Αυτή είναι η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο

Με βάση τη δημοσκόπηση που διενήργησε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Parallaxi
αυτή-είναι-η-γυναίκα-που-άλλαξε-τον-κόσ-349478
Parallaxi

Η βραβευθείσα με Νόμπελ επιστήμονας Μαρία Κιουρί υπήρξε η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, κατέδειξε η δημοσκόπηση που διενήργησε το βρετανικό δίκτυο BBC και δημοσιεύτηκε σήμερα, όπου τονίζεται ο ρόλος της στην θεραπεία του καρκίνου.

Οι αναγνώστες του BBC History κατέταξαν τη Μαρία Κιουρί (γνωστή κι ως Μαντάμ Κιουρί) στην κορυφή του καταλόγου των 100 γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο, ψηφίζοντάς την βάσει κριτηρίων όπως ότι υπήρξε η πρώτη επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ αλλά και την έρευνά της για τη ραδιενέργεια.

«Είναι τόσο σημαντικό να επισημάνουμε το έργο των μεγάλων στοχαστών όπως η Μαρία Κιουρί» δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Χίναλι Πάτελ, η εκπρόσωπος τύπου του Fawcett Society, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Είναι ζωτικής σημασίας να τιμάμε τις πλούσιες και ποικίλες ιστορίες που μας άφησαν και να χρησιμοποιούμε τις ιστορίες τους ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές των γυναικών που καινοτόμησαν».

Η δημοσκόπηση διεξήχθη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να ενισχυθεί η αντιπροσώπευση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στη Βρετανία και βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος σχετικά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια που έδωσε μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Έμελιν Πάνκχερστ, η ηγέτιδα του κινήματος των σουφραζέτων στη Βρετανία, το οποίο συνέβαλε ώστε να αναγνωριστεί στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Γυναίκες επιστήμονες δεσπόζουν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Άντα Λάβλεϊς, που δημιούργησε αυτό που θεωρείται ως το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Ακολουθεί η Βρετανίδα χημικός Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία συνέβαλε στην κατανόηση του DNA.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα