Life

5 αρχαία κτήρια από όλο τον κόσμο που η σύγχρονη αρχιτεκτονική μεταμόρφωσε

Οπότε ποιο είναι το επόμενο βήμα στο design σπιτιών; Αρχιτέκτονες ρώτησαν αυτή την ερώτηση και με CGI "ανακαίνiσαν" 6 παλιά σπίτια, φέρνοντάς τα στον 21ο αιώνα.

Parallaxi
5-αρχαία-κτήρια-από-όλο-τον-κόσμο-που-η-σ-524877
Parallaxi

Η αρχιτεκτονική παλιά είχε ως σκοπό την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Ανάλογα με τις ανάγκες τους οι άνθρωποι χτίζανε τα κτίρια. Με το πέρασμα του χρόνου, μπήκε η αισθητική στην εξίσωση και στοιχεία όπως μεγάλα παράθυρα, ανέσεις ή ένα όμορφο σπίτι έγιναν εξίσου σημαντικά με τη λειτουργικότητα. Το εξωτερικό με το εσωτερικό περιβάλλον άρχισαν να γίνονται ένα.

Λόγω έλλειψης γνώσεων αλλά και υλικών, τα αρχαία σπίτια ήταν κοντά, τα παράθυρά τους μικρά και οι τοίχοι παχείς και στραβοί. Μάθαμε από τα λάθη μας και πλέον τα παράθυρα είναι μεγάλα, οι τοίχοι πιο λείοι και το γενικό design είναι πιο κομψό και όμορφο.

Οπότε ποιο είναι το επόμενο βήμα στο design σπιτιών; Αρχιτέκτονες ρώτησαν αυτή την ερώτηση και με CGI “ανακαίνiσαν” 5 παλιά σπίτια, φέρνοντάς τα στον 21ο αιώνα.

#1 Σπίτια χλοοτάπητα (Ισλανδία)
Αυτά τα χαμόσπιτα στην Ισλανδία αποτελούνται από έναν ξύλινο σκελετό γεμισμένο με κομμάτια από χλοοτάπητα και θεμέλια από πέτρα. Μόνο το μπροστά μέρος που είναι η πόρτα έχει ξύλα. Η είσοδος οδηγεί σε ένα μεγάλο χωλ με μία εστία φωτιάς στη μέση. Το ανακαινισμένο σπίτι χλοοτάπητα παίζει με το  κόνσεπτ του “κρυμμένου σπιτιού” που είχε το παραδοσιακό κτίσμα. Ο θόλος φτιαγμένος από ατσάλι δείχνει λίγο φυσικός με το περιβάλλον του και λίγο εντελώς ξένος.

#2 Σπίτια των Ίνκας (Περού)

Η αρχιτεκτονική των Ίνκας είναι γνωστή για την ακριβή και σοφιστικέ χρήση των πετρών. Παρόλα αυτά τα πιο φτωχά σπίτι τους συχνά χτίζονταν από μη δουλεμένες πέτρες ή ακόμη και πλίνθους. Οι στέγες ήταν κατηφορικές και συνήθως φτιαγμένες από χορτάρι ή ξύλο. Η συνοικία που επιλέχθηκε για ανακαίνiση έχει μία καταπληκτική θέα. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να αναδείξουν το πρωτότυπο τοπίο, ενώ παράλληλα να μεγαλώσουν τους χώρους του σπιτιού. Αυτό το πέτυχαν με το να σχεδιάσουν πρωτότυπα παράθυρα στην σκεπή. Το καλύτερο σημείο του σπιτιού είναι όμως η πισίνα που έχει σχεδιαστεί για να μη φαίνεται που τελειώνει η πισίνα και ξεκινάει ο ουρανός.

#3 Αρχαία Ρωμαϊκή Βίλα (Ιταλία)

Η αρχιτεκτονική της βίλας στην Αρχαία Ρώμη ήταν πολυποίκιλη. Αλλά ένας γενικός κανόνας ήταν μία κύρια είσοδος στη μέση της πρόσοψης που μέσα από έναν διάδρομο οδηγούσε σε μία εσωτερική αυλή. Αυτή ήταν η καρδιά του σπιτιού. Κορινθιακού ρυθμού κολόνες χώριζαν την αυλή από το υπόλοιπο σπίτι. Πώς να μεγαλώσεις μία εσωτερική αυλή; Οι αρχιτέκτονες που ανακαίνισαν τη βίλα σκάψανε για να δημιουργήσουν μία αυλή 2 επιπέδων. Ένα “νησί” τζακούζι και γρασίδι αναβαθμίζουν την αυλή. Μία γυάλινη γέφυρα διευκολύνει το διάβα από τη μία μεριά στην άλλη και φωτίζουν το κάτω πάτωμα της αυλής. Το σπίτι διαθέτει φωτοβολταϊκά στη στέγη και ένα θερμοκήπιο παρέχει φρούτα και λαχανικά στους ιδιοκτήτες.

#4 Συγκρότημα Siheyuan (Κίνα)

Το Κινέζικο Siheyuan χρονολογείται γύρω στο 1045–770 π.Χ. Ένα τυπικό siheyuan είναι συμμετρικό και αποτελείται από 4 κτήρια γύρω από μία τετράγωνη εσωτερική αυλή. Αυτά τα συμπλέγματα σπιτιών χτίζονταν με αυστηρό ύψος, design, χρώμα και περιορισμούς στη διακόσμηση, ανάλογα με το κοινωνικό στάτους του ιδιοκτήτη. Έτσι, η ανακαίνιση είναι απαραίτητη. Νέες κολόνες και προσόψεις τοποθετήθηκαν δημιουργώντας τριγωνικά σχήματα και μια πιο καθαρή και στωική εμφάνιση. Οι πανέμορφες στέγες μείνανε σχεδόν απείραχτες, εκτός από την προσθήκη φωτοβολταϊκών. Τέλος, η εσωτερική αυλή απέκτησε νέα εμφάνιση.

#5 Σπίτια του λαού (Pueblo) (ΗΠΑ)

Τα παραδοσιακά σπίτια pueblo κατασκευάζονταν από πλίνθους ή ασβεστόλιθους. Μπορούσαν να φτάσουν ως και τους πέντε ορόφους και σχημάτιζαν ένα σχήμα πυραμίδας. Οι τοίχοι ήταν πολύ χοντροί και ζούσαν πολλές οικογένειες σε κάθε κτήριο. Ως αποτέλεσμα δεν ήταν πολύ άνετα. Με την ανακαίνιση οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερους χώρους, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση κοινωνικότητας που διέπει αυτά τα σπίτια. Νέες ταράτσες με πρίσματα είναι ιδανικές για κοινωνικές μαζώξεις προσφέροντας μοναδική θέα. Τα πρίσματα είναι περασμένα με φωτοβολταϊκά πάνελ έτσι ώστε τα σπίτια να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα