Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο
Αστρονομικές περιουσίες. Μάθε περισσότερα για αυτούς.
Ιδέες που έγιναν πραγματικότητα, σκληρή δουλειά και αμέτρητες αποτυχίες μέχρι να φτάσουν στην κορυφή. Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες ανάγκες στην ανθρωπότητα, και να βγάλουν αστρονομικά ποσά μέσα από αυτές. Πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν με ότι είχαν, μέσα σε ένα υπόγειο. Άλλοι ήταν πιο τυχεροί και κληρονόμησαν τις περιουσίες τους. Όπως και να ‘χει αυτοί είναι οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αυτή τη στιγμή:
#10 Λάρι Έλισον
Net worth: $58,5 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Αμερικανική
Ο Λάρι Έλισον συν-ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Oracle το 1977. Η Oracle σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας της πληροφορικής. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη και εμπορία λογισμικού και τεχνολογίας βάσεων δεδομένων. Δημιουργεί λογισμικό και για επιχειρήσεις, καθώς επίσης αναπτύσσει και cloud computing υπηρεσίες.
Μια φράση του: Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να σου λένε πως είσαι τρελός, τότε μπορεί να βρίσκεσαι στην πιο καινοτόμα φάση της ζωής σου.
#9 Ντέιβιντ Κοχ
Net worth: $60 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Αμερικανική
O Ντέιβιντ Κοχ, μαζί με τον αδερφό του είναι υπεύθυνος και για τη λειτουργία και τον έλεγχο της Koch Industries. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην Αμερική. Είναι μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Κάνσας. Οι θυγατρικές της ασχολούνται με την παραγωγή, τη διύλιση και τη διανομή πετρελαίου, χημικών, ενέργειας και εμπορίας διάφορων προϊόντων. Φημισμένος για τις φιλανθρωπίες του, ο Ντέιβιντ Κοχ, έχει κάνει δωρεές σε ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο.
Μια φράση: Ο καρκίνος είναι πολύ δημοκρατικός υπό την έννοια ότι επιτίθεται στους ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο τους, το εθνικό τους υπόβαθρο ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
#8 Τσαρλς Κοχ
Net worth: $60 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Αμερικανική
Ο Τσαρλς Κοχ είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Koch Industries, που αναφέρθηκε παραπάνω, από το 1967. Ο πατέρας του, ο Φρεντ Κοχ, ξεκίνησε την επιχείρηση το 1940 και βελτίωσε τη μέθοδο εξευγενισμού του βαρέων κλασμάτων πετρελαίου σε βενζίνη. Κατέχει το 42% στην επιχείρηση, όπως και ο αδελφός του, Ντέιβιντ. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει μια σειρά ομάδων προβληματισμού (think tanks).
Μια φράση: Για να επιβιώσει μια επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να συμβάλλει στην κοινωνία και στην ευημερία των ανθρώπων. Διαφορετικά, ποιος θα τη θέλει;
#7 Κάρλος Σλιμ
Net worth: $67,1 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Μεξικανική
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού, Κάρλος Σλιμ και η οικογένεια του, ελέγχουν την America Movil, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική. Μαζί με ξένους επενδυτές, ο Κάρλος αγόρασε το 1990 την Telmex, τη μοναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Μεξικό. Τώρα η εταιρεία αυτή ανήκει στην America Movil. Έχει επίσης ποσοστά και σε κατασκευαστικές εταιρείες του Μεξικού, σε εταιρείες εξόρυξης και ακινήτων καθώς και το 17% των New York Times.
#6 Αμάνθιο Ορτέγα
Net worth: $70 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Ισπανική
Ο Αμάνθιο Ορτέγα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και ο πλουσιότερος λιανοπωλητής στον κόσμο. Ένας πρωτοπόρος στον τομέα του fast fashion, συνίδρυσε με την πρώην σύζυγό του το 1975, την Inditex το μεγαλύτερο όμιλο μόδας στον κόσμο, γνωστή κυρίως για τις αλυσίδες Zara. Του ανήκουν περίπου το 60% των καταστημάτων της Inditex στη Μαδρίτη, η οποία διαθέτει 8 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka και άλλων, με περισσότερα από 7.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.
Μια φράση: Στο δρόμο, θέλω να αναγνωρίζομαι μόνο από την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω.
Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις Έλληνες στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο
#5 Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Net worth: $71 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Αμερικανική
Ο Μαρκ Ζάγκερμπερκ δημιούργησε το Facebook ενώ φοιτούσε στο Χάρβαρντ το 2004 σε ηλικία 19 ετών, σαν ένα δίκτυο μεταξύ των φοιτητών του πανεπιστημίου, και στη συνέχεια, λάνσαρε την πλατφόρμα και σε άλλα πανεπιστήμια. Όπως έχει δείξει η ιστορία, όλο αυτό πήρε σταδιακά τεράστιες διαστάσεις, και πλέον είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε.
