Έτσι είναι πλέον τα γραφεία στις χώρες που βγαίνουν από την πανδημία

Αυστραλία, η χώρα - με χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων - μας "δίνει μια γεύση" το πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή του γραφείου τους επόμενους μήνες

Parallaxi
έτσι-είναι-πλέον-τα-γραφεία-στις-χώρες-744499
Parallaxi
Εικόνα: Pexels

Όταν ο Shant Soghomonian, ανώτερος διευθυντής πωλήσεων της Dell, επέστρεψε στο γραφείο του στο Σίδνεϊ τον περασμένο μήνα μετά από ένα χρόνο εξ αποστάσεως εργασίας, ένιωσε σαν να μη έχει αλλάξει τίποτα και δεν χρειάστηκε καν να φορέσει μάσκα. Όταν όμως μπήκε στην αίθουσα συνεδριάσεων για το πρώτο meeting του 2021, δεν ήξερε πώς να χαιρετήσει τους συναδέλφους του.

“Κάνουμε χειραψία; Αγγίζουμε τους αγκώνες; ” θυμάται ο Soghomonian. Τελικά όλοι συμφωνήσαμε σε ένα χτύπημα του αγκώνα, λέει.

Ο κ. Soghomonian και περίπου 2.000 από τους συναδέλφους του στην Dell στην Αυστραλία κατάφεραν να επιστρέψουν στα γραφεία τους για μήνες. Στις 9 Μαρτίου, τα έξι γραφεία της Dell στην Αυστραλία μπήκαν στην τρίτη και τελευταία φάση της επανέναρξης. Την ίδια ώρα, περίπου 41.000 υπάλληλοι της Dell στις Η.Π.Α. παραμένουν σε εξ αποστάσεως εργασία, για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Dell.

Η επιστροφή των Αυστραλών στην εργασία “δίνει μια γεύση” για το πώς μπορεί να είναι το γραφείο μετά την πανδημία γενικότερα. Η χώρα σχεδόν 26 εκατομμυρίων ανθρώπων πρωτοστάτησε στην παγκόσμια προσπάθεια να ανοίξουν και πάλι τα γραφεία. Το αυστηρό και έγκαιρο lockpown, η εντατική ιχνηλάτηση επαφών και τα επιθετικά πρωτόκολλα καραντίνας βοήθησαν να διατηρηθούν τα καθημερινά νέα κρούσματα πολύ χαμηλά για μήνες και ο συνολικός αριθμός των θανάτων κάτω από 1.000 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του. Γραφεία πολυεθνικών εταιρειών όπως η Adobe, το Facebook και η Dell άρχισαν να ανοίγουν ξανά τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η μετάβαση από την καραντίνα σε συναντήσεις χωρίς τη χρήση μάσκας δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Τα περισσότερα γραφεία επέστρεψαν σταδιακά στην επανένταξη των εργαζομένων και με λίγα άτομα στην αρχή σε κοινόχρηστους χώρους και σε συναντήσεις, ενώ παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη διστακτικότητα των υπαλλήλων να μετακινηθούν και πάλι.

Οι αρχικοί κανόνες ασφάλειας και υγιεινής απέναντι σε έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη ζωή του γραφείου. Η Dell εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένα σύστημα “κρατήσεων γραφείου” ενώ δεν υπάρχουν πλέον βάζα με μπισκότα στην αίθουσα προσωπικού, λέει η Angela Fox, διευθύνουσα σύμβουλος που εδρεύει στο Σίδνεϊ. Τα αντισηπτικά χεριών είναι παντού, οι πόρτες της αίθουσας συσκέψεων φέρουν πινακίδες που δείχνουν ότι έχουν απολυμανθεί και οι μονάδες χειρισμού αέρα των γραφείων έχουν αυξήσει την πρόσληψη φρέσκου αέρα από 15% σε 40% για καλύτερο εξαερισμό. Το Facebook, το οποίο έχει δύο γραφεία στην Αυστραλία, σταμάτησε να σερβίρει σε μπουφέ και τώρα δίνει μεμονωμένα γεύματα σε εργαζόμενους, αναφέρει ο Will Easton, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Δεδομένης της εξαιρετικά προσεκτικής προσέγγισης της Αυστραλίας σε νέα κρούσματα Covid, ακόμη και ένας μικρός αριθμός νέων λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει τις πολιτείες σε σύντομα, ξαφνικά lockdowns. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Dell έκλεισε προσωρινά το γραφείο της στο Μπρίσμπεϊν όταν η πόλη κήρυξε κλείσιμο τριών ημερών για να περιορίσει νέα κρούσματα Covid, λέει η Fox.

Παράλληλα με την Αυστραλία, γραφεία σε άλλα μέρη που έχουν υπό έλεγχο την πανδημία, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν, είναι επίσης ανοιχτά για μήνες. Τα ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης στις περιοχές αυτές, βοηθούν να περάσουν τα εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου που χρησιμοποιούνται από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Dell και η Adobe για να αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν ξανά σε ένα συγκεκριμένο μέρος, σύμφωνα με στελέχη και στις δύο εταιρείες.

Στις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις, η εργασία από το γραφείο παραμένει εθελοντική και όχι υποχρεωτική. “Είναι ακόμα σημαντικό να διατηρήσουμε επιλογή διαθέσιμη, γιατί αυτό λένε οι εργαζόμενοι ότι θέλουν”, λέει ο Robertson της Deloitte.

Ωστόσο, η εργασία από το σπίτι μπορεί να μη συνεχιστεί εσαεί . Μια έκθεση της BCG (Boston Consulting Group) διαπίστωσε ότι το 63% των 1.002 Αυστραλών υπαλλήλων σε μια σειρά εταιρειών ήθελε να συνεχίσει κάποια μορφή απομακρυσμένης εργασίας από τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο, μόνο το 40% των 121 εργοδοτών που ρωτήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο πίστευαν ότι θα εργαστούν σε υβριδικά μοντέλα στο μέλλον.

Υπάρχουν επίσης πολλοί Αυστραλοί που δεν έχουν την επιλογή να εργαστούν εξ αποστάσεως, συμπεριλαμβανομένων πολλών που εργάζονται σε υγειονομική περίθαλψη, λιανικό εμπόριο και “περιστασιακές θέσεις εργασίας” χωρίς σταθερές ώρες.

Για πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ανοίξει ξανά για εθελοντική εργασία από το γραφείο, η επιστροφή γίνεται σταδιακά. Σχεδόν όλα τα γραφεία της Dell σε 73 χώρες βρίσκονταν στη φάση 0 την περασμένη άνοιξη, που σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι δούλευαν  απομακρυσμένα. Η πρώτη φάση, την οποία ξεκίνησε η Dell στην Αυστραλία τον περασμένο Ιούνιο, επέτρεψε να επιστρέψει περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού. Η Φάση 2, που ξεκίνησε μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, επέτρεψε στους εργαζόμενους να επιστρέψουν κατά 50% και η φάση 3 επέτρεψε σε οποιονδήποτε να επιστρέψει, χωρίς μάσκες ή κοινωνικές αποστάσεις Η Microsoft έχει έξι τέτοιες φάσεις και βρίσκεται στη φάση 5 στην Αυστραλία, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιστρέψουν με ορισμένες προϋποθέσεις όπως η συμπλήρωση μιας φόρμας δήλωσης υγείας και η χρήση μάσκας ενώ μετακινούνται, αναφέρει ο Ingrid Jenkins, επικεφαλής της Microsoft Australia.

Η πληρότητα των χώρων γραφείων αυξάνεται σιγά-σιγά σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Property Council of Australia, μια ομάδα λόμπι που παρακολουθεί τα ποσοστά από τον Ιούλιο του 2020. Σε κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές έξι μεγάλων πόλεων, το ποσοστό πληρότητας των γραφείων ανήλθε στο 36% τον περασμένο Ιούλιο. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, αυξήθηκε σε 48% στο Σίδνεϊ και 65% στην Καμπέρα, την πρωτεύουσα.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγη εφευρετικότητα για να πείσουμε τους συναδέλφους που αισθάνονται πιο άνετα να δουλεύουν από το σπίτι, ότι η εργασία στο γραφείο αξίζει τον κόπο. Ο κ. Robertson, του Deloitte, πειραματίζεται φέτος με κίνητρα για την ομάδα του, που αποτελείται από περίπου 230 άτομα.

Έφερε και πάλι στο προσκήνιο σνακ όπως φρούτα και καραμέλες, δημιούργησε συναντήσεις «Team Tuesday» όπου μοιράζονται τα επιτεύγματά τους, και καθιέρωσε τις «Thursty Thursday» happy hours.

“Θέλω οι εργαζόμενοι να αισθάνονται οτι κάτι “χάνουν” αν δεν έρθουν”, λέει. Φαίνεται να λειτουργεί: Λέει ότι από τον Ιανουάριο, το τμήμα της ομάδας του που χρησιμοποιεί το γραφείο αυξήθηκε από περίπου 20% σε πάνω από 60%.

Πριν από δύο εβδομάδες, λέει, πάνω από 30 άτομα έμειναν για ποτά σε μια κοντινή παμπ μέχρι τις 6:30 μ.μ. “Όλοι ένιωθαν σχεδόν σαν γύρισαν και πάλι στο 2019”.

Πηγή: The Wall Street Journal

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα