Life

Ο αγαπημένος Άγιος των Χριστουγέννων ανά χώρα

Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ίδιος σε όλες τις χώρες...

Εμμανουέλα Τσαλίκη
ο-αγαπημένος-άγιος-των-χριστουγέννων-392082
Εμμανουέλα Τσαλίκη

Η αγαπημένη γιορτή όλων, είναι εδώ! Αν και στην Ελλάδα κατά παράδοση τα παιδιά περιμένουν τον Άγιο Βασίλη την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε άλλες χώρες τον περιμένουν Παραμονή των Χριστουγέννων και σε κάθε μέρος με άλλο… χρώμα και με διαφορετική ονομασία.

Ναι, ακριβώς. Πέρα από τον κλασικό κόκκινο Άγιο Βασίλη των ΗΠΑ, σε άλλες χώρες του κόσμου, ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών, έχει διαφορετικό χρώμα στολής και ίσως άλλο όνομα. Ίσως και να μην έχει καμία σχέση με την κλασική εικόνα του καλόκαρδου ασπρομάλλη, αλλά να έχει κάποια άλλη μορφή…

Ηνωμένο Βασίλειο:

Με τρεις διαφορετικές ονομασίες, όπως Santa Claus, Father Christmas ή Kris Cringle, ο… Βρετανός Άγιος, είχε στολή πράσινου χρώματος, αν και σήμερα τον συναντάμε με κόκκινη στολή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτός ο Santa Claus, δεν έφερνε δώρα. Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, απλά πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και γλένταγε με όσους έμεναν εκεί, τρώγοντας και πίνοντας την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ιταλία:

Εικόνα: twitter

Μπορεί να δείχνει αρκετά τρομακτική, αλλά η La Befana στην Ιταλία, ήταν κάτι σαν γριά μάγισσα που θέλει να εξιλεωθεί για τις κακές πράξεις του παρελθόντος της, χαρίζοντας δώρα στα παιδιά αλλά και γλυκά, πάντα στις 6 Ιανουαρίου.

Ισπανία:

Εικόνα: flickr

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Los Reyes Magos, είναι οι 3 μάγοι , οι οποίοι χαρίζουν γλυκά και ζαχαρωτά στα παιδιά της Ισπανίας. Όλα αυτά, καθώς παρελαύνουν στις 6 Ιανουαρίου κάθε χρόνου, συνήθως στα κέντρα των ισπανικών πόλεων.

Φινλανδία:

Εικόνα: Twitter

Στην Φινλανδία, ο Joulupukki, δηλαδή η Κατσίκα των Χριστουγέννων, υπάρχει για να αναπαριστά έναν άνδρα, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε κατσίκα την Παραμονή των Χριστουγέννων. Αλλά για καλή τύχη των παιδιών της Φινλανδίας, ο Joulupukki, δεν έρχεται με άδεια χέρια.

Μαζί με έναν συνοδό, η κατσίκα επισκέπτεται τα σπίτια των παιδιών της χώρας, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα και ψάχνει για καλά και φρόνιμα παιδιά, ώστε να τους δώσει τα δώρα που τους αξίζουν.

Καταλονία:

Οι Καταλονοί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με τον Tio de Nadal – the Poo Log. Τα παιδιά στολίζουν και αφήνουν κεράσματα για αυτό το ιδιαίτερο… κούτσουρο, μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά τραγουδούν ενώ χτυπούν το κούτσουρο, μέχρι να βγουν από μέσα του γλυκά, παιχνίδια και διάφορα δώρα.

Γερμανία:

Κατά την παράδοση, ο Άγιος Βασίλης δεν επισκέπτεται τα σπίτια των άτακτων παιδιών. Τα προσπερνάει και πάει σε εκείνα που μένουν τα καλά παιδιά, για να τους αφήσει τα δώρα τους.

Στην Γερμανία όμως, τα παιδάκια παραμένουν ξύπνια την Παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς φοβούνται την επίσκεψη του Krampus. Ο Krampus, είναι ένας τρομακτικός δαίμονας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τον Άγιο Βασίλη και … χτυπάει τα κακά παιδιά.

Ολλανδία:

Ο Sinterklaas και ο Black Pete, υπάρχουν στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της χώρας, ήδη από τον 19ο αιώνα.

Τους δύο αυτούς χαρακτήρες, συναντάμε αρχικά σε παραδοσιακά δημοτικά  τραγούδια της χώρας. Σε αυτά, ο Sinterklaas και ο βοηθός του Black Pete, ένας Μαυριτανός, δίνουν δώρα στα παιδιά.

Αρχικά, ήταν παράδοση οι κάτοικοι της χώρας να βάφονται μαύροι, να φορούν σγουρές περούκες και να βάφουν έντονα τα χείλη τους, μιμούμενοι τον Μαυριτανό ήρωα. Όμως, αυτός ο τρόπος εορτασμού, θεωρείται πλέον ρατσιστικός στην χώρα.

Έτσι, πολλοί διαμαρτύρονται, θέλοντας να μην υπάρχει ο χαρακτήρας του Black Pete (στα ολλανδικά Zwarte Piet) στους εορτασμούς των Χριστουγέννων.

Γαλλία:

Στην Γαλλία, ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται Πατέρας των Χριστουγέννων – και συγκεκριμένα, Père Noël.

Αντί για κόκκινη στολή, φοράει ένα μακρύ, κόκκινο μανδύα. Ακολουθώντας την παράδοση, τα παιδιά στην Γαλλία, αφήνουν τα παπούτσια τους μπροστά από το τζάκι και περιμένουν όταν ξυπνήσουν να τα βρουν γεμάτα με παιχνίδια, γλυκά και δώρα που θα τους έχει αφήσει.

Όπως και στην γερμανική παράδοση, ο Père Noël, έχει για παρέα του τον Père Fouettard, ο οποίος χτυπάει τα άτακτα παιδιά της χρονιάς που πέρασε…

Ρωσία και Ουκρανία:

O Ded Moroz, (Παγωμένος Πατέρας), είναι μια φιγούρα, βγαλμένη από την σλαβική μυθολογία, στην οποία συνήθως περιγράφεται ως μάγος ή δαίμονας. Για να τιμωρήσει τα άτακτα παιδιά, τα απήγαγε.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο χαρακτήρας του Ded Moroz «μαλάκωσε», αφήνοντας πίσω την σκοτεινή εκδοχή του.

Πλέον, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ταξιδεύει σε όλες τις σλαβικές περιοχές, κυρίως όμως στην Ρωσία και την Ουκρανία και μοιράζει δώρα. Για παρέα του, έχει την χαρωπή Snegurochka (Snow Maiden).

Σουηδία:

O Tomte ή αλλιώς Jultomten, είναι ένα πλάσμα της σουηδικής λαογραφίας. Σύμφωνα με την παράδοση, μοιάζει με νάνο και έχει την μορφή ενός αγαλματιδίου για τον κήπο και προστατεύει το σπίτι από την κάθε κακοτυχία.

Ενώ αρχικά ήταν συνδεδεμένος με τον διάβολο, στα νεότερα χρόνια, είναι κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη της χώρας.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, ένας ενήλικας της οικογένειας, μεταμφιέζεται στον Tomte φορώντας μία μάσκα και ρωτάει: «Υπάρχουν καλά παιδιά σε αυτό το σπίτι;» πριν ανοίξει τον σάκο του και μοιράσει τα δώρα.

*Με στοιχεία από το BBC και INSIDER

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα