43 «γιγαντιαίες» πόλεις θα υπάρχουν στον κόσμο μέχρι το 2030
Καθώς ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα συνεχίζει να αυξάνεται.
Μέχρι το 2050, σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους, το 68% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, θα κατοικεί σε αστικά κέντρα, από 55% σήμερα, σύμφωνα με μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη και προβλέπει ότι στο άμεσο μέλλον οι πόλεις θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, μέσα στα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός των αστικών ζωνών μπορεί να αυξηθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Το 90% αυτής της αύξησης αφορά πόλεις στην Ασία και την Αφρική, αναφέρει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από μια υπηρεσία του ΟΗΕ που χειρίζεται τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις.
Η αύξηση του αστικού πληθυσμού θα επικεντρωθεί σε λίγες χώρες: η Ινδία, η Κίνα και η Νιγηρία από κοινού θα εκπροσωπούν το 35% της αύξησης αυτής που θα παρατηρηθεί από φέτος μέχρι το 2050. Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, η Ινδία θα αποκτήσει επιπλέον 416 εκατομμύρια αστούς, η Κίνα 255 εκατομμύρια και η Νιγηρία 189 εκατομμύρια.
Ο πληθυσμός των πόλεων, από 751 εκατομμύρια ανθρώπους το 1950 έφτασε φέτος τα 4,2 δισεκατομμύρια. Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό αστικοποίησης, η Ασία φιλοξενεί σήμερα το 54% των κατοίκων μεγάλων πόλεων και ακολουθούν η Ευρώπη και η Αφρική, με ποσοστό 13% η καθεμία.
Μέχρι το 2030 ο πλανήτης θα έχει 43 “γιγαντιαίες” πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων. Σήμερα, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου είναι το Τόκιο, με 37 εκατομμύρια κατοίκους και ακολουθούν το Νέο Δελχί (29 εκατ.), η Σαγκάη (26 εκατ.), το Μεξικό και το Σάο Πάουλο (22 εκατ.). Το Κάιρο, η Βομβάη, το Πεκίνο και η Ντάκα έχουν περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.
Εντός των δύο επόμενων ετών ο πληθυσμός του Τόκιο θα αρχίσει να μειώνεται ενώ γύρω στο 2028 το Νέο Δελχί θα εκτοπίσει την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας από την πρώτη θέση των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου.
Πηγή: ΑΠΕ