση απαιτεί ακόμη πολύ χρόνο.
Ερωτήματα για τη λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων από την ΠΟΞ
Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν ξανά σύμφωνα με το σχεδιασμό την 1η Ιουνίου όμως πολλά εποχικά θα περιμένουν να βεβαιωθούν ότι θα ξεκινήσει η ροή τουριστών μέσα στο καλοκαίρι.
Επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και τον υφυπουργό, Μάνο Κόνσολα, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων. Πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν, με ποιους υγειονομικούς όρους και με ποιους πελάτες, είναι ερωτήματα που οι ξενοδόχοι ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων, που όπως έχει ανακοινωθεί θα εκκινήσουν την πρώτη Ιουνίου.
“Μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί υπόψη μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα μέλη μας θα πρέπει να εφαρμόζουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλισθεί πώς τα μέλη μας που θα επαναλειτουργήσουν δεν θα είναι εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το προσωπικό μας, το οποίο επί της ουσίας δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΟΞ.
Γερμανία: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που έχουν «καλές πιθανότητες» να ανοίξουν σύντομα για τουρισμό, εκτιμά ο επικεφαλής της TUI, Φριτς Γιούσεν
Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, έχουν «καλές πιθανότητες» να ανοίξουν σύντομα για τον τουρισμό, εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν.
Αυτές οι χώρες επιδίωξαν συζητήσεις με την TUI και προετοιμάζονται «πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών», δηλώνει ο κ. Γιούσεν στο περιοδικό Der Spiegel.
Μακρόν: Αυτό το καλοκαίρι «θα παραμείνουμε μεταξύ Ευρωπαίων» – Θα περιορισθούν τα μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είναι απίθανο οι Γάλλοι να μπορέσουν να κάνουν αυτό το καλοκαίρι μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό και πως ακόμη και τα ταξίδια μέσα στην Ευρώπη μπορεί να χρειασθεί να είναι περιορισμένα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της επιδημίας του κορονοϊού.
“Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα περιορίσουμε τα μεγάλα διεθνή ταξίδια, ακόμη και στη διάρκεια των θερινών διακοπών. Θα παραμείνουμε μεταξύ Ευρωπαίων και, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημία, μπορεί να χρειαστεί να το περιορίσουμε κι αυτό λίγο περισσότερο. Θα ξέρουμε στις αρχές Ιουνίου”, δήλωσε ο Μακρόν.
Γερμανία: Επιφυλακτικοί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών για τα ταξίδια στο εξωτερικό
Επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την επανάληψη των ταξιδιών στο εξωτερικό, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίζονται οι γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, τονίζοντας την ανάγκη οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν με σύνεση.
«Όταν οι άνθρωποι θα μπορούν και πάλι όχι μόνο να πετάξουν στο εξωτερικό, αλλά και να επιστρέψουν με αρκετή ασφάλεια, τότε θα μπορούμε να άρουμε βήμα βήμα την ταξιδιωτική οδηγία. Δεν πρέπει όμως να υπάρξει υπερβολική σπουδή. Δεν μπορούμε όμως – και δεν θα το κάνουμε – το καλοκαίρι, να επαναπατρίσουμε 250.000 ανθρώπους από τις διακοπές τους», δηλώνει ο κ. Μάας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, αναφερόμενος στη νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση που εξέδωσε το υπουργείο του, σε πρώτη φάση έως και τις 14 Ιουνίου.
«Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται να παραμείνουν κλειστά ούτε μια μέρα παραπάνω από ό,τι χρειάζεται. Αλλά και σε αυτό η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ελεγχόμενα και συντονισμένα, για να μην ρισκάρει την πρόοδο στον αγώνα εναντίον του ιού, για την οποία όλοι μας θυσιάσαμε τις τελευταίες εβδομάδες ένα μέρος της κανονικής μας ζωής», προσθέτει ο υπουργός.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, απαντώντας συγκεκριμένα στην πρόταση της αυστριακής κυβέρνησης για διακοπές των Γερμανών στην γειτονική χώρα, τονίζει, μιλώντας στην Bild am Sonntag, ότι «όσο ο ιός δεν κάνει διακοπές, θα πρέπει κι εμείς να περιορίσουμε τα ταξιδιωτικά μας σχέδια».