Μια φράση: Μπορεί να μην έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε αμέσως τον κόσμο που θέλουμε, αλλά μπορούμε όλοι από σήμερα να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να το πετύχουμε μακροπρόθεσμα.
#4 Μπερνάρ Αρνό
Net worth: $72 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Γαλλική
Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της καλαισθησίας και του γούστου, ο Μπερνάρ Αρνό επιβλέπει μια αυτοκρατορία 70 διαφορετικών brands, μεταξύ των οποίων είναι η Louis Vuitton και η Sephora. O “λύκος με το κασμιρένιο παλτό” όπως τον αποκαλούν, μετά από την τελευταία απόφασή του να εξαγοράσει το ποσοστό της Dior που δεν κατείχε, σε ένα deal αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έφερε τον διάσημο οίκο κάτω από την ομπρέλα της LVMH. Αυτή του η κίνηση θεωρείται το επισφράγισμα της καριέρας του, αφού μέσα σε ένα χρόνο μεγάλωσε την περιουσία του κατά $30,5 δισεκατομμύρια.
Μια φράση: Θεωρώ τον εαυτό μου ως πρεσβευτή της γαλλικής κληρονομιάς και της γαλλικής κουλτούρας. Αυτό που δημιουργούμε είναι εμβληματικό. Συνδέεται με τις Βερσαλλίες, με τη Μαρία Αντουανέτα.
#3 Γουόρεν Μπάφετ
Net Worth: $84 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Αμερικανική
Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών. Διοικεί την πολυεθνική Berkshire Hathaway, η οποία κατέχει περισσότερες από 60 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της ασφαλιστικής εταιρείας Geico, της εταιρείας παραγωγής μπαταριών Duracell, και της αλυσίδας εστιατορίων Dairy Queen. Έχει δεσμευτεί να προσφέρει περισσότερο από το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι στιγμής έχει δώσει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς ξεκίνησαν την εκστρατεία “The Giving Pledge” το 2010, ζητώντας από δισεκατομμυριούχους να δωρίσουν το ήμισυ του πλούτου τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Μια φράση: Τα μωρά που γεννιούνται στην Αμερική σήμερα είναι η πιο τυχερή φουρνιά της ιστορίας. Για 240 χρόνια ήταν τρομερό λάθος να στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής. Και τώρα δεν είναι καιρός να αρχίσεις.
#2 Μπιλ Γκέιτς
Net worth: $90 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Αμερικανική
Το 1975 συνίδρυσε μαζί με τον Πολ Άλεν, τη Microsot τη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι γνωστός γιατί για πολλά χρόνια είχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Όμως οι φιλανθρωπικές του δράσεις είναι υψίστης σημασίας. Με τη σύζυγό του Μελίντα, ο Μπιλ Γκέιτς διευθύνει το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο, που έχει ως στόχος να σώσει ζωές και να βελτιώσει την παγκόσμια υγεία, ενώ συνεργάζεται και με το Διεθνές Ρόταρυ (παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών) για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
Μια φράση: Τα χρήματα δεν έχουν χρησιμότητα μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο. Η χρησιμότητά τους είναι εξ’ ολοκλήρου η οικοδόμηση μιας οργάνωσης και η άντληση πόρων προς τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.
#1 Τζεφ Μπέζος
Net Worth: $112 δισεκατομμύρια
Υπηκοότητα: Αμερικανική
Ο επικεφαλής και ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πρώτος που έφτασε και ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως νούμερο #1 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό που είναι σήμερα η Amazon, ξεκίνησε στο γκαράζ του Τζεφ το 1994. Έχει πάθος με το διαστημικό ταξίδι. Η αεροδιαστημική του εταιρεία του, Blue Origin, αναπτύσσει έναν επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο που ο Μπέζος έχει δηλώσει ότι θα μεταφέρει επιβάτες. Το 2013 αγόρασε την εφημερίδα The Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα από μια καριέρα με πολλά λάθη και σκαμπανεβάσματα, ο Μπέζος ισχυρίζεται ότι τρία πράγματα θέλουν οι πελάτες και η Amazon μπορεί να τους τα προσφέρει για αυτό είναι στην κορυφή. Καθ αυτά είναι τα εξής: Οι καλύτερες επιλογές, οι καλύτερες τιμές και η καλύτερη παράδοση.
Μια φράση: Υποψιάστηκα ότι πάντα θα με στοιχειώνει η απόφαση του να μην προσπαθήσω καθόλου.
*Με στοιχεία από τη λίστα του Forbes