Featured

Κορωναϊός: Πέντε μήνες μετά τί γωρίζουν οι επιστήμονες για τον covid-19

Οι κοροναϊοί απασχολούν την ιατρική κοινότητα εδώ και πολύ καιρό. Κάποιοι προκαλούν απλά κρυολογήματα, ενώ μέχρι πρόσφατα, δύο τύποι, ο Sars και ο Mers, προκάλεσαν θανατηφόρες ασθένειες. Ο covid-19 όμως αποδείχτηκε ο πιο επικίνδυνος από όλους, προκαλώντας lockdown σε ολόκληρα έθνη και οδηγώντας πάνω από 150.000 ανθρώπους στον θάνατο. Και η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται. […]

Parallaxi
κορωναϊός-πέντε-μήνες-μετά-τί-γωρίζου-580825
Parallaxi

Οι κοροναϊοί απασχολούν την ιατρική κοινότητα εδώ και πολύ καιρό. Κάποιοι προκαλούν απλά κρυολογήματα, ενώ μέχρι πρόσφατα, δύο τύποι, ο Sars και ο Mers, προκάλεσαν θανατηφόρες ασθένειες. Ο covid-19 όμως αποδείχτηκε ο πιο επικίνδυνος από όλους, προκαλώντας lockdown σε ολόκληρα έθνη και οδηγώντας πάνω από 150.000 ανθρώπους στον θάνατο. Και η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι επιστήμονες μελετούν το νέο κοροναϊό πέντε μήνες τώρα, αναζητώντας τρόπους θεραπείας. Τι έχουν μάθει λοιπόν γι’ αυτόν μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα;

Από πού προέρχεται και πώς μόλυνε τους ανθρώπους;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Sars-CoV-2 είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι προήλθε από τις νυχτερίδες, που έχουν αναπτύξει πολύ υψηλή ανοσία στους ιούς. Ωστόσο, όταν οι ιοί περνούν στα θηλαστικά, που δεν έχουν τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τότε μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς στους νέους τους ξενιστές. Τα στοιχεία οδηγούν στο ότι ο κορονοϊός προέρχεται από τις νυχτερίδες και πέρασε στους ανθρώπους μέσω των πανγκολίνων.

Στους ανθρώπους άρχισε να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, καθώς προκαλεί στο μολυσμένο άτομο βήχα ή φτέρνισμα, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται σταγονίδια με στελέχη του ιού και να περνάνε σε άλλους ανθρώπους.

Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους;

Τα σταγονίδια που περιέχουν στελέχη του ιού, εισπνέονται από τους ανθρώπους μέσω της μύτης ή του λάρυγγα. Εκεί υπάρχουν οι κατάλληλοι υποδοχείς που βοηθούν τον Sars-CoV-2 να εισέλθει στο RNA όπου πολλαπλασιάζεται κι έτσι η λοίμωξη αρχίζει να εξαπλώνεται στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, λένε οι επιστήμονες, γι αυτό και ίσως δεν καταλάβουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Κινούνται κανονικά πηγαίνοντας στις δουλειές τους, στις καθημερινές τους δραστηριότητες, μολύνοντας άλλους γύρω τους. Γιατί μερικές φορές προκαλεί θάνατο;

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήατα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν καταφέρει να φτάσει στους πνεύμονες, όπου υπάρχουν πολύ περισσότεροι υποδοχείς. Τότε καταστρέφει σταδιακά τα υγιή κύτταρα, οι πνεύμονες γεμίζουν υγρό και δεν μπορούν να στείλουν οξυγόνο στον οργανισμό. Τότε απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Πολλές φορές, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό επιτίθεται με ισχύ και σε υγιή κύτταρα, προκαλώντας φλεγμονή. Αν αυτή η διαδικασία βγει εκτός ελέγχου, αυτό μπορεί να σκοτώσει τον ασθενή.

Είμαστε προστατευμένοι εφ’ όρου ζωής αν ασθενήσουμε και θεραπευτούμε;

Οι επιστήμονες εξετάζοντας ασθενείς που αναρρώνουν, έχουν εντοπίσει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, τα οποία δημιουργούνται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμήσει την ασθένεια. Αυτά προστατεύουν τον θεραπευόμενο από μελλοντική μόλυνση από τον ίδιο ιό, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν είναι μάλλον απίθανο να αυτό να διαρκέσει για μια ζωή.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορεί να ισχύει για ένα ή δύο χρόνια όπως ισχύει με άλλους κορονοϊούς. Άλλοι πιστεύουν ότι με την πάροδο του χρόνου ο κορονοϊός μπορεί να «αποδυναμωθεί» και να μην είναι τόσο λιγότερο θανατηφόρος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολήσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο;

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως 78 έρευνες για εμβόλιο και ακόμη 37 βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Κάποιες από τις ερευνητικές ομάδες αναφέρουν ότι μπορεί να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στη χρονιά, ωστόσο όλοι εκτιμούν ότι εμβόλιο δεν θα έχουμε πολύ σύντομα, διότι είναι μακρόχρονη και σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και μελέτες αποτελεσματικότητας. Χιλιάδες υγιείς ασθενείς, θα εμβολιαστούν είτε με το υπό δοκιμή παρασκεύασμα είτε με ψευδο-εμβόλιο και στη συνέχεια θα εκτεθούν με φυσικό τρόπο στον ιό. Έτσι θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η διαδικασία αυτή ωστόσο είναι ηθικά αμφιλεγόμενη, διότι μπορεί ένας υγιής εθελοντής, που θα εμβολιαστεί με το ψευδές παρασκεύασμα να ασθενήσει σοβαρά ή ακόμη και να πεθάνει. Έτσι λοιπόν αυτή η ιδέα θα πρέπει να επανεξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα