Life

ΕΙΚΟΝΕΣ: Οι 7 απόκοσμες εκκλησίες της Ανταρκτικης

Με τουλάχιστον 7 εκκλησίες σε λειτουργία στην Ανταρκτική, αυτά είναι τα νοτιότερα κτίρια λατρείας στον κόσμο:

Parallaxi
εικονεσ-οι-7-απόκοσμες-εκκλησίες-της-αν-527506
Parallaxi

Η Ανταρκτική θεωρείται επισήμως ως μία έρημος, κάνοντάς την έτσι τη μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο. Αλλά ακόμα και σε αυτό το παγωμένο, αφιλόξενο τοπίο, οι εξερευνητές και οι επιστήμονες υπομένουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά βρίσκουν χρόνο για την πίστη τους. Με τουλάχιστον 7 εκκλησίες σε λειτουργία στην Ανταρκτική, αυτά είναι τα νοτιότερα κτίρια λατρείας στον κόσμο:

1. Το εκκλησάκι του χιονιού

Βρίσκεται σε μία Αμερικανική βάση στο Νησί Ross και δεν είναι πολύ τυχερή. Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε ένα πολύ απομακρυσμένο παγωμένο τοπίο, έχει καταστραφεί 2 φορές από φωτιά.

Στην τωρινή της μορφή, η εκκλησία χτίστηκε από τους εποχικούς κατοίκους του σταθμού. Το χειμώνα, ο σταθμός φιλοξενεί περίπου 200 άτομα, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει ακόμη και 1.000 επισκέπτες. Η εκκλησία δεν ανήκει σε κάποια θρησκεία και προσπαθεί να εξυπηρετεί όλους τους πιστούς από όλες τις θρησκείες. Ο πατέρας Michael Smith έχει τελέσει βουδιστικές και Μπαχάι τελετές.

2. Εκκλησάκι Trinity

Αυτή η ορθόδοξη εκκλησία χτίστηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 και μετά μεταφέρθηκε στο Ρώσικο Σταθμό Bellingshausen στην Ανταρκτική στο νησί King George. Δύο καλόγεροι από ένα ρώσικο μοναστήρι ήταν οι πρώτοι εθελοντές που πέρασαν τον πρώτο χρόνο στο ναό και από τότε κάθε χρόνο αλλάζουν οι ιερείς.

Το εκκλησάκι 15 μέτρων στέκεται αγέρωχο στους ανέμους της Ανταρκτικής. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30 επισκέπτες και το επισκέπτονται προσωπικό από κοντινούς ρώσικους, χιλιανούς, πολωνικούς και κορεάτικους σταθμούς. Έχει τελεστεί ακόμη και γάμος ανάμεσα σε 2 ερευνητές ρωσικής και χιλιανής καταγωγής, όπως και μερικές βαφτίσεις.

3. Το καθολικό εκκλησάκι μέσα σε παγωμένη σπηλιά

Αυτή η εκκλησία βρίσκεται μέσα σε μία παγωμένη σπηλιά στο νοτιότερο μέρος λατρείας στον κόσμο. Είναι η μόνιμη καθολική εκκλησία για τους Αργεντίνους χριστιανούς του σταθμού που ιδρύθηκε το 1955 στο Νησί του Coat. Στο σημείο που βρίσκεται η εκκλησία η νύχτα και η μέρα διαρκούν 4 μήνες και στον ουρανό συχνά εμφανίζεται η aurora australis.

4. Το εκκλησάκι του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης

Ο σταθμός Esperanza είναι ένας από τους 13 αργεντίνικους σταθμούς της Ανταρκτικής και θεωρείται από τους Αργεντίνους η νοτιότερη “πόλη” τους. Εκτός από εκκλησία, μόνιμη ερευνητική βάση έχει μόνιμο σχολείο με δασκάλους, μουσείο, μπαρ και νοσοκομείο με μόνιμη πτέρυγα που γεννιούνται πολλοί Αργεντίνοι.

Ενώ είναι σημαντικό για τους ερευνητές να μείνουν κοντά στο θεό όσο διαμένουν στην Ανταρκτική, αυτό δεν τους σταμάτησε από το να έχουν και καζίνο στην “πόλη” τους.

5. Το εκκλησάκι του Ivan Rilski

Αγκαλιασμένο από το χιόνι, αυτό είναι το εκκλησάκι της βουλγαρικής βάσης του Αγίου Kliment Ohridski, που ιδρύθηκε το 1988 από μία τετραμελή ομάδα Βουλγάρων. Παρότι μοιάζει πολύ βασικό, έχει μία καμπάνα που είναι δωρεά του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλγαρίας όταν δούλευε ως γιατρός στη βουλγαρική βάση τη σαιζόν 1993/94.

6. Το εκκλησάκι Santa Maria Reina de la Paz

Μάλλον μία από τις λίγες εκκλησίες του κόσμου που βρίσκεται μέσα σε κοντέινερ, αυτή είναι η εκκλησία της μεγαλύτερης συνοικίας πολιτών στην Ανταρκτική. Ο πληθυσμός το χειμώνα φτάνει 80 άτομα, ενώ το καλοκαίρι 120. Βρίσκεται στη χιλιανή στρατιωτική βάση Villa las Estrellas στο νησί King George και είναι το σπίτι στους ερευνητές και την οικογένεια τους που διαμένουν εκεί ακόμη και για 2 χρόνια. Οι θρησκευτικές τελετές πραγματοποιούνται από έναν διάκονο που ζει στη βάση. Η πόλη έχει επίσης σχολείο, hostel, ταχυδρομείο και τράπεζα.

7. Εκκλησάκι Santisima Virgen de Lujan

Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας Nicholas Daniel Julian που βοήθησε να χτιστεί το καθολικό εκκλησάκι σε ακόμη μία ερευνητική βάση της Αργεντινής. Το εκκλησάκι βρίσκεται σε μία από τις σημαντικότερες μόνιμες βάσεις της Αργεντινής στην Ανταρκτική. Όταν χτίστηκε, η περιοχή ήταν η πρώτη στην ήπειρο που είχε αεροδρόμιο και έτσι ήταν από τις πιο πολυσύχναστες εκκλησίες. Έτσι απέκτησε το όνομα “Η είσοδος της Ανταρκτικής”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα