Κουνήθηκε όλος ο πλανήτης για 20 λεπτά και δεν το κατάλαβε ψυχή;
Ένα περίεργο φαινόμενο.
Στις 11 Νοεμβρίου, λίγο πριν τις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ένα περίεργο και μυστηριώδες σεισμικό κύμα διέτρεξε όλον τον πλανήτη για 20 ολόκληρα λεπτά χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα! Το αξιοσημείωτο φαινόμενο φέρεται να ξεκίνησε 24 χιλιόμετρα από το Μαγιότ, ένα γαλλικό νησί που βρίσκεται κοντά στη Μαδαγασκάρη, στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής.
Τα κύματα πέρασαν από την Αφρική και έκαναν ολόκληρο ταξίδι περνώντας από διάφορες χώρες, φτάνοντας τελικά μέχρι την Χαβάη, σχεδόν 18.000 χιλιόμετρα μακριά.
Μόνο ένας χρήστης παρατήρησε το περίεργο αυτό φαινόμενο στην ιστοσελίδα πραγματικού χρόνου του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, αυτό το άτομο παρατήρησε τα περίεργα ζιγκ – ζαγκ και δημοσίευσε τις εικόνες στο twiiter. Φυσικό και επόμενο, λοιπόν, ήταν όλο αυτό να πάρει μεγάλες διαστάσεις, με ερευνητές από όλον τον κόσμο να προσπαθούν να ανακαλύψουν από πού προέρχονται αυτά τα κύματα.
This is a most odd and unusual seismic signal. Recorded at Kilima Mbogo, Kenya …#earthquakehttps://t.co/GIHQWSXShd pic.twitter.com/FTSpNVTJ9B
— ******* Pax (@matarikipax) November 11, 2018
«Δεν νομίζω ότι έχει δει κάτι παρόμοιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αιτία του φαινομένου είναι εξωτική» είπε στο National Geographic ο Γκόραν Έκστρομ, σεισμολόγος στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος ειδικεύεται σε ασυνήθιστους σεισμούς. Πολλά χαρακτηριστικά των κυμάτων, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτα, όπως ο απροσδόκητα μονότονος, χαμηλής συχνότητας ήχος κατά την παγκόσμια εξάπλωσή του.
Οι συνηθισμένοι σεισμοί είναι βραχύβιοι, προκαλούν ένα ξαφνικό ταρακούνημα αλλά αυτό χάνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και ακολουθείται από μετασεισμούς. Σε αυτές τις τυπικές σεισμικές δονήσεις, παράγονται τρεις τύποι κυμάτων.
Αυτός ο τύπος σεισμού μοιάζει περισσότερο με το μυστηριώδες κύμα του Μαγιότ: δεν καταγράφηκε σεισμός που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τόσο μονότονο και χαμηλής συχνότητας σήμα. Το συγκεκριμένο κύμα χρειάστηκε περίπου 17 δευτερόλεπτα για να επαναληφθεί, εντελώς διαφορετικό από τα “θορυβώδη” κύματα που εκπέμπονται από τους συνηθισμένους σεισμούς.
Closest easily available BRB seismic station is GE SBV in north Madagascar. pic.twitter.com/eoYXb7xbl8
— Anthony Lomax 🌍🇪🇺 (@ALomaxNet) November 11, 2018
Οι περισσότερες θεωρίες μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για ένα σμήνος σεισμών που καταγράφεται στο Μαγιότ από τον περασμένο Μάιο, εκατοντάδες δονήσεις έχουν σημειωθεί σε μια περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, ανατολικά της πηγής του παράξενου κύματος. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν υποχωρήσει και δεν έχει καταγραφεί κάποια σεισμική δραστηριότητα, πρόσφατα.
SBV, like the other stations, shows long monochromatic signal with ~17s period (mono-freq Rayleigh waves?). But filtered above 1Hz SBV (lower plot) also shows seismic(?) signals from repeating sources, with some ~50s apart. Maybe some large, shallow, oscillating volcanic source? pic.twitter.com/bPqdQFwAgm
— Anthony Lomax 🌍🇪🇺 (@ALomaxNet) November 11, 2018
Παρ’ όλα αυτά εξετάζεται ακόμη μία θεωρία τις τελευταίες μέρες. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην ύπαρξη ενός σώματος μάγματος, όγκου περίπου 1,6 κυβικών χιλιομέτρων, το οποίο κινείται κάτω από το Μαγιότ και μπορεί να έχει προκαλέσει μια υποθαλάσσια κατάρρευση θαλάμου μάγματος. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένας «αργός σεισμός», ο οποίος είναι πιο ήσυχος, μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, ώρες ή μέρες και κρύβεται πίσω από το μυστήριο φαινόμενο, ονόματι Μαγιότ.