Κοροναϊός: Νέα στοιχεία δείχνουν οτι δεν είναι περισσότερο θανατηφόρος από μία γρίπη
Νέα έρευνα του Πανεπιστήμιο του Stanford δείχνει οτι η εξάπλωση της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερη και ο κοροναϊός είναι στατιστικά λιγότερο θανατηφόρος.
Νέα έρευνα του Πανεπιστήμιο του Stanford δείχνει οτι η εξάπλωση της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερη και ο κοροναϊός είναι στατιστικά λιγότερο θανατηφόρος.
Κάθε μέρα που περνάει μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για τον κοροναϊό. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, όλος αυτός ο φόβος που επικρατεί γύρω από τον ιό δεν συνάδει με το πόσο βλαβερός εντέλει είναι. Τώρα λοιπόν που ο πανικός των πρώτων ημερών έχει περάσει, μήπως είναι ώρα να επανεξετάσουμε τα μέτρα του ολικού lockdown;
Μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford έδειξε οτι η εξάπλωση του COVID-19 είναι μεταξύ 50% και 85% μεγαλύτερος από ότι καταγράφηκαν στα επίσημα στοιχεία.
Για την έρευνα εξετάστηκαν τα αντισώματα 3.330 εθελοντών στην Santa Clara της California. Τα αντισώματα αυτά αναπτύχθηκαν στα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό, και είχαν ήδη θεραπευτεί. Απ ότι λοιπόν αποδείχτηκε, ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των ασθενών ανέπτυξε τα αντισώματα αυτά, από τις επίσημες καταγραφές .
Οι ερευνητές που βρήκαν αντισώματα του covid-19 και σε άτομα που δεν πήγαν ποτέ στο νοσοκομείο, εκτιμούν ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι κατά 50% με 85 % περισσότερα από όσα επίσημα ανακοινώνονται.
Εάν λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα αυτά, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό θνησιμότητας της τάξεως του 0.14%, ίσως δηλαδή και λίγο χαμηλότερα από μία εποχιακή γρίπη.
Έχουμε εισέλθει σε ένα δεύτερο στάδιο της κρίσης του ιού. Το πρώτο στάδιο ήταν μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός αόρατου εχθρού, που δεν γνώριζε κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο βρήκαν σαν μόνη επιλογή τα πρωτοφανή μέτρα του lockdown.
Tα πράγματα όμως δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη και τα κρούσματα βρίσκονται σε μία καθοδική πορεία σε μέρη που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κίνα και η Αυστραλία. Ισως πλέον βρισκόμαστε στην «ηρεμία μετά την καταιγίδα» και οι πολιτικοί και οι εμπειρογνώμονες της υγείας πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τα στοιχεία και να αποφασίσουν μια νέα, και πιο στοχοθετημένη, πορεία δράσης για το μέλλον.
Πηγή: Rt.com