Γευση

MUST: Το πιο γευστικό ταξίδι με τα 50 καλύτερα γλυκά στον κόσμο!

Επιδόρπια από όλο τον πλανήτη.

Parallaxi
must-το-πιο-γευστικό-ταξίδι-με-τα-50-καλύτερ-390339
Parallaxi

Τα γλυκά επιδόρπια, είναι αυτό που με ανυπομονησία περιμένουμε να γευτούμε, μετά από κάποιο γεύμα μας. Σοκολάτα, σιροπιαστά, κέικ, μπισκότα, γλυκά του κουταλιού… Λίγο πολύ, αυτά προτιμούμε όλοι.

Δεν θα ήταν πολύ ωραίο να μαθαίναμε τι γλυκά επιδόρπια ετοιμάζουν οι άλλοι λαοί για να απολαύσουν μετά το γεύμα τους, ή για κάποια γιορτή;

Εδώ σας παρουσιάζουμε τα 50 καλύτερα – γλυκά – επιδόρπια από όλο τον κόσμο, έτσι όπως τα αξιολόγησε το CNN! Πάρτε ιδέες και πρωτοτυπήστε στο επόμενο τραπέζι που θα ετοιμάσετε!

#50 Alfajores, Νότιος Αμερική

Τα Alfajores, θα τα βρείτε σε οποιονδήποτε φούρνο σε μια γειτονιά από την Αργεντινή έως το Περού. Πρόκειται για γεμιστά μπισκότα, με γέμιση που μοιάζει με καραμέλα, η οποία στην πραγματικότητα είναι ελαφρώς μαγειρεμένο ζαχαρούχο γάλα. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε με επικάλυψη σκούρας και λευκής σοκολάτας, περασμένα σε κόκκους καρύδας και με μπαχαρικά – ή απλά δοκιμάστε την κλασική του έκδοση.

#49 Apfelstrudel, Αυστρία

Το εσωτερικό του λεπτού φύλλου του apfelstrudel, αποτελείται από μία γλυκιά γέμιση με βάση το μήλο αλλά και με βουτυρώδες τηγανητό ψωμί, σταφίδες και κάποιες φορές με καρύδια. Μπορεί κανείς να βρει το συγκεκριμένο επιδόρπιο σε πολλά ζαχαροπλαστεία σε όλον τον κόσμο, αλλά για μια καλύτερη εμπειρία, επισκεφτείτε το Café Korb στην Βιέννη, παρέα με ένα φλιτζάνι βιεννέζικου καφέ.

#48 Baklava, Τουρκία

Ο γνωστός σε όλους μας μπακλαβάς, αποτελείται από δεκάδες λεπτά στρώματα φύλλου και μπόλικο σιρόπι, περιέχει στο εσωτερικό του φιστίκι Αιγίνης, γαρύφαλλο και κανέλα. Στην Τουρκία, σερβίρεται σε σχήμα διαμαντιού. Με την χρήση απλών υλικών και με διάφορες παραλλαγές, κατατάσσεται στα πιο «αμαρτωλά» γλυκά επιδόρπια.

#47 Black Forest, Γερμανία

Η αγαπημένη τούρτα, έχει πάρει το όνομά της από την γερμανική περιοχή Black Forest. Στρόγγυλα κομμάτια από σοκολατένιο παντεσπάνι, βουτηγμένα σε σιρόπι βύσσινο και μπράντι Κirschwasser με ξινό βύσσινο, αποτελούν την βάση της λαχταριστής αυτής τούρτας. Στη συνέχεια, τα κομμάτια αυτά στοιβάζονται επάνω σε μια λεπτή βάση σοκολάτας, με στρώματα κρέμας και φρέσκα κεράσια. Επάνω στην τούρτα, προστίθεται και άλλη κρέμα, νιφάδες σοκολάτας και κερασάκια.

#46 Borma, Μέση Ανατολή και Τουρκία

Νήματα από τραγανή, χρυσή ζύμη, τυλίγονται γύρω από μία πλούσια γέμιση με καρύδι, το οποίο θα έλεγε κανείς ότι είναι κοντινός συγγενής του μπακλαβά. Η διαφορά τους είναι ότι το borma, τις περισσότερες φορές είναι τηγανιτό και οι ζαχαροπλάστες το «λούζουν» με ένα ζαχαρούχο, αρωματισμένο σιρόπι. Κόβεται σε φέτες και είναι πολύ δημοφιλές δώρο σε επισκέψεις. Σε όλη την Τουρκία και την Μέση Ανατολή, τα borma στοιβάζονται στις βιτρίνες ζαχαροπλαστείων και δελεάζουν τους περαστικούς.

#45 Brownies, ΗΠΑ

Αυτό το αγαπημένο αμερικάνικο γλυκό, ή κάποιος θα το πετύχει τέλεια, ή θα το καταστρέψει τελείως ενώ το φτιάχνει. Αυτό το σοκολατένιο και λαχταριστό γλυκό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο “Boston Cook School Cook Book“, του Fannie Farmer το 1906. Στη συνταγή αυτή, ο Farmer χρησιμοποιεί σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, η οποία προσδίδει στα brownies μια μαλακή και εύθραυστη υφή. Συνοδέψτε τα με μία μπάλα παγωτό.

#44 Cannoli, Σικελία

Το cannoli, είναι ένα τραγανό «κέλυφος», το οποίο περιέχει τυρί κρέμα. Το επιδόρπιο αυτό, έχει τις ρίζες του στην ιδιαίτερη γαστρονομική ιστορία του νησιού της Σικελίας. Με ρίζες στο τρελούς πανηγυρισμούς του Καρναβαλιού στο Παλέρμο, τα cannoli, είναι γεμιστά με τυρί ricotta από πρόβειο γάλα.

#43 Cardamom Buns, Σουηδία 

Μπορεί η 4η Οκτωβρίου να είναι Cinnamon Bun Day για τους Σουηδούς, αλλά πολλοί λάτρεις των γλυκών αυτών ψωμιών δεν προτιμούν τα κλασικά buns με κανέλα, αλλά την παραλλαγή τους με κάρδαμο, δηλαδή τα Cardamom Buns. Οι κάτοικοι της χώρας, απολαμβάνουν τα ψωμάκια με κάρδαμο στο πλαίσιο του coffee break τους, το λεγόμενο fika. Η εκτέλεσή τους είναι απλή. Τα κομμάτια κάρδαμου, ανακατεύονται μέσα σε μία ελαφρώς ζυμωμένη ζύμη και στη συνέχεια τυλίγονται με ένα στρώμα ζάχαρης και μπαχαρικών.

#42 Cendol, Σιγκαπούρη

Οι ντόπιοι απολαμβάνουν αυτό το δροσιστικό τοπικό επιδόρπιο, τα απογεύματα με την αποπνικτική ζέστη της Σιγκαπούρης. Το δροσερό γάλα καρύδας, γίνεται γλυκό με την προσθήκη σιροπιού ζάχαρης από φοινικόδεντρα. Έτσι, το επιδόρπιο αποκτά μία καπνιστή, καραμελένια γεύση. Το πλούσιο αυτό υγρό, είναι η βάση του γλυκού, στο οποίο προστίθενται τρυφερές ίνες από αλεύρι πράσινου ρυζιού. Σε όλη την νοτιοανατολική Ασία, θα βρείτε διάφορες παραλλαγές αυτού του γλυκού. Στην Σιγκαπούρη όμως, η προσθήκη μίας κουταλιάς από κόκκινα φασόλια, καθιστά την δική της παραλλαγή ακόμη πιο δελεαστική.

#41 Chocolate Chip Cookies, ΗΠΑ

Τα πιο αγαπημένα μπισκότα της Αμερικής, μπορούν να ετοιμαστούν πολύ εύκολα: μια βασική συνταγή μπισκότων με κρέμα βουτύρου, η οποία έχει ατελείωτες παραλλαγές, που η καθεμία από αυτές, είναι μία διαφορετική γευστική εμπειρία. Ο μύθος λέει, ότι τα μπισκότα αυτά δημιουργήθηκαν μετά από ένα γλυκό… ατύχημα. Η σεφ Ruth Wakefield, ανακάτεψε καταλάθος ψιλοκομμένη σοκολάτα στη ζύμη των μπισκότων της. Στη συνέχεια, η συνταγή της δημοσιεύθηκε σε μία εφημερίδα της Βοστώνης και η συνέχεια είναι απλά ιστορία…

#40 Chocolate Mousse, France

Το αέρινο αυτό γλυκό, μπορεί να ετοιμαστεί με λίγα υλικά. Οι Γάλλοι σεφ, δημιουργούν αυτό το γλυκό για τουλάχιστον εκατό χρόνια, αν και η δημιουργία αυτού του γλυκού που μοιάζει με αφρό – καθώς αυτό σημαίνει η λέξη «mousse» στα γαλλικά- είναι πολύ παλαιότερη. Μπορεί κανείς να φτιάξει μία απλή μους σοκολάτας, χρησιμοποιώντας μόνο τα εξής υλικά: κουβερτούρα σοκολάτας και γάλα ή κρέμα γάλακτος.

#39 Coconut Cake, Νότιες Πολιτείες Αμερικής

Το κέικ καρύδας, είναι το κλασικό επιδόρπιο του αμερικανικού νότου και σπάνια θα το συναντήσει κανείς αν βρεθεί έξω από αυτές. Υπάρχουν πολλές και διάφορες παραλλαγές για το συγκεκριμένο γλυκό, αλλά όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την, φρέσκια κατά προτίμηση, τριμμένη καρύδα. Η βάση του είναι ένα κέικ βανίλιας και ανάμεσα στα στρώματα του κέικ, βρίσκονται στρώσεις από γλάσο.

#38 Cornes de Gazelle, Μαρόκο

Αυτά τα γεμιστά γλυκά, είναι τα αγαπημένα της χώρας του Μαρόκο. Τα συναντάει κανείς συχνότερα σε γιορτές και σε ιδιαίτερης σημασίας γεύματα μέσα στον χρόνο. Στην κλασική τους μορφή, τα cornes de Gazelle, περιέχουν μέσα στην σε σχήμα μισοφέγγαρου ζύμη τους, αμύγδαλα τα οποία έχουν προηγουμένως αρωματιστεί με ροδόνερο από πορτοκαλί άνθη. Τα γλυκά ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν μία ελαφριά χρυσαφένια όψη. Μπορεί κανείς επίσης να συναντήσει τα συγκεκριμένα γλυκά στην Τυνησία και στην Αλγερία.

#37 Crème Brûlée, Γαλλία

Η αγαπημένη γαλλική κρεμ μπρουλέ, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την αστραφτερή, καμένη ζάχαρη στο εξωτερικό της. Όποιος την δοκιμάσει, σε κάθε της μπουκιά, γεύεται την τραγανή της καραμέλα, η οποία καίγεται τόσο ώστε να πικρίσει ελαφρώς με την συνοδεία της αρωματικής κρέμας καστάρντ βανίλια.

#36 Dan Tats, Χονγκ Κόνγκ

Ακολουθήστε την μυρωδιά της κρέμας αβγού που πλανιέται στον αέρα του Χονγκ Κονγκ, και θα βρεθείτε σε ένα τοπικό ζαχαροπλαστείο, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα πιο ιστορικά γλυκά της περιοχής. Για μία καλύτερη γευστική εμπειρία, καλύτερα να απολαύσετε τα dan tats την στιγμή που βγαίνουν φρεσκοψημένα από τον φούρνο. Την στιγμή δηλαδή που η ζεστή κρέμα αβγού, γίνεται ένα με την τραγανή ζύμη που την φιλοξενεί. Μπορεί κανείς να βρει μία παραλλαγή τους, δηλαδή τα pastéis de nata, στην Πορτογαλία.

#35 Doughnuts, ΗΠΑ

Η τηγανητή ζύμη, βρίσκεται μόνιμα στο Πάνθεον των επιδορπίων παγκοσμίως. Από τα γαλλικά beignets, μέχρι και τους ελληνικούς λουκουμάδες, όλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των doughnuts (γνωστότερα ως donuts). Ένα γρήγορο πέρασμα σε λάδι που βράζει, μεταμορφώνει την απλή ζύμη ψωμιού σε ένα γρήγορο και πλήρες επιδόρπιο. Οι παραλλαγές τους, μπορεί να αποτελούνται από κάποιο γλάσο, ίσως τηγανιτό μπέικον, φρέσκα γλασέ φρούτα και πολλά άλλα.

#34 Eszterhazy Torta, Ουγγαρία

Όταν η αυστροουγγρική αυτοκρατορία βρισκόταν στις δόξες της, επεκτείνονταν σε όλη την κεντρική Ευρώπη. Όμως, έναν αιώνα μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, η κρεμώδης κληρονομιά που άφησε πίσω της, βρίσκεται ακόμη στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων από την Βιέννη μέχρι και το Σεράγεβο. Για να δημιουργηθεί αυτή η κομψή τούρτα, χρειάζεται μία μαρέγκα από αμύγδαλο, η οποία τοποθετείται ανάμεσα σε στρώματα σοκολατένιας βουτυρόκρεμας. Στολίζεται με λευκή σοκολάτα, και γραμμές από σκούρα σοκολάτα.

#33 Flan, Λατινική Αμερική

Αυτό το λαχταριστό γλυκό, αποτελείται εξ’ολοκλήρου από καραμέλα. Καραμελένια βάση και λίγο πιο σκούρα καραμέλα στο επάνω μέρος της. Μπορεί αυτό το γλυκό να έφτασε στην Λατινική Αμερική από τους Ισπανούς, αλλά έχει πια διεκδικηθεί από τους ντόπιους ζαχαροπλάστες και σεφ, οι οποίοι το διαφοροποίησαν από την πρώτη του, ισπανική έκδοση.

#32 Gâteau Fondant au Chocolat, Γαλλία

Το «αμαρτωλό» αυτό γλυκό, σερβίρεται συνήθως ζεστό, με την συνοδεία μίας μπάλας παγωτού. Κόβοντας το, στο εσωτερικό του θα συναντήσουμε ένα κύμα ζεστής, ρευστής σοκολάτας. Μπορείς να το σερβίρεις μόλις είναι έτοιμο, αλλά και αργότερα, όπου μπορεί να το συνοδέψει κανείς με ένα φλιτζάνι γεμάτο ζεστό καφέ.

#31 Gelato, Ιταλία

Το ιταλικής προέλευσης gelato, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν από το κλασικό παγωτό: με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες και με θερμότερη θερμοκρασία σερβιρίσματος, μπορεί κανείς να το απολαύσει άφοβα. Οι επιλογές γεύσεων, αμέτρητες: δοκιμάστε gelato με λεμόνι, gelato με πλούσια γεύση φουντουκιού ή την κλασική και αγαπημένη, σοκολάτα.

#30 Gulab Jamun, Ινδία

Το αγαπημένο ινδικό επιδόρπιο, είναι γαλακτώδες στην γεύση, μιας και φτιάχνεται με βάση το αγελαδινό, ή βουβαλίσιο γάλα, το οποίο προηγουμένως, έχει σιγοβράσει για πολλή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Έτσι, δημιουργείται ένα μελένιο αποτέλεσμα. Τέλος, τοποθετούνται μέσα σε αρωματικό σιρόπι από σπόρους κάρδαμου και τριαντάφυλλων.

#29 Japanese Cheesecake, Ιαπωνία

Για όσους βρίσκουν την νεοϋορκέζικη εκδοχή του τσιζκέικ λίγο «βαριά», δεν έχει παρά να δοκιμάσει τον… συγγενή του από την Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα κρεμώδες γλυκό, το οποίο συνδυάζει την γεύση του κλασικού τσιζκέικ, αλλά η βάση του μοιάζει περισσότερο με σφουγγάρι. Το μυστικό, είναι μια ασυνήθιστη τεχνική, η οποία συνδυάζει τα χτυπημένα ασπράδια αυγών – δηλαδή στην ουσία μια μαρέγκα – με πλούσιο τυρί κρέμα και βανίλια. Η παραλλαγή αυτού του τσιζκέικ, είναι διαθέσιμη παντού, από τα ιαπωνικά καταστήματα ψωμιού μέχρι τα τοπικά αρτοποιεία.

#28 Kashata, Ανατολική Αφρική

Κάνοντας μία βόλτα στις τοπικές αγορές της ανατολικής Αφρικής, σίγουρα θα πέσει κάποιος σε αυτό το μοναδικό γλυκό. Καραμελωμένη ζάχαρη, φιστίκια και καρύδα, συνθέτουν αυτό το τραγανό αποτέλεσμα. Γίνεται ακόμη πιο λαχταριστό, από την μυρωδιά κάρδαμου που το συνοδεύει.

#27 Kifli, Ουγγαρία

Στο εσωτερικό αυτού του γλυκού που το σχήμα τους θυμίζει κρουασανάκια, προερχόμενο από την Ουγγαρία, θα βρει κανείς lekvár (κάτι δηλαδή σαν μαρμελάδα)από ώριμα βερίκοκα και δαμάσκηνα της περιοχής. Στο τέλος, πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Τα γλυκά, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπημένα σε περιόδους διακοπών, συχνά γεμίζονται με καρυκεύματα ή σπόρους παπαρούνας.

#26 Knafeh, Λεβάντες

Χρυσή ζύμη, γλυκιά κρέμα, ξυροί καρποί, σιρόπι αλλά ακόμη και αλμυρό τυρί: το επιδόρπιο αυτό, προσφέρει μια ικανοποιητική αντίθεση υφής και γεύσης. Όπως πολλά επιδόρπια τα οποία προέρχονται από την Ανατολή, το knafeh, έχει μπόλικο αρωματισμένο σιρόπι ζάχαρης και σε γεμίζει γευστικά με τριαντάφυλλο και πορτοκάλι. Το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσει κανείς το knafeh, είναι η παλαιστινική πόλη Ναμπλούς, η οποία και θεωρείται η μητέρα του γλυκού αυτού.

#25 Kouign Amann, Βρετάνη (Γαλλία)

Η Βρετάνη της Γαλλίας, είναι γνωστή για το υψηλής ποιότητας βούτυρο, καθώς και για το θαλασσινό της αλάτι και το kouign amann, σημαίνει απλά «κέικ βουτύρου» στην τοπική διάλεκτο. Μοιάζει με κρουασάν, αλλά το kouign amann, τυλίγεται και διπλώνεται, καθώς αλείφεται με βούτυρο. Στη συνέχεια, οι ζαχαροπλάστες το περνούν επάνω σε ζάχαρη, προσθέτουν μία δόση θαλασσινού αλατιού Βρετάνης και ένα από τα σπουδαιότερα επιδόρπια του κόσμου, μπορεί να βρεθεί στο πιάτο σας.
#24 Kulfi, Ινδία
Η Ινδία, έχει το δικό της παγωτό. Οι παραδοσιακές συνταγές, συνιστούν ώρες ανακατέματος και βράσιμο φρέσκου γάλακτος σε χαμηλή φωτιά. Έτσι, το γάλα αποκτά μία καραμελένια γεύση, λόγω των φυσικών ζακχάρων που υπάρχουν ήδη σε αυτό. Την μοντέρνα έκδοση του kulfi, μπορεί κανείς να την βρει σε διάφορες γεύσεις, αλλά η κλασική του μορφή εμπλουτίζεται από τις παραδοσιακές ινδικές γεύσεις.

#23 Lemon Tart, Γαλλία

Μία λεπτή στρώση κρέμας λεμονιού, καλύπτει και γεμίζει αυτή την κλασική, γαλλική τάρτα. Η γεύση της, ισορροπεί ανάμεσα στην γεύση του πλούσιου βουτύρου και την οξύτητα του χυμού αλλά και του ξύσματος λεμονιού. Η ζύμη μοιάζει με μπισκότο σόρτμπρεντ (shortbread) και είναι μια ωραία αντίθεση στην μεταξένια γέμιση.

