Άγιε Βασίλη, φέτος ήταν όλα τα παιδιά «καλά»;
Τι σημαίνει «καλά παιδιά»; Αυτά που διαβάζουν τα μαθήματα τους και τρώνε το φαγητό τους; Τι γίνεται με τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο και δεν έχουν φαγητό;
Στις γιορτινές ημέρες που διανύουμε, την τιμητική τους έχουν σίγουρα τα παιδιά. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναπόφευκτα κάποια στιγμή γυρίζουμε στην παιδική μας ηλικία, τότε που γράφαμε τις επιθυμίες μας στον Άγιο που μπορούσε να τις πραγματοποιήσει, προτάσσοντας ως αντάλλαγμα την καλή μας συμπεριφορά. Κάπως έτσι, ξεκινούσαμε να γράφουμε κι εμείς «φέτος ήμουν καλό παιδί», γεγονός που μας καθιστούσε «δικαιούχους» του δώρου που επιθυμούσαμε.
Τι σημαίνει, όμως, καλά παιδιά; Είναι τα παιδιά που διαβάζουν τα μαθήματά τους; Και τι γίνεται με τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σχολείο; Είναι τα παιδιά που τρώνε όλο τους το φαγητό; Και τα εκατομμύρια παιδιά που μετά βίας έχουν εξασφαλισμένο τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα; Είναι εκείνα που συγυρίζουν το δωμάτιό τους, πλένουν τα δόντια τους, ακούνε τους γονείς τους; Πόσα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς ένα ασφαλές σπίτι, χωρίς προδιαγραφές υγιεινής, πόσα χάνουν τους γονείς τους σε συρράξεις ή σε φυσικές καταστροφές…
Για τους Αναδόχους της ActionAid, σημασία δεν έχει αν ήταν καλά παιδιά, αλλά αν όλα τα παιδιά ήταν καλά. Αν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τροφή και καθαρό νερό, αν πήγαν σχολείο, αν η καθημερινότητά τους ήταν σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας. Ο Ali και οι συμμαθητές του από το χωριό Tazari της Τανζανίας τη χρονιά που πέρασε ήταν καλά. Έλαβαν πακέτα με σχολικά είδη από τους Αναδόχους τους, βιβλία και παιχνίδια. Έτσι, μπορούν να παρακολουθούν το σχολείο και να διαβάζουν τα μαθήματά τους χωρίς ελλείψεις.
Σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, στη μακρινή Καμπότζη, η Chamnan και τα υπόλοιπα κορίτσια από την κοινότητά της που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid είναι ενθουσιασμένα με τις καινούργιες σχολικές εγκαταστάσεις. Πλέον, έχουν βιβλιοθήκη με ολοκαίνουργια βιβλία, παιδική χαρά, καθαρές τουαλέτες, ενώ διασκέδασαν με την ψυχή τους στα παιχνίδια που οργανώθηκαν στη γιορτή Αναδοχής, κατά την οποία έγραψαν τα γράμματα στους Αναδόχους τους.
«Θέλω να γίνω μια από τις πιο μορφωμένες γυναίκες στη χώρα!», μας λέει η 9χρονη Mariama από τη Σιέρα Λεόνε και μοιράζεται τα όνειρά της, που για πρώτη φορά, αφότου έχασε τους γονείς της, νιώθει ότι μπορεί να τα κάνει πραγματικότητα: «Πιστεύω ότι με την εκπαίδευσή μου θα μπορέσω να βγάλω την οικογένειά μου από τη φτώχεια και ειδικά τη γιαγιά μου, που αγωνίζεται πολύ σκληρά για να μας μεγαλώσει. Θα ήθελα να γίνω μια αναγνωρισμένη δικηγόρος στη χώρα ώστε να υπερασπίζομαι και να στηρίζω τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών».
H Mariama, o Ali, η Chamnan φέτος ήταν καλά. Δεν έγραψαν, βέβαια, κανένα γράμμα για να ζητήσουν δώρα, διαβεβαιώνοντας για την καλή τους συμπεριφορά. Έστειλαν, όμως, μαζί με χιλιάδες άλλα παιδιά στον κόσμο, ζωγραφιές γεμάτες αγάπη στους Αναδόχους τους. Γράμματα που μιλούν για τις προκλήσεις που συναντούν καθημερινά, για τα όνειρά τους και για την ελπίδα να τα πραγματοποιήσουν χάρη στην αλληλεγγύη.
Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid, φέτος εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ήταν καλά. Είχαν ευκαιρίες για μάθηση, με την κατασκευή σχολικών υποδομών, την παροχή βιβλίων και σχολικών ειδών, την παροχή υποτροφιών σε ευάλωτους μαθητές και με την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αξία της εκπαίδευσης. Είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθαρό νερό, ενώ οι γονείς τους εξασφάλισαν σταθερό εισόδημα, ώστε να μπορούν να τους παρέχουν επαρκή τροφή, ασφαλή διαβίωση και να στηρίξουν την εκπαίδευσή τους.
Ωστόσο, εκατομμύρια ακόμα παιδιά, «καλά παιδιά», που έχουν τη δύναμη να χαμογελούν παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να στερούνται στοιχειώδη αγαθά και δικαιώματα. Και περιμένουν να γράψουν κι εκείνα ένα γράμμα και να φτιάξουν μια ζωγραφιά γεμάτη φως. Οι ιστορίες όπως της Mariama ή του Ali αρκούν για να μας αποδείξουν ότι τα θαύματα μπορούν να γίνουν πράξη από τον κάθε άνθρωπο. Καθένας και καθεμία από εμάς μπορεί να συμβάλει ώστε όλα τα παιδιά να είναι καλά. Και όλα να ξεκινήσουν πάλι από ένα παιδικό γράμμα…
Καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο!
Μάθε περισσότερα για το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid εδώ