Κοριοί: Πως αντιμετωπίζονται – Μέθοδοι και φάρμακα
Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κοριούς;
Οι κοριοί φαίνεται να έχουν… καταλάβει τη Γαλλία και πολλοί είναι εκείνοι που εύλογα αναρωτιούνται εάν θα έπρεπε να ανησυχούμε και για την Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα μικρό, παρασιτικό έντομο, που τρέφεται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπά, αν και φαίνεται να έχει μεγάλη προτίμηση στους ανθρώπους. Οι κοριοί είναι επίπεδοι (όπως οι ψείρες), έτσι ώστε να κινούνται με ευκολία ανάμεσα σε σχισμές, με ωοειδές σχήμα. Κανονικά, το χρώμα τους είναι καστανό, όμως αν τους εντοπίσετε αφότου έχουν μόλις τραφεί, μπορεί να έχουν μια κόκκινη απόχρωση.
Συνήθως, οι κοριοί προτιμούν σκοτεινά, δροσερά και υγρά μέρη και θα τους βρείτε σε μοκέτες, μέσα στο στρώμα, στα κλινοσκεπάσματα ή στο προσκέφαλο του κρεβατιού. Πολλές φορές «τρυπώνουν» στα χαλιά ή τους καναπέδες, ενώ συχνά θα τους συναντήσετε ακόμα και στα ρούχα.
Κοριοί υπάρχουν σε μέρη με πολύ κόσμο, όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία, τα στρατόπεδα και τα Μ.Μ.Μ. Όμως, κοριούς μπορεί να μεταφέρετε στο σπίτι σας εάν επισκεφθείτε κάποιο σπίτι που έχει ήδη προσβληθεί, ή εάν αγοράσετε ρούχα που έχουν πάνω τους κοριούς.
Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κοριούς
Το σημάδι που αφήνουν οι κοριοί, καθώς το τσίμπημά τους αντιδρά με το δέρμα μας είναι ένα βασικό «σύμπτωμα» εισβολής κοριών στο σπίτι μας. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί.
Πολλοί μπερδεύουν το τσίμπημα του κοριού με το τσίμπημα του κουνουπιού, όμως έχουν μια βασική διαφορά: ο κοριός τρέφεται συχνά και πολλές φορές, καθώς κοιμόμαστε και συνήθως δε μπορούμε να νιώσουμε το τσίμπημα. Επομένως, συχνά θα δούμε 2 – 3 ή ακόμα και περισσότερα εξανθήματα μαζί, στη σειρά. Κάποιες φορές μπορούμε να διακρίνουμε ένα σκούρο κόκκινο σημάδι στο κέντρο του κόκκινου εξανθήματος.
Άλλα σημάδια που υποδεικνύουν την ενδεχόμενη ύπαρξη των κοριών στο σπίτι σας, είναι τα παρακάτω:
Σκούρες κηλίδες στις ραφές του στρώματος, στα κλινοσκεπάσματα ή στις μαξιλαροθήκες που υποδηλώνουν την ύπαρξη περιττωμάτων των κοριών Λεκέδες από αίμα στο κρεβάτι σας (πρόκειται για κοριούς που συνεθλίβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας) Κιτρινωπές μεμβράνες στο σπίτι σας (οι κοριοί αλλάζουν συχνά δέρμα, το οποίο συνήθως έχει μια απαλή κίτρινη απόχρωση) Μια μυρωδιά στο σπίτι που θυμίζει μούχλα (αυτό συνήθως παρατηρείται σε περιπτώσεις έντονης προσβολής) Κοριοί – Αντιμετώπιση Η αντιμετώπιση μιας επιδρομής από κοριούς είναι δύσκολη, επειδή τα εν λόγω ζωύφια μπορούν να κρύβονται πολύ καλά, ενώ ζουν για μήνες χωρίς να τραφούν.
Υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορείτε να επιστρατεύσετε μόνοι σας, όμως εάν δεν έχετε αποτελέσματα, θα πρέπει να προσλάβετε έναν επαγγελματία, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει χημικά και άλλες μεθόδους για να ξεφορτωθεί του κοριούς.
Τρόποι αντιμετώπισης κοριών:
Σκούπισμα: Ένα ενδελεχές σκούπισμα του σπιτιού και των επίπλων σας μπορεί να απομακρύνει αρκετούς από τους κοριούς του σπιτιού σας. Δώστε πολλή προσοχή στις γωνίες, στις ραφές και σε «διπλωμένες» περιοχές. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τη σακούλα της ηλεκτρικής σας σκούπας μετά από κάθε χρήση (έπειτα, σφραγίστε τη σε μια πλαστική σακούλα και μετά πετάξτε τη στα σκουπίδια, έξω απ’ το σπίτι σας).
Πλύσιμο: Πλύνετε όποια υφάσματα υποψιάζεστε ότι έχουν έρθει σε επαφή με κοριούς σε ζεστό νερό (τουλάχιστον 60 βαθμοί Κελσίου), καθώς τα συγκεκριμένα παράσιτα δεν αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Σιδέρωμα: Καθώς δεν είναι δυνατόν να πλύνετε το στρώμα σας στο πλυντήριο, μπορείτε πρώτα να το σκουπίσετε καλά και στη συνέχεια να το σιδερώσετε.
Τι θα πετάξετε: Εάν κάποιο ρούχο, κλινοσκέπασμα, ή έπιπλο έχει προσβληθεί από μεγάλο αριθμό κοριών, τότε μην το ρισκάρετε και πετάξτε το.
Αιθέρια έλαια: Μπορείτε να βάλετε σε μικρά πιατάκια ναφθαλίνη ή τεϊέλαιο (tea tree oil), τα οποία και θα τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού, για να διώξετε τους κοριούς. Ένα άλλο βιολογικό απωθητικό είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο μπορείτε να αναμείξετε με νερό (4 σταγόνες ελαίου με 120mL νερού) και στη συνέχεια να ψεκάσετε στο σώμα ή τα έπιπλά σας.
Κλείσιμο ρωγμών: Οι κοριοί προτιμούν να τρυπώνουν σε σχισμές, ρωγμές και άλλες μικροσκοπικές εσοχές, επομένως είναι σημαντικό να τις κλείσετε, ώστε να τους παγιδεύσετε εκεί μέσα.
Θα πρέπει, λοιπόν, να σφραγίσετε τρύπες και ρωγμές σε τοίχους και πατώματα, να κολλήσετε καλά την ταπετσαρία σας (εάν έχει ξεκολλήσει) και να φροντίσετε να έχετε ένα τακτοποιημένο σπίτι, ώστε να μην έχουν οι κοριοί πού να κρυφτούν.
Διατομική γη: Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να σκοτώσει τους κοριούς. Είναι ένα ορυκτό, σε μορφή σκόνης, που «αφαιρεί» την προστατευτική στοιβάδα που διατηρεί τα υγρά τους από το κέλυφός τους, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τον θάνατό τους. Καθώς η συγκεκριμένη σκόνη είναι πολύ ψιλή, καλό είναι να μην χρησιμοποιείται σε σπίτια όπου μένουν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
Εντομοκτόνα – χημικά: Εάν οι παραπάνω μέθοδοι ήταν αναποτελεσματικοί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα. Υπάρχουν προϊόντα ειδικά για κοριούς, τα οποία πωλούνται στο σούπερ – μάρκετ. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του εντομοκτόνου κατά γράμμα και να μην ψεκάσετε το κρεβάτι σας ή τα έπιπλά σας με αυτό, εκτός και εάν επισημαίνεται ότι μπορείτε να το κάνετε.
Πηγή: ieidiseis.gr