#22 Linzer Torte, Αυστρία

Το όνομα αυτής της διάσημης αυτής τούρτας, προέρχεται από την πόλη καταγωγής της. Κλασικό αυστριακό γλυκό, το οποίο χαίρει της ίδιας αγάπης ακόμη και σήμερα. Η ζύμη εμπλουτίζεται με ξηρούς καρπούς, συνήθως με φουντούκια ή καρύδια. Η γέμιση της αποτελείται από μαρμελάδα, ενώ είναι κάτι ανάμεσα σε τούρτα και τάρτα. Συνταγές για το συγκεκριμένο, πλούσιο επιδόρπιο, μπορεί κανείς να βρει από το 1653.

#21 M’hanncha, Μαρόκο

Σε αυτή την… έλικα από ζύμη, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις γεύσεις φιστικιού, πορτοκαλί ροδόνερου και μαστίχας στην γέμισή της. Μπορείτε να το συνοδέψετε με ένα ποτήρι παραδοσιακού μαροκινού τσαγιού μέντας.

#20 Ma’amoul, Μέση Ανατολή

Όταν οι ντόπιοι γιορτάζουν σημαντικές γιορτές τους, πάντα αναζητούν την γεύση αυτού του μπισκότου, το οποίο είναι γεμιστό με κομματάκια από χουρμάδες ή ξηρούς καρπούς ή ακόμη και με συνδυασμό των δύο αυτών υλικών. Το σχήμα τους φτιάχνεται μέσα σε ξύλινα καλούπια.

#19 Mandazi, νότιο Σουδάν

Το γάλα καρύδας που περιέχει το τηγανητό mandazi, του δίνει μία ευχάριστη γεύση και μπορεί κανείς να το συνδυάσει με ένα φλιτζάνι καφέ με γάλα ή με τσάι μασάλα. Σε κάποιες άλλες εκδοχές του, μία μικρή δόση κάρδαμου προσδίδει στο γλυκό έναν πιο πικάντικο χαρακτήρα και μπορεί κανείς να προσθέσει σε αυτό ό,τι γαρνιτούρα ή συνοδευτικό επιθυμεί. Στο νότιο Σουδάν, σερβίρονται με μία πλούσια σοκολατένια σος.

#18 Medovik, Ρωσία

Η γεύση του μελιού χαρακτηρίζει ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Ρωσίας, την τούρτα medovik. Ανάμεσα στα πλούσια παντεσπάνια της, θα βρει κανείς κρεμώδες γλάσο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συγκεκριμένης τούρτας, αλλά αυτή είναι η πιο διαδεδομένη.

#17 New York Cheesecake, ΗΠΑ

Cheesecake: το πιο εικονικό γλυκό της πόλης της Νέας Υόρκης. Με ελαφριά ψίχα και πλούσια κρέμα γάλακτος, αποτελεί έναν λαχταριστό συνδυασμό, στον οποίο σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Η κλασική του έκδοση, αποφεύγει συνήθως τις γαρνιτούρες ή τις έντονες γεύσεις. Μοναδική εξαίρεση, ίσως αποτελέσει εκχυλίσμα βανίλιας ή λεμονιού, που προσδίδουν ένα αρωματικό γλυκό, μαζί με μείγμα ζάχαρης, αυγών, κρέμας και κρέμας τυριού.

#16 Oliebollen, Ολλανδία

Αυτά τα τηγανιτά πιτάκια, είναι θα έλεγε κανείς η προσφορά της Ολλανδίας στον παγκόσμιο χάρτη των γλυκών επιδορπίων, ενώ παράλληλα είναι και ένας τρόπος για να γιορτάσουν οι Ολλανδοί την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Φτιάχνονται με βάση το ζαχαρούχο γάλα και γεμίζονται με σταφίδες. Στη συνέχεια, πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
#15 Pavlova, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία
Η αγαπημένη pavlova, αποτελείται κυρίως από επικάλυψη μαρέγκας και αποτελεί ένα μικρό σημείο διαμάχης ανάμεσα σε Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς. Η τούρτα αυτή, έχει το όνομα της Άννα Πάβλοβα, της Ρωσίδας μπαλαρίνας, που επισκέφτηκε και τις δύο χώρες. Το εσωτερικό της τούρτας, είναι γλυκό και ζεστό. Μια αφράτη και χτυπημένη κρέμα γάλακτος, αλλά και φρούτα με γαρύφαλλο, θα σε καλωσορίσουν μόλις πάρεις μία μπουκιά με το κουτάλι σου.
#14 Polvorónes, Λατινική Αμερική, Ισπανία και Φιλιππίνες 
Αυτά τα μικροσκοπικά και εύθραυστα μπισκότα, είναι τα αγαπημένα των κατοίκων από την Μανίλα, μέχρι και την πόλη του Μεξικού. Στις ΗΠΑ, ονομάζονται μεξικανικά γαμήλια μπισκότα. Οι συνταγές ποικίλλουν· μπορεί να περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα ή πεκάν. Μπορεί η καταγωγή τους να είναι από την Ισπανία, αλλά πολλοί εικάζουν ότι τα συγκεκριμένα αγαπητά μπισκότα, έχουν τις παλαιότερες ρίζες τους στην Μέση Ανατολή.
#13 Qatayef, Μέση Ανατολή
Το Qatayef, ψήνεται μόνο από την μία πλευρά. Έτσι, δημιουργείται μία αντίθεση ανάμεσα στο τραγανό εξωτερικό του και στο μαλακό εσωτερικό του. Η γέμιση αποτελείται από φρέσκο τυρί, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κρέμα. Αρωματίζεται με ροδόνερο ή κανέλα. Συνήθως τηγανίζονται λίγο πριν σερβιριστούν.

#12 Rigó Jancsi, Ουγγαρία

Στρώσεις αφράτου σοκολατένιου κέικ ενώνονται με μαρμελάδα βερίκοκο, με το τελικό αποτέλεσμα να θυμίζει σάντουιτς. Μία λεπτή στρώση σοκολατένιου γλάσου, ολοκληρώνει την εμφάνιση του γλυκού αυτού. Στη συνέχεια, κόβεται σε κυβικά κομμάτια. Αποτελεί ένα από τα πιο υπέροχα γλυκά της χώρας.

#11 Saffron Ice Cream, Ιράν

Αρωματισμένο με σαφράν, ροδόνερο και φιστίκια, το παγωτό αυτό είναι το αγαπημένο των ημερών του Nowruz, δηλαδή της περσικής Πρωτοχρονιάς. Το χρώμα του και το άρωμά του, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα παγωμένα επιδόρπια του κόσμου. Μπορείτε να το δοκιμάσετε, τοποθετώντας το ανάμεσα σε δύο πολύ λεπτές φέτες γκοφρέτας και να έχετε έτοιμο ένα παραδοσιακό, ιρανικό γλυκό σάντουιτς.

#10 Jian Dui, Κίνα

Τα κινεζικά Jian Dui, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μπάλες σουσαμιού, γεμιστές με πάστα γλυκών φασολιών, ή με έναν απαλό πουρέ από σπόρους λωτών. Τηγανίζονται τόσο, ώστε να γίνουν τραγανά. Είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο για τις ημέρες εορτασμού του νέου σεληνιακού έτους. Το στρογγυλό τους σχήμα και το χρυσαφένιο τους χρώμα, συμβολίζει τους καλούς οιωνούς για το νέο έτος.

#9 Xue Hua Bing, Ταϊβάν

Το ταϊβανέζικο επιδόρπιο Xue Hua Bing, είναι θα έλεγε κανείς, η τοπική γρανίτα. Η βάση του, αποτελείται από κρέμα, η οποία μπορεί να αποκτήσει γεύση με την χρήση διάφορων υλικών, από πράσινο τσάι μέχρι πουρέδες φρούτων. Μπορείτε να διαλέξετε εσείς τους συνδυασμούς που θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ιδιαίτερο επιδόρπιο: πάστα από κόκκινο φασόλι adzuki, τάρο, φρέσκα φρούτα, συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα.

#8 Sour Cherry Pie, ΗΠΑ

Η τραγανή ζύμη και η κατακόκκινη κλασική γέμιση από κεράσια montmorency, συνθέτουν αυτήν την κερασένια πίτα. Συναντάται κυρίως στις κεντροδυτικές ή νοτιανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε αν δεν επισκεφτείτε τα συγκεκριμένα μέρη, δύσκολα θα την βρείτε. Τα ξινά κεράσια, έρχονται σε ισορροπία με την ζάχαρη που υπάρχει στην γέμιση.

#7 Sticky Rice with Mango, Ταϊλάνδη

«Κολλώδες ρύζι με μάνγκο» είναι η ακριβής περιγραφή του ταϊλανδέζικου αυτού επιδορπίου. Αυτό το πλούσιο σε γλουτένη ρύζι, συνδυάζεται με δημητριακά, γάλα καρύδας και ζάχαρη από φοινικόδεντρο. Συνδυάζεται με μάνγκο.

#6 Sticky Toffee Pudding, Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτό το σπιτικό βρετανικό γλυκό, προκαλεί νοσταλγία στους ντόπιους κατοίκους. Το μαλακό κέικ, είναι γεμιστό από κομματάκια χουρμά και στη συνέχεια προστίθεται η κρεμώδης καραμελένια σάλτσα του. Υπάρχουν διάφορες διασκευές, από την Ουαλία μέχρι και το Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

#5 Tarte Tatin, Γαλλία

Αν δεν έχετε συναντήσει ποτέ αυτό το φημισμένο γαλλικό επιδόρπιο, τότε το tarte Tatin, μπορεί να γίνει μια ευχάριστη έκπληξη. Φτιάξτε στρώματα από κομμάτια μήλων, ζάχαρης και βουτύρου και λίγη ζύμη και έτοιμο. Με την βοήθεια του ατμού, το πάνω μέρος του γλυκού γίνεται καραμελένιο.

#4 Tiramisú, Ιταλία

Στρώματα από κρέμα μασκαρπόνε και καφέ, χαρακτηρίζουν αυτό το μοντέρνο ιταλικό γλυκό και παγκοσμίως αγαπημένο επιδόρπιο. Είναι ένας συνδυασμός καφέ, σοκολάτας και κρέμας. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ρίζες του γλυκού, βρίσκονται στην ιταλική πόλη Τρεβίζο, όπου το εστιατόριο Le Beccherie το σέρβιρε για πρώτη φορά.

#3 Tres Leches Cake, Μεξικό και Κεντρική Αμερική

Στην κρεμώδη αυτή τούρτα, χρησιμοποιούνται τρία είδη γάλακτος: συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα, γάλα εβαπορέ και κρέμα γάλακτος. Το γλυκό αυτό έχει σχεδόν υγρή μορφή και θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει περισσότερο ένα ποτό, παρά ένα γλυκό.

#2 Trifle, Ηνωμένο Βασίλειο

Στο βρετανικό επιδόρπιο trifle, θα συναντήσει κανείς στρώσεις κέικ με μαρμελάδα, κρέμα κάσταρντ και οτιδήποτε γλυκό υλικό έχει εκείνη την στιγμή στην διάθεσή του ο ζαχαροπλάστης. Αρκεί να είναι επικαλυμμένο με κρέμα σαντιγί. Το όνομα του γλυκού, προέρχεται από τον 16ο αιώνα αλλά το γλυκό ίσως να είναι και παλαιότερο. Με τα χρόνια, τα υλικά και το γλυκό γενικότερα, έχουν εξελιχθεί.
#1 Tub Tim Krob, Ταϊλάνδη
Το όνομα του πολύχρωμου αυτού επιδορπίου, σημαίνει «τραγανά ρουμπίνια». Μετά από ένα πικάντικο γεύμα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, αυτό το δροσερό γλυκό με γλυκιά κρέμα καρύδας, είναι ό,τι πρέπει. Η γεύση ενισχύεται με φύλλα πανδάμου, που θυμίζει βανίλια. Κομμάτια κάστανου, τοποθετούνται μέσα σε πολύχρωμα σιρόπια γρεναδίνης. Στη συνέχεια, τοποθετούνται μέσα σε αλεύρι από ταπιόκα και βράζονται.
Πηγή: CNN Travel
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα