Κόσμος

Ξαναγιεννέται το Χόργκος, το παλαιό πέρασμα καραβανιών

Η πόλη Χόργκος, που στα Μογγολικά σημαίνει «ένα μέρος όπου περνούν τα καραβάνια», χρονολογείται πάνω από 130 χρόνια.

Parallaxi
ξαναγιεννέται-το-χόργκος-το-παλαιό-πέ-207028
Parallaxi

Παρά το Ραμαζάνι, η πωλήτρια Γκουλιμάν βλέπει πολλούς πελάτες στο κατάστημα ενδυμάτων γούνας όπου εργάζεται στο Χόργκος, ένα πέρασμα στα σύνορα με το Καζακστάν στην αυτόνομη περιοχή των Ουϊγούρων στην βορειοδυτική Κίνα.

Το κατάστημα είχε έλλειψη προσωπικού τα τελευταία χρόνια και αναγκάσθηκε να προσλάβει οδηγούς για ψώνια, οι οποίοι να μιλούν Καζάκικα ή Ρωσικά.

«Πρόσφατα είχαμε περισσότερους πελάτες από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία, τους αρέσει πολύ η γούνα», είπε η 28χρονη Καζάκα.

Η Γκουλιμάν κερδίζει περίπου 5.000 γιουάν (730 δολάρια ΗΠΑ) το μήνα, ανάλογα με την απόδοση των πωλήσεων της. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα έπαιρνε στην παλιά δουλειά της, μία δουλειά γραφείου σε ένα τοπικό ίδρυμα κατοικιών.

Τα παλτά από γούνα κουνάβι, τα οποία ράβονται στην πόλη Τιαντζίν στη βόρεια Κίνα, κοστίζουν από 8.000 έως 10.000 γιουάν το καθένα στο κατάστημα που δουλεύει. Τα μηνιαία έσοδα από τις πωλήσεις μπορεί να φθάσουν τα 800.000 γιουάν.

Το κατάστημα με την επωνυμία Aliu International βρίσκεται στο Διεθνές Διασυνοριακό Κέντρο συνεργασίας Κίνας -Καζακστάν, το μοναδικό εμπορικό κέντρο αφορολόγητων του κόσμου το οποίο εκτείνεται σε δύο χώρες και άνοιξε το 2012.

Άνθρωποι και από τις δύο χώρες είναι ευπρόσδεκτοι να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς βίζα στο 5,28 τετραγωνικών χιλιομέτρων εμπορικό κέντρο.

Η πόλη Χόργκος, που στα Μογγολικά σημαίνει «ένα μέρος όπου περνούν τα καραβάνια», χρονολογείται πάνω από 130 χρόνια.

Εχοντας χάσει την λάμψη του καθώς η εποχή των καραβανιών πέρασε στην Ιστορία, η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-ένας Δρόμος » που προτάθηκε από την Κίνα το 2013, αναζωογόνησε το παλιό αυτό πέρασμα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Ενα απόγευμα του Ιουνίου στο πάρκινγκ στην κινεζική πλευρά, οι ξένοι αγοραστές βγαίνουν από τα καταστήματα, φορτώνουν τα ψώνια στα αυτοκίνητά τους και επιστρέφουν σπίτι τους διασχίζοντας τα σύνορα. Η 46χρονη Γκουλντάν είναι ανάμεσά τους..

Η Γκουλντάν είναι από το Ζάρκεντ, μία πόλη στο Καζακστάν περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Χόργκος. Επισκέπτεται το κέντρο κάθε μέρα μαζί με τα δύο αδέλφια της και τους οδηγούς τους, αγοράζοντας παιδικά προϊόντα αξίας περίπου 5.000 γιουάν κάθε φορά, καθώς στο εμπορικό κέντρο ο καθένας έχει το δικαίωμα να αγοράσει κάθε μέρα αφορολόγητα είδη αξίας έως 8.000 γουάν.

