Κοροναϊός: Ώρα να “συμφιλιωθείτε” με τη θλίψη σας

Μπορεί να είστε από τους τυχερούς αυτής της πανδημίας, παραμένοντας υγιείς τόσο εσείς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ωστόσο, νοιώθετε να κατακλύζεστε από αρνητικά συναισθήματα: αβεβαιότητα, αδυναμία και εξάντληση… Αυτό που αισθάνεστε ίσως να είναι θλίψη. “Πολλοί από τους ανθρώπους που μιλάω, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, αισθάνονται “ισοπεδομένοι”», δηλώνει η Phyllis Kosminsky, κλινική […]

Parallaxi
κοροναϊός-ώρα-να-συμφιλιωθείτε-με-τ-583186
Parallaxi

Μπορεί να είστε από τους τυχερούς αυτής της πανδημίας, παραμένοντας υγιείς τόσο εσείς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ωστόσο, νοιώθετε να κατακλύζεστε από αρνητικά συναισθήματα: αβεβαιότητα, αδυναμία και εξάντληση… Αυτό που αισθάνεστε ίσως να είναι θλίψη.

“Πολλοί από τους ανθρώπους που μιλάω, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, αισθάνονται “ισοπεδομένοι”», δηλώνει η Phyllis Kosminsky, κλινική κοινωνική λειτουργός για τη διαχείριση της θλίψης, της απώλειας και του τραύματος στο Westchester County της Νέας Υόρκης.

“Έχουμε χάσει αυτήν την αίσθηση της βεβαιότητας, της ασφάλειας, της προβλεψιμότητας, και γι ‘αυτό είναι λογικό να αισθανόμαστε «έξω από τα νερά μας», μη γνωρίζοντας τι θα συμβεί στη συνέχεια”, σημειώνει η κα Kosminsky, η οποία είναι πρόεδρος της ADEC (Ένωση για την Εκπαίδευση και την Συμβουλευτική του Θανάτου).

Με περισσότερους από 150.000 θανάτους παγκοσμίως από τον κορωναϊό, άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θρηνούν την ξαφνική απώλεια αγαπημένων προσώπων. Η θλίψη όμως μπορεί να προέλθει από την απώλεια οτιδήποτε με το οποίο είμαστε στενά συνδεδεμένοι: όπως της οικονομικής σταθερότητας, της ελευθερίας μας να μετακινούμαστε, ή το να είμαστε παρόντες σε σημαντικά γεγονότα της ζωής αγαπημένων μας.

“Η θλίψη που πολλοί δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι έχουν, είναι το αίσθημα του να χάνουμε ότι μέχρι τώρα είχαμε δεδομένο – όπως η ψευδαίσθηση ότι έχουμε οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής μας”, δηλώνει η ψυχολόγος Sonya Lott.

Η ενοχή δεν βοηθά τη θλίψη Ισως η κατάστασή σας σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν βιώσει χειρότερες απώλειες, να είναι καλύτερη, όμως μην υποτιμάτε αυτό που νοιώθετε . Πρέπει να το αποδεχτείτε για να μπορέσετε να το προσπεράσετε.

Οι άνθρωποι συχνά νοιώθουν ενοχή γιατί αναστατώνονται απλά και μόνο αν «χάσουν» τη ρουτίνα τους, ενώ άλλοι γύρω τους υποφέρουν.

“Πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας τη θλίψη, καθώς την έχουμε συνδέσει με μεγάλες απώλειες όπως ο θάνατος. Και οι μικρότερες απώλειες όμως είναι εξίσου πραγματικές , και πρέπει να τις «θρηνούμε». Γιατί εάν δεν τις αντιληφθούμε και δεν τις σεβαστούμε, τότε θα «εμφανιστούν» με άλλο τρόπο: στο σώμα μας , τη φυσική μας κατάσταση, συναισθηματικά ή ψυχικά”, υποστηρίζει η Lott.

Ανάρρωση και ευγνωμοσύνη “Είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες στη θλίψη μας, και παράλληλα να νιώθουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ευγνωμοσύνη και χαρά”, λέει η Lott.

Το κλάμα και οι κραυγές είναι υγιείς εκφράσεις της θλίψης, λένε οι θεραπευτές, ενώ ο χορός και το τραγούδι βοηθούν πολύ στην εκτόνωση των συναισθημάτων.

Το χιούμορ επίσης, αποτελεί μια έμφυτη στρατηγική αντιμετώπισης, σημειώνει η Lott, όπως έχουμε δει στα μιμίδια και στα ξεκαρδιστικά βίντεο και μηνύματα σχετικά με το lockdown που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Υπάρχουν ακόμη οι προσπάθειες που κάνουμε για να ξεκουραζόμαστε και να επικεντρωθούμε στον εσωτερικό μας κόσμο – μέσω ύπνου, άσκησης, διαλογισμού ή ενός project που αγαπάμε πολύ.

Φροντίστε τον εαυτό σας Η φροντίδα του εαυτού μας είναι μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης από τη θλίψη, ωστόσο δεν είναι ανάγκη να μοιάζει με μία checklist από επιτεύγματα.

“Κάποιοι μου έχουν πει ότι έχουν αγοράσει μία σειρά από βάρη για να βρουν και πάλι τη φόρμα τους όσο μένουν σπίτι, αλλά μετά … δεν σηκώνουν τα βάρη που αγόρασαν επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει οτι η θλίψη μπορεί να είναι «εξαντλητική»”, λέει ο Kessler.

Ένα βασικό στοιχείο της φροντίδας του εαυτού μας είναι να θέτουμε όρια. Το να είσαι σε θέση να πεις, “σήμερα δεν είναι η μέρα” όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς κάτι επί του παρόντος, λέει η Lott, σημειώνοντας επίσης ότι πολλές γυναίκες βρίσκουν εγωϊστικό το να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ε λοιπόν, δεν είναι.

Διαδικτυακή επικοινωνία Ενώ υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τους αγαπημένους σας μέσω τηλεφώνου ή Zoom και WhatsApp, λείπει η φυσική επαφή- αγκαλιές και τα φιλιά- που βοηθά στην απελευθέρωση της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που σας χαλαρώνει και σας κάνει να αισθανόμαστε ότι μας αγαπούν.

Ωστόσο η εικονική σύνδεση είναι καλύτερη από το τίποτα. Η Lott παροτρύνει να συνδέεστε  όσο περισσότερο μπορούμε, προσέχοντας όμως μην “είσαστε εκεί” για τους άλλους περισσότερο απ ότι για τον ίδιο σας τον εαυτό.

Η Κοσμίνσκι συνιστά τη δημιουργία μίας σύντομης λίστα ατόμων που σας ενδιαφέρουν πραγματικά και να τους καλείτε τακτικά.

«Συμπονάτε» τον εαυτό σας Είναι δύσκολο να είσαστε δημιουργικοί όταν βιώνετε τη θλίψη. Είναι όμως σημαντικό να κάνετε πράγματα που σας ηρεμούν εσωτερικά και σας ευχαριστούν.

«Οτιδήποτε σε χαροποιεί, για παράδειγμα εμένα μου αρέσουν τα παζλ και κάνω όσα περισσότερα μπορώ», λέει η Lott.

Νοιώστε συμπόνοια για τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε ότι ζούμε σε μία ασυνήθιστη περίοδο και μην αισθάνεστε άσχημα αν νοιώθετε θλίψη, είτε περιλαμβάνει θάνατο είτε όχι.

Σταματήστε να επικρίνετε τον εαυτό σας εάν δεν επιτεύξετε κάποιους στόχους. Πρέπει να συνηδητοποιήσετε ότι είστε στη μέση μίας πανδημίας. Είναι μία κατάσταση άγνωστη και στρεσογόνα. Να είστε καλοί με τον εαυτό σας.

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα