10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το κίνημα FridaysForFuture
#1: Έχουν σημειωθεί 5527 πόλεις που έχουν συμμετάσχει έστω και μία φορά σε παρόμοια με τη προχθεσινή πορεία. Από αυτές οι 16 είναι ελληνικές.
Το κίνημα FridaysForFuture είναι αυτό στο οποίο χρωστάμε τις διαδηλώσεις της προχθεσινής μέρας. Ξεκίνησε το 2018 όταν η 15χρονη Greta Thunberg αποφάσισε να μη πηγαίνει σχολείο της καθημερινές, αλλά να πηγαίνει κάθε σχολική μέρα έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα λιγοστά μέτρα που είχαν παρθεί για να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή. Η Greta Thunberg πόσταρε στα σόσιαλ μίντια τον αγώνα της, σύντομα έγινε viral και σήμερα φτάσαμε σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα από μαθητές αλλά και ενήλικες από όλο τον κόσμο.
Αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό το μαθητικό κίνημα για την κλιματική αλλαγή:
#1: Έχουν σημειωθεί 5527 πόλεις που έχουν συμμετάσχει έστω και μία φορά σε παρόμοια με τη προχθεσινή πορεία. Από αυτές οι 16 είναι ελληνικές.
#2: Το κίνημα έχει αποκτήσει υποστηρικτές κοντά στην ηλικία της Greta από όλο τον κόσμο. Η 18χονη Clara Mayer από τη Γερμανία είναι υπεύθυνη για το FridaysForFuture της Γερμανίας.
“This isn’t about algebra. This is about our future, our planet, our lives.”
Clara Mayer from #FridaysForFuture Germany said students have learned a lot from participating in the #climatestrike. pic.twitter.com/gIPNDE018P
— DW News (@dwnews) September 21, 2019
#3: Η Θεσσαλονίκη έχει ενεργό ρόλο στο κίνημα.
Η σελίδα τους στο Facebook: https://www.facebook.com/ClimateStrikeThess/
#4: Το Φεβρουάριο του 2019, 224 ακαδημαϊκοί υπέγραψαν ένα ανοιχτό γράμμα, υποστηρίζοντας το κίνημα και δηλώνουν εμπνευσμένοι από τις πράξεις της Thunberg και όους όσους συμμετέχουν, επειδή βοηθάνε να ακουστούν οι φωνές τους.
#5: Το Νοέμβριο του 2015 έγινε η πρώτη “απεργία” για το κλίμα από μαθητές. Μόνο για την πρώτη μέρα των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, μία ανεξάρτητη ομάδα μαθητών κάλεσε σε αποχή απο το σχολείο. Το κίνημα είχε μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή περισσότερων από 100 χωρών και 50.000 ατόμων. Τα αιτήματά τους ήταν 3: 100% καθαρή ενέργεια, τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν στο έδαφος και να βοηθηθούν όσοι μεταναστεύουν λόγω κλιματικής αλλαγής.
#6:Στις 7 Ιουνίου 2019, το Fridays for Future και η Greta Thunberg τιμήθηκαν με το Βραβείο Πρέσβη της Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Kumi Naidoo δήλωσε:
“Παίρνουμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα με την οποία νέοι ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο μας προκαλούν να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες της κλιματικής κρίσης. Κάθε νεαρός που συμμετέχει στις Παρασκευές για το μέλλον ενσαρκώνει αυτό που σημαίνει να δράς σύμφωνα με τη συνείδησή σου. Μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε πιο ισχυροί από όσο γνωρίζουμε και ότι όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο στην προστασία των ανθρώπινων διακαιωμάτων ενάντια στην κλιματική καταστροφή.”
#7: Πολιτικοί αρχηγοί ανά τον κόσμο έχουν εκφράσει την υποστήριξη αλλά και τη δυσφορία τους για το κίνημα. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως είναι απλά μια δικαιολογία για να χάσουν μάθημα ή να τεμπελιάσουν. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε υπέρ του κινήματος, όπως υπέρ είναι και η υπουργός ενέργειας της χώρας Κλαιρ Πέρυ η οποία υποστηρίζει πως αν ήταν νεότερη θα συμμετείχε και αυτή. Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισσον δήλωσε πως θέλει “περισσότερη μάθηση και λιγότερο ακτιβισμό”. Ο António Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει τους μαθητές δηλώνοντας πως η γενιά του “δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σωστά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το νιώθουν οι νέοι άνρθωποι. Δεν είναι παράξενο που είναι θυμωμένοι.”
#8: Σε πολλές χώρες όπως τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μαθητές ζητούσαν να μειωθεί η ηλικία ψήφου στα 16 ώστε να μπορούν με τη ψήφο τους να επηρεάσουν τους πολιτικούς της χώρας τους ώστε να λάβουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.
#9: Είναι μία ειρηνική οργάνωση και προτρέπουν τους συμμετέχοντες να συμμετέχουν με όποιο τρόπο νιώθουν αυτοί άνετα. Να ζητάνε άδεια από την αστυνομία για τις συγκεντρώσεις τους και να προσέχουν. Όπως γράφει στην επίσημη σελίδα τους:
“Είμαστε μια ειρηνική και ήσυχη οργάνωση απερηιών, αλλά δυστυχώς έχουμε δει παραδείγματα σε ορισμένες χώρες, όπου ορισμένα άτομα ή οργανώσεις προσπαθούν να συμμετάσχουν σε απεργία με σκοπό να προκαλέσουν προβλήματα. Παρακαλώ προσέξτε και δώστε προτεραιότητα στη δική σας ασφάλεια.”
#10: Σύμφωνα με την Greta Thunberg “Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να κάνουν οτιδήποτε για να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Όμως είναι πολλοί λίγοι αυτοί που όντως κάνουν κάτι για αυτό. Οπότε αν ξεκινήσεις τώρα είσαι ένας από τους πρωτοπόρους.” Τα παιδιά ανά τον κόσμο που συμμετέχουν στο FridaysForFuture είναι πρωτοπόροι της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Έχουν ιδέες και προτάσεις. Δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένουν να γίνουν ενήλικες ώστε να ξεκινήσουν να ενεργούν για αυτές.