«Φανάρι» πριν την επίσκεψη στην τουαλέτα, μια νέα «πραγματικότητα» στην Ιταλία
O Σιμόνε Μέλα δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια φωτεινή ένδειξη θα έκρινε πότε του επιτρέπεται να επισκεφθεί την τουαλέτα στο εργοστάσιο όπου εργάζεται.
O Σιμόνε Μέλα δεν φανταζόταν ποτέ ότι μια φωτεινή ένδειξη θα έκρινε πότε του επιτρέπεται να επισκεφθεί την τουαλέτα στο εργοστάσιο όπου εργάζεται. Αλλά στην εποχή του κορονοϊού, αυτό πλέον θεωρείται κάτι φυσιολογικό.
Και ο ίδιος βέβαια αισθάνεται τυχερός που έχει δουλειά. Μόνο 200 από τους 800 εργαζόμενους στην εταιρεία ISA, που κατασκευάζει επαγγελματικά ψυγεία-βιτρίνες με τα οποία εξοπλίζει μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, έχουν μέχρι στιγμής μπορέσει να επιστρέψουν στο εργοστάσιο στην περιφέρεια της Ούμπρια στην Ιταλία.
Η σταδιακή επιστροφή τους έχει καταστεί δυνατή μέσω ενός συνδυασμού εφαρμογών που ποικίλλουν: από απλές ως καινοτόμες και προηγμένης τεχνολογίας.
Για παράδειγμα, οι πλαστικές ταινίες που κολλήθηκαν στο πάτωμα δημιούργησαν διαχωριστικές νησίδες και ως εκ τούτου ξεχωριστούς χώρους εργασίας.
Ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη–με κίτρινη και πράσινη ένδειξη–εγκαταστάθηκε για την ασφαλή είσοδο των εργαζομένων στις τουαλέτες.
Οι εργαζόμενοι γυρίζουν έναν διακόπτη εισερχόμενοι ή εξερχόμενοι από την τουαλέτα και μια φωτεινή ένδειξη ενημερώνει όσους θέλουν να κάνουν χρήση αν είναι άδεια ή κατειλημμένη.
Traffic light for bathroom break is new normal in coronavirus Italy https://t.co/83HUQJmeD2 pic.twitter.com/0hpFnd5mGa
— Reuters (@Reuters) April 23, 2020
Αυτό το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα για την σταδιακή επιστροφή των υπαλλήλων του εργοστασίου είναι γνωστό ως SWAT (αρκτικόλεξο του Προηγμένου Συστήματος Εντοπισμού Εργαζομένων).
Οι υπάλληλοι σκανάρουν μια εφαρμογή στο κινητό τους και τοποθετούν μια μικρή λευκή συσκευή στην φόρμα εργασίας τους.
Αυτή δονείται αν πλησιάσουν πολύ έναν άλλον εργαζόμενο στέλνοντας ταυτόχρονα ένα σήμα σε μια βάση δεδομένων υπολογιστή.
“Είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κάποιο εργαλείο για να μας κατασκοπεύουν. Είναι απλώς μια συσκευή που επιτρέπει να αυξάνονται οι αποστάσεις ασφαλείας και αναφέρει τις στενές επαφές”, εξηγεί ο Μέλα. “Αν εντοπίσουμε κάποιο κρούσμα θα είναι έτσι ευκολότερη η ιχνηλάτηση των επαφών του. Αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς”, εξηγεί ο Μέλα.
Ένα παρόμοιο σύστημα βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών στην Αμβέρσα, στο Βέλγιο.
Οι επικεφαλής της ISA αντελήφθησαν ότι, αν θέλουν να παραμείνουν στον χώρο των επιχειρήσεων, δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να τροποποιήσουν τις συνήθειες εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας.
“Για να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον ιό, ο οποίος δυστυχώς δεν θα εκλείψει μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, κατασκευάσαμε ένα σύστημα υλισμικού και λογισμικού που να επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται στον ίδιο χώρο με ασφαλή τρόπο και που να αντεπεξέρχεται στην κοινωνική αποστασιοποίηση”, λέει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μάρκο Τζουλιέτι.
Η θερμοκρασία του σώματος κάθε εργαζομένου ελέγχεται κατά την είσοδό του στο εργοστάσιο και όλοι οι υπάλληλοι φορούν μάσκα, γάντια και προστατευτική ασπίδα προσώπου.
Για την περαιτέρω προστασία τους, διαχωριστικά από πλεξιγκλάς έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στους χώρους εργασίας κατά μήκος της γραμμής παραγωγής. Mάλιστα εκτείνονται από την μέση και πάνω ώστε οι εργάτες να μπορούν να περνούν ο ένας στον άλλον υλικά ή να μιλούν μεταξύ τους.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