«Ο σύζυγός μου έχει ένα κατάστημα με παιδικά είδη στο Καζακστάν έτσι έρχομαι εδώ κάθε μέρα για να ανανεώνω το εμπόρευμά μας. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα είναι πολύ δημοφιλή σε εμάς, τόσο για την τιμή, όσο και για την ποιότητα», λέει η Γκουλντάν ενώ φορτώνει καροτσάκια, ποδήλατα και παιδικά κρεβατάκια στο αμάξι.

Ο 34χρονος Σερίκ, από το Ζάρκεντ και αυτός, πουλάει μικρά εμπορεύματα σε ένα κτίριο αφορολογήτων ειδών στο εμπορικό κέντρο. Δουλεύοντας στο Χόργκος έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει κάθε μέρα στο σπίτι του. Οταν δούλευε στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, 1.600 χλμ μακρυά, επέστρεφε στο σπίτι του μόνο μία φορά τον χρόνο.

«Παρότι είμαι στο Χόργκος νιώθω σαν να εργάζομαι στο σπίτι», λέει και προσθέτει:

«οι γείτονές μου ζηλεύουν και με ρωτάνε συχνά εάν οι εταιρείες εδώ θα προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον συνοριακό σταθμό ελέγχου στο Χόργκος, πάνω από 5 εκατομμύρια Κινέζοι και ξένοι πέρασαν τα σύνορα πέρυσι για να επισκεφθούν το Διεθνές Κέντρο στο Χόργκος, αντιπροσωπεύοντας το 70 τοις εκατό του συνόλου των εισόδων και εξόδων στην περιοχή.

Εμπορικά τρένα από τις κινεζικές πόλεις Τσονγκτσίν και Τζενγκτζόου περνάνε μέσα από την πόλη με κατεύθυνση την Ευρώπη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ξεκίνησε ένα νέα δρομολόγιο επιβατικής αμαξοστοιχίας μέσω του Χόργκος, η οποία μειώνει το χρόνο ταξιδίου έως οκτώ ώρες μεταξύ του Ουρούμκι, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Σιντζιάνγκ και του Αλμάτι στο Καζακστάν.

Τριάντα νέες επιχειρήσεις εγγράφονται κάθε μέρα κατά μέσο όρο στο Χόργκος, η οποία εγκαινιάστηκε ως πόλη το 2014.

Οι προνομιακές πολιτικές, η απλούστερη διαδικασία εγγραφής και η απαλλαγή φόρων στις επιχειρήσεις για πέντε χρόνια, κάνουν την πόλη αυτή ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο για επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Αυτές οι επιχειρήσεις θα φέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς και κατανάλωση», λέει ο Γουάνγκ Γκάνγκ επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος στο Χόργκος.

Η οικονομία της πόλης κατέγραψε αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν έως 278% σε ετήσια βάση στα 1,32 δισεκατομμύρια γιουάν το 2016.

Τον Μάιο άνοιξε στο Χόργκος εργοστάσιο του Ομίλου Boshihao, που σχεδιάζει και κατασκευάζει ρομπότ, smartphones και tablet. Το εργοστάσιο θα καλύψει τη ζήτηση από τις αγορές της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Μιν Τζιανμπό.

«Οι λόγοι που επιλέξαμε αυτή την τοποθεσία για το εργοστάσιο», λέει ο Τζιανμπό, «είναι ο μικρότερος χρόνος παράδοσης προς αυτές τις χώρες και η προνομιακή φορολογική πολιτική».

Η πωλήτρια Γκουλιμάν έχει σπουδάσει τεχνολογία λογισμικού στο Πεκίνο μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο το 2012. Είναι πεπεισμένη ότι τα ακαδημαϊκά της επιτεύγματα θα αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο στο Χόργκος στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία ζώνη-Ενας Δρόμος».

«Είμαι σίγουρη ότι θα βρω μία δουλειά εδώ σχετική με αυτά που έχω σπουδάσει, ίσως όταν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αποφασίσουν να εγκαταστήσουν εδώ το τεχνικό προσωπικό τους» είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα